Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Βερολίνο ξύπνησε και το έθνος - κράτος


Η Γερμανία άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» και οι κοντόφθαλμες ηγεσίες της παρέδωσαν την Ενωση σε εξωθεσμικά όργανα

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

Oσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την κρίση στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα τελικά ήταν το πειραματόζωο ενός νέου κόσμου που θέλει να χτίσει το Βερολίνο.

Η Γερμανία, δυστυχώς ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το οικοδόμημα που χτίστηκε με προσπάθειες δεκάδων χρόνων είναι έτοιμο να πέσει με ένα απλό φύσημα του αέρα, πρώτον, γιατί γιγαντώθηκε υπέρμετρα και βιαστικά και, δεύτερον, γιατί ποτέ δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει ότι ποτέ μια οικονομική ένωση συμφερόντων δεν θα μπορέσει να επικρατήσει, εάν δεν λειτουργήσει ως ένωση πολιτικών.

Και εκεί έχασε το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό της. Μια Ενωση χωρισμένη σε Βορείους και Νοτίους, πλουσίους και φτωχούς, και κυρίως μια Ενωση όπου το Βερολίνο κατηγορεί τους πάντες, γιατί εκείνο είναι το «αφεντικό», δεν έχει κανένα μέλλον.

Το μόνο που κατάφερε η Γερμανία με την ιμπεριαλιστική συμπεριφορά της έναντι των συμμάχων της ήταν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την επιστροφή του έθνους-κράτους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρέει γιατί, αντί να αντιγράψει το μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών, αντέγραψε το μοντέλο της Σοβιετικής Ενωσης και των αυτοκρατοριών.

Δύο μοντέλα που κατέρρευσαν σε διαφορετικές εποχές μόνο και μόνο γιατί δεν έδωσαν στους λαούς τους την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή. Μια κλειστή ομάδα γινόταν επικυρίαρχη και καταδυνάστευε τους υπολοίπους.

Η επιστροφή του έθνους-κράτους γίνεται με βίαιο τρόπο και εξαιτίας των παιχνιδιών που παίχτηκαν και παίζονται με αφορμή την Αραβική Ανοιξη και άλλους περιφερειακούς πολέμους, που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους στην Ευρώπη και όχι σε εκείνους που ευθύνονται για όσα ζουν.

Η Ευρώπη βιώνει την απόλυτη καταιγίδα και, αντί η Γερμανία να κρατά την ομπρέλα, στέλνει όλο και περισσότερους στο ξέφωτο. Δείχνει να μην καταλαβαίνει τι γίνεται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα, αλλά και μέσα στην ίδια τη χώρα της. Αυτή η πορεία που χάραξε το Βερολίνο δεν έχει διέξοδο.

Αργά ή γρήγορα, θα πέσει πάνω σε τοίχο. Και όλα τα τείχη (δες Βερολίνο) πέφτουν. Και τότε χαμένη θα είναι όχι μόνο η Γερμανία, που πάνω της θα ξεσπάσει η οργή των λαών, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη.
Η οποία θα δει το όνειρο των εμπνευστών της να γίνεται εφιάλτης, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να πυροβολεί τα πόδια της.

Γιατί κάποιοι, αντί να κοιτάζουν το όλον, αποφάσισαν να κοιτάζουν τον εαυτό τους και το πώς θα βγάλουν περισσότερα από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Λειτούργησαν ως κακιές μητριές, αντί ως μητέρες.

Το «κουτί της Πανδώρας» το άνοιξαν οι ίδιοι και οι κοντόφθαλμες ηγεσίες τους, που έβαλαν το «εγώ» μπροστά από το «εμείς» και παρέδωσαν την Ενωση σε εξωθεσμικά όργανα, αντί σε δημοκρατικούς θεσμούς, τους οποίους εκλέγουν όλοι οι Ευρωπαίοι.

Εξωθεσμικά όργανα που δεν λογοδοτούν πουθενά, όργανα που υπονόμευσαν την Ευρώπη και μας γύρισαν αιώνες πίσω...

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]