Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία δημιουργεί βάση ελικοπτέρων κοντά στα σύνορα με την Λετονία

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο ενεργοποιείται παλαιά ρωσική βάση στην περιοχή τη πόλης Остров («νησί»), η οποία θα εφοδιαστεί με τουλάχιστον 100 υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα, Ka-52 Alligator Attack Helicopter.

Συγκεκριμένα στην περιοχή των συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και της Λετονίας στην πόλη Остров ιδρύεται αεροπορική βάση, η οποία θα επανδρωθεί με τα νεότερου τύπου ελικόπτερα στον κόσμο.

Τα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα θα δύνανται να πετάξουν μέσα σε μία ώρα για την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, και πολύ πιο ταχύτατα στην λετονική πόλη Daugavpils. Το θέμα αυτό ανάφερε το τηλεοπτικό κανάλι TV3, καθώς και το ρωσικό ραδιόφωνο rus.delfi.lv.

Σε απόσταση 50 χλμ. από τα Ρωσο-λετονικά σύνορα στην ρωσική πόλη Остров (νησί) η οποία αποτελούσε επι ΕΣΣΔ μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές βάσεις στην περιοχή, ήδη έχουν παραδοθεί περίπου 20 ελικόπτερα Ka-52 Alligator Attack Helicopter, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως τα πιο σύγχρονα, ταχύτερα και πιο ακριβά στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η βάση έχει μείνει αδρανής, αλλά τώρα πρόκειται να ενεργοποιηθεί από το ρωσικό γενικό επιτελείο. Θα είναι επίσημα η 15η ρωσική αεροπορική βάση, όπου σε ένα με δύο χρόνια θα διαθέτει 100 υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα.

Η στρατιωτική δραστηριότητα από την πλευρά της Ρωσίας έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία τη Λετονίας. Το σύστημα αεράμυνας της Λετονίας, είναι απηρχαιωμένο και δεν δύναται να εντοπίσει μέσω των ραντάρ που διαθέτει, διελεύσεις ρωσικών ελικόπτερων που πετούν πολύ χαμηλά.

Η μόνη αεροπορική βάση της Λετονίας, βρίσκεται στην πόλη Lielvarde. Αποτελείται από τέσσερα ελικόπτερα Mi - 17 που εκτελούν το έργο διάσωσης, τόσο σε ξηρά όσο και στην θάλασσα. Δεν υπάρχει επίσημη λετονική πολεμική αεροπορία και ό έλεγχος του εναέριου χώρου καλύπτεται από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες εκ περιστροφής.

Σύμφωνα με διοικητή της μικρής μοίρας ελικοπτέρων της Λετονίας, Ταγματάρχη Armand Shpillersa, «είμαστε όλη την ώρα σε κατάσταση αναζήτησης. Με δεδομένο ότι εργαζόμαστε, έως 17.00, και σε περίπτωση ετοιμότητάς απέχουμε 20 λεπτά τις καθημερινές, αλλά και το Σάββατο και την Κυριακή περίπου 90 λεπτά, τα πράγματα είναι δύσκολα».

Ο πρώην Πρόεδρος της Λετονίας και νυν Πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Valdis Zatlers δήλωσε ότι «οι χώρες της Βαλτικής επικεντρώνονται στην προστασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων και κατασκευών. Ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων βλέπουμε συνεχώς να μεταφέρονται τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορεί να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και επιθετικά ελικόπτερα. Αυτά αποτελούν εξοπλισμό για επίθεση. Μια απλή ερώτηση, γιατί στην περιοχή μας χρειάζονται τέτοια όπλα, θα πρέπει να απαντήσει κάποιος, πάντως όχι για τους τρομοκράτες».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ηγεσία του λετονικού στρατού μετά την ενεργοποίηση της ρωσικής αεροπορικής βάσης στην πόλη «Νησί», θα πρέπει ληφθούν σοβαρά μέτρα, για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών με τη Ρωσία. Τα ρωσικά ελικόπτερα νέας γενιάς σαν το Ka-52 πετούν πολύ χαμηλά στο έδαφος.

«Αυτές οι χαμηλές πτήσεις δεν μπορούν να εμφανισθούν στις οθόνες των ραντάρ του ΝΑΤΟ στη Λετονία» αναφέρει, ο στρατηγός ε.α Gundars Ābols.

«Στη Λετονία, τώρα δεν υπάρχουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ικανά να διαφυλάξουν την χώρα από τέτοιου είδους εναέρια οπλικά συστήματα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 ελικόπτερα πραγματικά θα μπορούσαν να πετάξουν χωρίς τον φόβο των μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Τα Ka–52 δύνανται να πετάξουν με νυκτερινές πτήσεις έως την πόλη Daugavpils, να προσγειωθούν και κανείς να μην τα πάρει χαμπάρι. Θεωρητικά, δεν αποκλείεται μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ābols.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες ο λετονικός στρατός σχεδιάζει να αγοράσει μεταχειρισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, σαν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Σχόλιο: Αν και ανακοινώθηκε μόλις χθες, η μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία (χωρίς να αναφέρεται ο τύπων των μονάδων και του εξοπλισμού), ταυτόχρονα ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ, η δημιουργία ρωσικής βάσης ελικοπτέρων κοντά στα σύνορα με την Λετονία. Υπενθυμίζοντας ότι τα ζωτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων παραμένουν εις το διηνεκές πρώτη προτεραιότητα τους, δίνοντας παράλληλα μαθήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας σε όλους.
Το Ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 ή "Alligator", είναι σήμερα ένα από τα ταχύτερα στον κόσμο, έχει τελική ταχύτητα πάνω από 300 χλμ/ώρα Είναι εξοπλισμένο με πυραύλους που είναι ικανοί να καταστρέψουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Διαθέτει ειδικό σύστημα σταθερότητας, ακόμη και κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας το Ε/Π δύναται να πραγματοποιήσει πολύ δύσκολους ελιγμούς, διαθέτοντας δύο έλικες που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Επίσης διαθέτει ακτίνα δράσης περίπου 500 χλμ. 

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]