Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναπτύσσει μοίρες εξοπλισμένων drone

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το Πεντάγωνο στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, με μη επανδρωμένα οχήματα και στις τρείς διαστάσεις ( αέρα, στεριά και θάλασσα), σχεδιάζει να αναπτύσσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης και ελέγχου των UAV τα οποία θα δύναται να επικοινωνούν μεταξύ τους και να διεξάγουν κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, από ένα ειδικό κέντρο ελέγχου αυτή η μοίρα των UAV θα δύναται να ελέγχεται από ένα και μόνο άτομο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία προηγμένης τεχνολογίας (DARP ) η 11η Απριλίου θα αποτελέσει την καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης των τελικών προτάσεων επι του σχεδίου αυτού από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. «Η συζήτηση αφορά ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στην κοινή πρόσβαση αεροπορικών επιχειρήσεων αποτροπής ( CODE ). Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η ενδυνάμωση του ελέγχου και διαχείρισης των drones μέσω νέων βελτιωμένων μεθόδων συντονισμού», αναφέρει η ρωσική τηλεόραση και το κανάλι RT.

Σε δήλωσή της, η (DARPA) ανέφερε ότι το όλο project θα συμβάλει στη μείωση του κόστους των συστημάτων διαχείρισης UAV, με την δυνατότητα ενσωμάτωσης εντολών χωρίς επικάλυψη για κάθε αεροσκάφος ξεχωριστά. Αυτό θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο και την διαχείριση των drones. Επιπλέον, αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους μέσω αισθητήρων μεγάλης εμβέλειας, και αυτό θα βοηθήσει στο να εντοπιστούν καλύτερα οι εναέριοι και επίγειοι στόχοι, αλλά και να υπάρχει ικανή προστασία από εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, που θα στοχοποιήσουν τα εν λόγω συστήματα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές παραμέτρους όπως, η ανάπτυξη ατομικών επιμέρους ικανοτήτων για κάθε drone ξεχωριστά που θα το βοηθήσει τα μέγιστα στον επαρκή έλεγχο και η διοίκηση ομάδων UAV, καθώς και στην βελτίωση των συστημάτων συντονισμού μεταξύ των UAV.

Σύμφωνα με την DARPA, το πρόγραμμα αποτελεί μια μεγάλη και επίπονη προσπάθεια να προσαρμοστούν τα μη επανδρωμένα οχήματα στην συμμετοχή τους σε μελλοντικές πολεμικές συγκρούσεις υπό την «υψηλή απειλή» της χρήσης εξελιγμένων όπλων. Σύμφωνα με τις έρευνες του ειδικού γραφείου Ars Technica, υπάρχει το ενδεχόμενο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής και δοκιμών των νέων εξελιγμένων UAV πέρα από τα συνηθισμένα. Ευνοώντας την μεγάλη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο πεδίο χρήσης προς έρευνα για " σοβαρούς εχθρούς".

Πρόσφατα, επίσης έγινε γνωστό ότι η DARPA έχει διπλασιάσει την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του προγράμματος των μη επανδρωμένων υποβρυχίων, υλοποιώντας το λεγόμενο «Σχέδιο Ύδρα». Άλλα προγράμματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία των οπλικών συστημάτων, λογισμικού για την αναγνώριση προσώπου και ανάπτυξης όπλων λέιζερ για την καταστροφή των εχθρικών drones.

Σχόλιο: Ο μελλοντικός πόλεμος πιθανόν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την χρήση στρατευμάτων αλλά από απόσταση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα. Πύραυλοι τύπου cruise που μπορούν να διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα και θα καθοδηγούνται στον στόχο με ακρίβεια εκατοστών εξοπλίζουν τα οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων ( ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα). Επίσης στον χορό αυτόν εισέρχονται σταδιακά και άλλες χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Τουρκία, μέσω των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών τους. Τα UAV θα αποτελέσουν το κύριο οπλικό σύστημα για τις ένοπλες δυνάμεις του μέλλοντος. Μη επανδρωμένα, οχήματα εδάφους, εναέρια, υποβρύχια, πλοία, πολύπλοκα οπλικά συστήματα θα συμμετάσχουν στον μελλοντικό «Αρμαγεδδών», με την παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα να περιορίζεται πιθανόν στο ρόλο του εξ αποστάσεως χειριστή/συντονιστή. Οι ΗΠΑ η Ρωσία, το Ισραήλ, διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους χιλιάδες UAV, όσο και αν ακούγεται παράξενο. Θεωρούν ότι η χρήση αυτών των «εργαλείων» προσδίδει βάθος, αποτελεσματικότητα, φονικότητα, on-line ενημέρωση, σε περίπτωση επιχειρήσεων, χωρίς να τραυματισθεί ούτε ένας στρατιώτης.
Κλασσικά πεδία μαχών ή εχθρικές και φίλιες γραμμές πλέον δεν θα υφίστανται. Οι πολεμικές συγκρούσεις θα διεξάγονται πολύ πιο ταχύτατα και με πιο φονικά αποτελέσματα Τα ρομπότ δεν γνωρίζουν από αισθήματα όπως πανικός και πόνος, άγχος, αλλά δεν διαθέτουν και κρίση κατά την διάρκεια της μάχης. Όση απόσταση έχουμε εμείς από τους ομηρικούς πολέμους θα υπάρχει σε μελλοντικές πολεμικές συρράξεις σε σχέση με παλαιότερους πολέμους. Η διαφορά φάσης θα είναι χαώδης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]