Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν θα συλλαμβάνει πρόσφυγες ούτε θα αναχαιτίζει πλοία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διευκρίνησε ότι δεν συνίσταται στην αναχαίτιση πλοίων και στη σύλληψη ανθρώπων, αλλά στην υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX.

Σημείωσε δε, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX. Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλαδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό. Ο Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι η απόφαση συνεργασίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής FRONTEX με το ΝΑΤΟ είναι από πολιτικής απόψεως πολύ σημαντική και προέβλεψε ότι η συμβολή του ΝΑΤΟ θα εκφραστεί με τη συμμετοχή δύο ως πέντε πλοίων. Επισήμανε πως υπάρχουν στην παρούσα φάση ανοιχτά θέματα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν.

Ανέφερε δε πως αυτό συνέβη κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία υπερψήφισαν την εμπλοκή της Συμμαχίας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Καταλήγοντας ο Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αστυνομεύσει το Αιγαίο και ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Συρία, όταν αυτά ανοίξουν.

Αναφερόμενος τέλος στη συμβολή της Τουρκίας στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της προερχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατίας, την χαρακτήρισε θετική, ενώ σε σχέση με το κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αυτή τη φορά θετική έκβαση οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο.
    Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ."

    Τοτε θα επρεπε ΟΛΟΙ οι "προσφυγες" να επιστρεφουν στην Τουρκια!!

    Γιατι απαιτουν οι "συμμαχοι" μας δημιουργια "hot spots" στα νησια

    μας;;!!

    Τα παραμυθια δεν εχουν ορια!!

    Απ'οτι φαινεται δεν καιγονται οι "συμμαχοι" μας μονο για ελεγχο του

    Ρωσικου ναυτικου στο Αιγαιο ,αλλα και για "κλεισιμο συνορων"

    απο τον Βορρα που θα εχει ως αποτελεσμα τον αποκλεισμο των ρωσικων

    αγωγων φυσικου αεριου προς Ευρωπη μεσω Βαλκανιων!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταιγιστικές οι εξελίξεις στην ελληνική επικαιρότητα, απίστευτα τα νέα και οι οι ειδήσεις του σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]