Η κόντρα Τραμπ και Γερμανών και οι ελληνικές εκλογές
Οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της αντίστοιχης γερμανικής δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους. Ένα «πολιτικό κουτσομπολιό» που κυκλοφορεί στην Αθήνα, συνδέει την εξέλιξη των σχέσεων αυτών με το πότε θα προκηρυχθούν εκλογές στην Ελλάδα, με ένα σκεπτικό που έχει, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν σαφή φιλοδυτικό προσανατολισμό έχοντας επιλέξει ως βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Λευκό Οίκο. Αυτό μπορεί να της εξασφαλίζει σε κάποιο επίπεδο από ανεπιθύμητες περιπέτειες, όμως…
Σύμφωνα με την ανάλυση έμπειρων παρατηρητών, καθιστά της Αθήνα, από την πλευρά τουλάχιστον της οπτικής των Γερμανών, ένα «πιόνι» στη «μάχη» για την εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Εξηγούμαστε.
Οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν, όπως θεωρούν, εκβιασμό από τους Αμερικανούς για εμπορικά ζητήματα, καθώς επίσης και για το θέμα της οικονομικής συνεισφοράς στο ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις είναι τεταμένες και υπάρχουν συνεχώς δηλώσεις εκατέρωθεν που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».
Κάπου εκεί, η υποψία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στη γερμανική στρατηγική, στα «αντίμετρα» που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ για να πλήξει τα αμερικανικά συμφέροντα. Παρά τις καλές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Αθήνα επενδύει κατά κύριο λόγο στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.
Οι δε Αμερικανοί αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ένα δεδομένο δικό τους «χωράφι», ειδικά με την κυβέρνηση Τσίπρα που έχει αποδειχθεί, πάντα κατά τους Γερμανούς – και όχι μόνο – ως ο πιο φιλικός και στο ουσιαστικό επίπεδο, δηλαδή αυτό των πολιτικών αποφάσεων και πράξεων, εταίρος.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους την αποτροπή της νέας μείωσης των συντάξεων από την 1/1/2019, εκτιμώντας ορθά, ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά, τόσο σημαντική που θα μπορούσε να την καταβαραθρώσει εκλογικά εάν το χρεωθεί.
Άρα, σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, εάν οι σχέσεις Βερολίνου και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να μην αποκλιμακώνονται, η κυβέρνηση Μέρκελ, με πρόσχημα και την εσωτερική αντίδραση, ΔΕΝ θα ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα, με αποτέλεσμα την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταφύγει άμεσα – το φθινόπωρο – σε εκλογές.
Στόχος όμως της κυβέρνησης Μέρκελ δεν θα είναι το ελληνικό πρόβλημα αυτό καθαυτό, αλλά να οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές που νομοτελειακά θα απομακρύνει από την εξουσία την πολύ φιλική για τις ΗΠΑ κυβέρνηση Τσίπρα, ενδεχομένως θεωρώντας και δυνητικά φιλικότερη, μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Άρα, η χώρα μας θα μπορούσε να πέσει «θύμα» της διένεξης ΗΠΑ-Γερμανίας η οποία εκτείνεται και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, σε μια περιοχή που έχουν ήδη «πλασαριστεί», πέραν των Αμερικανών, Βρετανοί και Γάλλοι.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι οι Γερμανοί παραδοσιακή οδό πρόσβασης στη Μέση Ανατολή αναζητούσαν μέσω Οθωμανικής αυτοκρατορίας και σήμερα Τουρκίας, παρότι ο Ερντογάν έχει αλλάξει με τη στάση του πολλά δεδομένα, καθώς η σύγχρονη Γερμανία δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τη φύση των καθεστώτων – κυβερνήσεων που συνεργάζεται.
Μοναδικός τρόπος να επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της θα ήταν να πετύχει να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου που έχει συμφωνηθεί και προσυπογραφεί από την ελληνική πλευρά, για τη μείωση των συντάξεων.
Οπότε, καταλήγει το αναλυτικό σκεπτικό, το Βερολίνο, ένα σίγουρο πλήγμα στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, θα περνούσε μέσω Ελλάδας… Το πόσο πιθανό είναι να ζήσουμε ένα τέτοιο σενάριο στην πράξη, θα το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα.
Defence-Point
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...