Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άλλο γάτα και άλλο φρεγάτα


Μετά τη διάψευση του γαλλικού υπουργείου, ότι τίθεται θέμα παραχώρησης 2 φρεγατών στην Ελλάδα με leasing, όπως αποκάλυψε ο νέος υπουργός στην Άμυνα Φώτης Κουβέλης, εκείνος επανήλθε για να επιμείνει ότι η υπόθεση προχωρά και η προμήθεια θα γίνει. Συγνώμη. Ξέρουν οι Γάλλοι υπουργοί καλύτερα από τον Κουβέλη; Όχι βέβαια.

Η ιστορία με τις δύο σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, που ο κ Κουβέλης προανήγγειλε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Μακρόν- Τσίπρα να παραχωρηθούν την Ελλάδα δείχνει και τη σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Αυτό που αγνοεί ο κ Κουβέλης, και ενδεχομένως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι εκείνο που συμβαίνει στη Γαλλία με τις φρεγάτες. Όπως αναφέρουν πηγές του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, «το πολεμικό ναυτικό της χώρας αδυνατεί να παραχωρήσει έστω και ένα πλοίο από τα οκτώ συνολικά που βρίσκονται σε παραγωγή και θα παραδοθούν το καλοκαίρι, λόγω των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Κάτι τέτοιο είχε γίνει το 2015, όταν η Γαλλία δάνεισε μία φρεγάτα FREMM στην Αίγυπτο, ωστόσο η κατάσταση σήμερα δεν επιτρέπει παρόμοια κίνηση».

Αυτό που αγνοεί επίσης ο νέος υπουργός είναι ότι αν η παραχώρηση είχε συμφωνηθεί ή συζητηθεί μεταξύ Μακρόν- Τσίπρα, δεν ήταν της δικής του αρμοδιότητας να το ανακοινώσει. Αυτά, είτε δεν ανακοινώνονται, αλλά δρομολογούνται παρασκηνιακά, είτε ανακοινώνονται ταυτόχρονα από τις δύο χώρες. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Σε κανονικές χώρες. Αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει τρίτος δρόμος. Ο αδαής και άγαρμπος περί την εξωτερική πολιτική και άμυνα πρωθυπουργός να ορμήνεψε τον κ Κουβέλη να ανακοινώσει το χαρμόσυνο γεγονός!

Αγνοώντας προφανώς ότι ακόμα κι αν έγινε νύξη στις συνομιλίες του με τον Μακρόν για το θέμα, η γαλλική πολιτική δεν ασκείται από τον πρόεδρο ερήμην των υπουργών του και των αναγκών της χώρας του. Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα. Αγνοώντας ίσως και ότι μια ανακοίνωση σαν του κ Κουβέλη δεν υποχρεώνει τον Γάλλο πρόεδρο. Δεν τον ξεμπροστιάζει. Αντιθέτως, μπορεί να τον κάνει να μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που έκανε μια τέτοια νύξη! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Φυσικά, η στήλη δεν ορκίζεται για τα πραγματικά περιστατικά. Ορκίζεται, όμως, ότι ο νέος υπουργός Άμυνας δεν φημίζεται για τη σοβαρότητά του σε θέσεις ευθύνης. Ορκίζεται ότι αν ο πρωθυπουργός συζήτησε και «συμφώνησε» ό,τιδήποτε με τον Γάλλο πρόεδρο το ξέρει αυτός και μόνο. Επομένως, μόνο αυτός το μετέδωσε παραπέρα. Και ορκίζεται ότι η κυβέρνηση δεν φημίζεται για τη σοβαρότητά της σε θέματα Άμυνας.

Η ανακοίνωση για τις δύο γαλλικές φρεγάτες και η επιμονή του κ Κουβέλη, δεν άφησε ξάγρυπνο από την αγωνία τον Έρντοαν και τους Τούρκους στρατηγούς. Αν αυτός ήταν ο στόχος της. Ούτε άφησε ξάγρυπνο από ενθουσιασμό τον Γάλλο πρόεδρο. Που αναρωτιέται οπωσδήποτε με πόσο ασόβαρη κυβέρνηση έχει μπλέξει. Σίγουρα, όμως, έχει αφήσει ξάγρυπνους όσους Έλληνες έχουν συναίσθηση σε τι χέρια βρίσκεται η χώρα.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μήπως ανακοινώθηκε πολύ απλά για να ματαιωθεί; Από ορκισμένους ανθέλληνες πολλά να περιμένεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]