Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν θα πληρώσουμε το λογαριασμό της Τουρκίας

Αυτή είναι η Τουρκία. Διαχρονικά ενεργεί με προσεγγίσεις και λογικές ανταλλαγμάτων. Όποτε θεωρήσει πως κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά της, τότε αρχίζει το ανατολίτικο παζάρι. Αυτό γίνεται και σήμερα με τις συζητήσεις για το προσφυγικό ζήτημα και την κρίση που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα αυτό.

Η Ευρώπη δεν κατάφερε να διαχειριστεί το κύμα των μεταναστών, των προσφύγων και αναζητεί τρόπους για αντιμετώπισή του. Αυτό επέτρεψε στην Άγκυρα να κάνει το δικό της παιχνίδι και να παρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δικό της γήπεδο, στο πεδίο βασικά εντός παζαριού, το οποίο στηρίζεται στην ανατολίτικη λογική και πρακτική.

Η Άγκυρα, μεταξύ των πολλών άλλων που έχει ζητήσει, είναι και το ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας στην προσφυγική κρίση, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης. Πρόκειται για τα κεφάλαια «Θεμελιώδη Δικαιώματα», «Δικαιοσύνη», «Ενέργεια», «Παιδεία Πολιτισμός» και «Εξωτερική Πολιτική». Όπως δε αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα απέσπασε τη δέσμευση της Κομισιόν ότι θα πράξει τα δέοντα για ξεπάγωμά τους.

Το γεγονός ότι στην Άγκυρα έσπευσε, πρώτη από όλους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τούτο δείχνει την αγωνία των ισχυρών εταίρων μας να ικανοποιήσουν την Τουρκία. Η κ. Μέρκελ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η Γερμανία στηρίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για την Οικονομία και τη Νομισματική Πολιτική στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Θα προσφέρουμε κι εμείς στήριξη για την Κύπρο», δήλωσε όταν ρωτήθηκε πώς θα πείσουν την ε/κ πλευρά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αποκαλυπτικότερος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως συζήτησαν τα κεφάλαια 15, 17, 23, 24 αλλά και το 31.

Για να γίνει αυτό, δηλαδή το ξεπάγωμα των κεφαλαίων, θα πρέπει να συναινέσει και η Λευκωσία. Τουλάχιστον στα κεφάλαια τα οποία έχει παγώσει. Δεν υπάρχει, ασφαλώς, λόγος αυτή την περίοδο η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων, καθώς η Άγκυρα όχι μόνο δεν συνεργάζεται για λύση του Κυπριακού, αλλά επιχειρεί να επιβάλλει και νέα τετελεσμένα, όπως με την υλοποίηση του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Το μήνυμα από τη Λευκωσία θα πρέπει να σταλεί πρωτίστως προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε.: Την αδυναμία της Ένωσης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση δεν θα την πληρώσει η Κύπρος, με τα ανταλλάγματα που θα δοθούν προς την Τουρκία.

Πηγή "Φιλελεύθερος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]