Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σερβία: Δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση του προσφυγικού, χωρίς την Ελλάδα

Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση του προσφυγικού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Nebojsa Stefanovic, λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης Αυστρίας - Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Ο κ. Stefanovic εκτίμησε ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της πΓΔΜ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα. "Ως άνθρωπος που ζει σ' αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση" επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, προσερχόμενος στη διάσκεψη για το προσφυγικό.

Υπογράμμισε δε, ότι "οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή διάσκεψη".

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Johanna Mikl-Leitner, η οποία ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, υποδεχόμενη τον Σέρβο ομόλογό της, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ: "Η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Nebojsa Stefanovic στην αυστριακή εφημερίδα "Στάνταρντ" και αναμεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι η Σερβία είναι αναγκασμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα με την πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας, επιτρέποντας μόνο την είσοδο προσφύγων που μπορούν να δεχτούν οι δύο αυτές χώρες.

"Αν η Αυστρία και η Γερμανία δεν κλείσουν τα σύνορα τότε δεν θα τα κλείσουμε και εμείς" ανέφερε ο Nebojsa Stefanovic και εξήγησε ότι η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο των Αφγανών διότι δεν τους δέχεται η Κροατία.

"Η Σερβία δεν επιθυμεί να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης όλως των ανεπιθύμητων μεταναστών" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να διαμορφωθεί και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στρατηγική διότι όλοι αυτοί οι "ανεπιθύμητοι" θα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και αυτό, όπως είπε, δεν αποτελεί λύση.

Αυστρία: Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό

Συνεχίζοντας την τακτική του των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία, ο ίδιος και η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσαν εξωθεσμικά τούς ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων.

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν μάλιστα τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, η Αυστρία συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.

Απευθυνόμενος δε προς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε πως αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη (με το προσφυγικό).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]