Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε συναγερμό όλες οι νατοϊκές βάσεις σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία

Του Ανέστη Καλλιγά

Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του ξεκινούν την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση εδώ και μια δεκαετία την Trident Juncture 2015 , σε μια επίδειξη δύναμης στην κεντρική Μεσόγειο και την Ελλάδα, έναντι της Ρωσίας η οποία «κατέβηκε» μετά από 25 χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

40.000 στρατιώτες, 230 στρατιωτικές μονάδες, 140 μαχητικά αεροσκάφη όλων των τύπων, πάνω από 60 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, σε μια επίδειξη δύναμης για το ποιός κάνει κουμάντο στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο . Μεταξύ αυτών φυσικά και η Ελλάδα.

«Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να δράσουν παντού σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Michael Fallon .

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν την ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία.

Θα τεθούν σε συναγερμό όλες οι νατοϊκές βάσεις σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία με τις αμερικανικές δυνάμεις να έχουν ήδη καταφθάσει στην Ισπανία. Τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η συμμαχία για το πώς θα αντιδράσει σε μια ρωσική απειλή-σε μια τρομοκρατική επίθεση απο τζιχαντιστές, είναι πλέον και στην ανατολική πλευρά του.

Η Ελλάδα έγινε μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το 1952, ταυτόχρονα με την Τουρκία. Κατά τις επόμενες διευρύνσεις του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, μέλη του Οργανισμού έγιναν κατά σειρά η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αλβανία και η Κροατία. 
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη θέση σε ισχύ του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ (κάνε κλικ στις λέξεις-φωτο)

Υπό το βάρος των συρρικνωμένων αμυντικών προϋπολογισμών, το ΝΑΤΟ αποσκοπεί στο να παράσχει και στην Ελλάδα την δυνατότητα διατήρησης και απόκτησης των απαραίτητων αμυντικών μέσων και, κατ’ επέκταση, την διαφύλαξη της φερεγγυότητας της επιχειρησιακής τους ικανότητας για την αποτροπή και διαχείριση κρίσεων δια της προώθησης όπως γειτονικές απειλές, τρομοκρατία-Ισλαμικό Κράτος. Σε γενικές γραμμές, της ορθολογιστικής ανασυγκρότησης των προτεραιοτήτων τους στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών, της από κοινού ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων, της εξειδίκευσης στον αμυντικό τομέα και της υιοθέτησης πολυεθνικών λύσεων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σαν σήμερα το 1980 η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη επαναφέρει την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. 


Πηγή MedIntelligence


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]