Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θα γίνει πιο αυταρχική

Ο πολιτικός αναλυτής Εκρέμ Εντί Γκιουτζέλντερε θεωρεί πως η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ εξαιτίας των έντονων κοινωνικών ταραχών, της διαφθοράς και του ελέγχου των κοινωνικών δικτύων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμφισβήτητα έχει σφραγίσει την πολιτική της χώρας του. Στα έντεκα χρόνια διακυβέρνησης έχει συμβάλει από τη μια πλευρά στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και έχει δώσει ένα καινούργιο πρόσωπο στη χώρα του. 
Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για δικτατορική συμπεριφορά, για διαφθορά και νεποτισμό. Ο πολιτικός αναλυτής Εκρέμ Εντί Γκιουτζέλντερε παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle μετά τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θεωρήθηκαν ως μια σοβαρή δοκιμασία για τον τούρκο πρωθυπουργό, την οποία πάντως κατάφερε να περάσει με μεγάλη επιτυχία. Στην ερώτηση εάν το αποτέλεσμα προκαλεί έκπληξη, ο τούρκος πολιτικός αναλυτής απαντά:

«Τα περισσότερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έδιναν αυτά τα ποσοστά, δηλαδή 43% με 46%. Αυτό και έγινε. Διαπίστωσε κανείς πως ούτε τα σκάνδαλα διαφθοράς ούτε οι διαμάχες με το κίνημα του Γκιουλέν ήταν πραγματικά αποφασιστικής σημασίας αλλά σημαντικό ήταν αυτό που έχει καθιερωθεί μέσα στο χρόνο και αυτό είναι το AKP».

Τι είναι όμως αυτό που κρατά τόσα χρόνια τον Ερντογάν στην εξουσία;

«Το πιο αποφασιστικό στοιχείο συνεχίζει να είναι ο οικονομικός παράγοντας για τους περισσότερους ανθρώπους, και για τους περισσότερους Τούρκους τα πράγματα είναι καλά. Επίσης οι άνθρωποι θυμούνται τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ήταν πριν στην εξουσία και το πολιτικό και οικονομικό χάος της δεκαετίας του 1990, για το οποίο ευθύνονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο θέμα της διαφθοράς πολλοί Τούρκοι είναι ρεαλιστές και λένε πως όλοι οι πολιτικοί κλέβουν και πως το AKP επίσης κλέβει, αλλά κάνει και κάτι. Όσο δεν πάνε άσχημα τα πράγματα για την οικονομία, δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά».

Δεν είναι σοβαροί αντίπαλοι το κίνημα Γκιουλέν

Τι έγινε όμως με τις μαζικές διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί, το προηγούμενο καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη; Που πήγαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

«Σίγουρα δεν ψήφισαν AKP. Πολλοί από το πάρκο Γκεζί ψήφισαν το φιλοκουρδικό κόμμα ΒDP, το οποίο στη δυτική Τουρκία εμφανίστηκε με άλλο όνομα. Αυτό το κόμμα δεν γνώρισε μεγάλη άνθιση αλλά συμμετέχουν νέοι των πόλεων που πήραν μέρος τότε στις διαδηλώσεις. Έχουν ένα 3% έως 4% αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για το AKP».

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι αντίπαλοι αλλά πολύ περισσότερο τώρα το ισλαμιστικό κίνημα Γκιουλέν, οι πάλαι ποτέ σύμμαχοι του τούρκου πρωθυπουργού.

«Κατηγορεί τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν ότι αυτοί ευθύνονται για την ανάμειξη της εισαγγελίας στα σκάνδαλα διαφθοράς και ότι αυτοί ανέβασαν στο Yutubeτα αποσπάσματα από τις επίμαχες τηλεφωνικές συνομιλίες. Το κίνημα Γκιουλέν δεν είναι αποφασιστικό για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Τέλος, ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας στην απάντηση εάν η Τουρκία γίνει τώρα περισσότερο αυταρχική απαντά: «Η ομιλία του κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμάται ότι θα γίνουν μαζικές συλλήψεις μελών του κινήματος Γκιουλέν, καθώς και οικονομικών παραγόντων που στήριξαν το κίνημα Γκιουλέν».

Jorg Degenhard / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα ΚυρανούδηΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]