Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμηχανία στην κυβέρνηση λόγω ΚΥΣΕΑ, παριστάνουν ή όντως δεν καταλαβαίνουν;


Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί η αμηχανία της κυβέρνησης με τις εξελίξεις στα θέματα της άμυνας, καθώς με αρχή τα… αψυχολόγητα περί FREMM που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης τα οποία απλώς αποδείχθηκαν μυθεύματα, μέχρι την προχθεσινή πρωτοφανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όλα δείχνουν ότι υπάρχει απώλεια ελέγχου.

Οι διάψευση του Φώτη Κουβέλη από τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, χωρίς να έχει διατυπωθεί άλλη άποψη προκαλεί ερωτήματα τόσο για την ικανότητα συνεννόησης σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, αφού ο ΑΝΥΕΘΑ επικαλέστηκε τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν όμως το Μέγαρο Μαξίμου τον αδειάζει λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι, η ανησυχία για την ικανότητα συνεννόησης μεταφέρεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, ουδείς μοιάζει διατεθειμένος να δώσει μια πειστική εξήγηση. Ίσως διότι απλώς δεν υπάρχει…

Το φιάσκο συμπλήρωσε η υπόθεση της αναβάθμισης των μαχητικών F-16, κύριο αντικείμενο της πολύωρης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ προχθές το απόγευμα. Όταν βγήκαν έξω δεν έκαναν δηλώσεις, απόφαση δεν πήραν, και έγραψαν «στο γόνατο» μια ανακοίνωση!

Στην ανακοίνωση αυτή τα αεροσκάφη μέσης μεταφορικής ικανότητας C-27J Spartan εμφανίζονταν να έχουν… οπλικά συστήματα, ενώ η αλήθεια ήταν η έγκριση ενός υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών με σκοπό να αυξηθεί η διαθεσιμότητά τους…

Φυσικά μην περιμένει κανείς απάντηση περί της… πολιτικής που ασκείται στο θέμα των F-16 που εξελίσσεται και σε διπλωματικό πέρα από επικοινωνιακό, κυρίως όμως επιχειρησιακό φιάσκο, αφού το τελευταίο αφορά την αποτρεπτική της Πολεμικής Αεροπορίας σε καιρούς χαλεπούς…

Ας θέσουμε ένα ακόμα ερώτημα, καθώς το ρεπορτάζ συνεχίζεται και η υπόθεση μοιάζει ολοένα και πιο παρανοϊκή: Για να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ πρέπει να υπάρχει εισήγηση που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού του αρμόδιου Επιτελείου (ΓΕΑ), της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Άρα, όπως είθισται, στο ΚΥΣΕΑ πηγαίνουν προς έγκριση «ώριμα» προγράμματα και συνήθως η έγκριση είναι τυπική διαδικασία.

Τελικά δεν είναι έτσι! Παρότι είναι ένα θέμα με αυταπόδεικτες διπλωματικές και γεωστρατηγικές παραμέτρους, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υποστήριξαν την έγκριση του προγράμματος ακόμα και κάποιοι εκ των οποίων που έχουν βάλει την υπογραφή τους!

Άλλο ένα «τρελό», είναι πως η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το ΚΥΣΕΑ, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, το οποίο ενισχύει την εκτίμηση περί μεγίστης αμηχανίας. Ολοένα και περισσότερο, η εξήγηση δείχνει να βρίσκεται στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και τον εκβιασμό της κυβέρνησης από γνωστούς και μη εξαιρετέους.

Βέβαια, σχεδόν στερείται νοήματος να υποστηρίξουμε ότι η επίλυση τέτοιων ζητημάτων και όχι η αέναη προσπάθεια εξισορρόπησης αντίρροπων τάσεων και ιδιοτελών πάσης φύσεως συμφερόντων, ξεχωρίζει τους ηγέτες από τους πολιτικάντηδες. Το δε εκλογικό σώμα και η Ιστορία καταγράφει και τους μεν και τους δε.

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]