Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με το δάχτυλο... στο κουμπί ο Τραμπ για να απαντήσει στη Συρία


Όλα δείχνουν ότι οι επόμενες ημέρες - αν όχι ώρες - είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τις εξελίξεις στη Συρία καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ακυρώνει το ταξίδι του στη Νότια Αμερική για να «επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία». Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε με την Τερέζα Μέι, η οποία με τη σειρά της μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με τον Εμμάνουελ Μακρόν σε ότι αφορά τη χρήση χημικών όπλων.

Η ένταση κλιμακώνεται μετά την επίθεση του καθεστώτος Άσαντ με χημικά στη Ντούμα και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Το ψυχροπολεμικό κλίμα βαραίνει καθημερινά και πλέον τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με την σύμφωνη γνώμη της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας, ο Τραμπ έχει είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Βόρειας και Νότιας Αμερικής που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα ώστε να επικεντρωθεί στη συριακή κρίση. Ο Τραμπ επρόκειτο να φθάσει στο Περού την Παρασκευή προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στη Λίμα. Στη συνέχεια επρόκειτο να επισκεφθεί την Κολομβία.

«Έπειτα από παράκληση του προέδρου, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα ταξιδέψει στη θέση του. Ο πρόεδρος θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ανά τον κόσμο», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Η απρόσμενη αλλαγή πλάνων λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για μία σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων. Μάλιστα, ο Τραμπ πριν την σύσκεψη που είχε χθες με στρατιωτικούς αξιωματούχους, στάθηκε περισσότερο στο θέμα της εφόδου του FBI στο γραφείο του δικηγόρου του Μάικλ Κοέν, ενώ χαρακτήρισε το σύνολο της έρευνας για την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία ως «μία πραγματική επίθεση κατά της χώρας μας».

Ο Τραμπ έχει μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν κατά της χρήσης χημικών και έχει δεσμευτεί για μία «ισχυρή απάντηση» τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλαπλές στρατιωτικές επιλογές. Από το περασμένο Σάββατο, όταν σημειώθηκε η επίθεση με χημικά στη Ντούμα, ο Τραμπ βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με Μ. Βρετανία και Γαλλία, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για μία συντονισμένη επίθεση των συμμάχων.

Στο Λονδίνο ανώτερα στελέχη των Τόρις καλούν την Τερέζα Μέι να ταχθεί στο πλευρό του Τραμπ και να υποστηρίξει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία. Ο Τομ Ταγκεντχατ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και ο Νικ Μπόουλς, πρώην υπουργός, ζητούν από τη βρετανίδα πρωθυπουργό να στηρίξει τον Τραμπ χωρίς μάλιστα να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος, θα διεξαχθεί, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Χθες, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα, στην ανατολική Γούτα. Η Μόσχα, όπως η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο. Σημειώνεται πως ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]