Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απόφαση του Ευρωδικαστηρίου υποχρεώνει τα Σκόπια να νομιμοποιήσουν την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος


Ηχηρό ράπισμα κατά της ΠΓΔΜ και του εκκλησιαστικού αλυτρωτισμού της δίνει η απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απέρριψε την έφεση της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά της πρωτόδικης απόφασης από τον Νοέμβριο του 2017, με την οποία η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποχρεώθηκε να νομιμοποιήσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος.

Αυτό δημιουργεί ακόμη έναν πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Τα Σκόπια από τη δεκαετία του 1990 για εθνικιστικούς λόγους έχουν συστήσει -κατά παράβαση των ιερών κανόνων- και συστηματικά υποστηρίζουν τη σχισματική μη αναγνωρισμένη αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Αντιθέτως, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το όνομα επιχειρούν με την παρέμβαση του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας να εκμαιεύσουν την αναγνώριση κανονικής υπόστασης στο εκκλησιαστικό-εθνικιστικό τους μόρφωμα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ένα εκκλησιαστικό και διπλωματικό τετελεσμένο.

Εύλογα η ελληνική πλευρά πρέπει να περιλάβει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στον φάκελο της διπλωματικής διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, καθώς εκτός της πολιτικής υπάρχει και η εκκλησιαστική διάσταση.Υπενθυμίζεται ότι και η πρωτόδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για την ΠΓΔΜ και την άρνησή της να νομιμοποιήσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ως χωριστή θρησκευτική κοινότητα. Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι η μόνη κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία εντός της ΠΓΔΜ και ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Ο ελληνομαθής Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης έχει υποστεί συστηματικές διώξεις και φυλακίσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων, που επιχείρησε να μεθοδεύσει την περιθωριοποίησή του με τον καταλογισμό ανύπαρκτων οικονομικών σκανδάλων, καθώς οι κατηγορίες εξέπεσαν στα δικαστήρια της γειτονικής χώρα.

Αντώνης Τριανταφύλλου
Δημοκρατία



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]