Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισλανδία: 74 χρόνια φυλακή σε τραπεζίτες

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 

Σε συνολικά 74 χρόνια φυλακή καταδικάστηκαν 26 Τραπεζίτες, στην Ισλανδία, για τον ρόλο τους στην οικονομική κατάρρευση της χώρας, το 2008.

Με δύο ξεχωριστές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Ρέικιαβικ πέντε κορυφαίοι Τραπεζίτες από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κρίθηκαν ένοχοι, για χειραγώγηση της αγοράς, για υπεξαίρεση και για παραβίαση των κανόνων τραπεζικής πίστης.

Οι ποινές είναι μεταξύ 2-5 χρόνια φυλάκισης, καθώς ο νόμος της Ισλανδίας προβλέπει ανώτατο όριο φυλάκισης, για οικονομικά εγκλήματα τα 6 χρόνια.
Όμως, το δικαστήριο, αφού άκουσε τα επιχειρήματα των τραπεζιτών προσανατολίζεται, στην επέκταση της ποινής τους και πέραν των 6 χρόνων.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισλανδίας απελευθερώθηκε το 2001. Σε λιγότερο, από μια δεκαετία η χώρα είχε τόσο μεγάλο χρέος, που κατέρρευσε οικονομικά. Τότε το κράτος αποφάσισε να αναλάβει τον έλεγχο των Τραπεζών και άρχισε τη διαδικασία δίωξης των υπευθύνων.

Στο μεταξύ μπόρεσε να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της στο ΔΝΤ και σε άλλες χώρες.
«Δεν ήμασταν αρκετά σοφοί, ώστε να ακολουθήσουμε τις επικρατούσες ορθόδοξες αντιλήψεις του δυτικού κόσμου, για την αντιμετώπιση της κρίσης» είπε ο Πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον, όταν ρωτήθηκε πώς τα κατάφεραν οι Ισλανδοί. «Χρεοκοπήσαμε τις Τράπεζες, εισάγαμε ελέγχους συναλλάγματος, στηρίξαμε τους φτωχούς και δεν εφαρμόσαμε κανένα μέτρο λιτότητας, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη», κατέληξε.

Προφανώς στην Ισλανδία τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και λειτουργούν προς την κατεύθυνση της αυτονόητης τιμωρίας των υπευθύνων. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Πουθενά , ούτε και στην Ελλάδα κατηγορήθηκε κάποιος τραπεζίτης, για οικονομικά εγκλήματα. Χαίρουν σεβασμού και κερδών, όσο οι λαοί πληρώνουν τα χρέη τους. Και όσοι λαοί εκλέγουν πραγματικούς κυβερνήτες και όχι πολιτικά φερέφωνα, δειλούς και υποταγμένους εκπροσώπους για να υπερασπισθούν τους πολίτες και τις χώρες που κυβερνούν…

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]