Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτοί παίρνουν τα λεφτά, αλλά εμείς θα τα πληρώσουμε!

Μόνο με νέο μνημόνιο μπορεί να βρει η κυβέρνηση τα 5, ίσως και 10 δισ. ευρώ που της λείπουν για να πληρώσει τις οφειλές του 2014

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Το κόλπο το μάθαμε πια: ποτέ η τρόικα δεν εκταμιεύει δόση δανείου προς την Ελλάδα, αν δεν πρόκειται τα χρήματα που υποτίθεται ότι μας δίνουν να τα πάρουν οι ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες ή η ΕΚΤ που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν! Με άλλα λόγια, αυτοί παίρνουν τα λεφτά που υποτίθεται ότι μας δίνουν, αλλά ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να ξεπληρώσει τα δάνεια! Εκτακτα! Από την περασμένη Πέμπτη έχει ενημερώσει ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ότι στο σημερινό άτυπο Eurogroup που θα συνέλθει στην Αθήνα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Θα εγκρίνουν δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την εκταμίευση δόσεων ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά φυσικά δεν θα μας τα δώσουν όλα!

Οπως όλα δείχνουν, θα δώσουν μόνο τα περίπου 6 δισεκατομμύρια - και αυτά μετά από... ενάμιση μήνα (!). Οσο για τα υπόλοιπα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, θα τα δώσουν μετά τον Μάιο και μάλιστα "σπασμένα" σε δύο δόσεις, συναρτημένα με προϋποθέσεις και προαπαιτούμενες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατ' απαίτηση της τρόικας και επιπροσθέτως... άγνωστο πότε! Δεν πρόκειται ποτέ βέβαια οι Ευρωπαίοι εταίροι της κυβέρνησης Σαμαρά να ομολογήσουν επίσημα ότι όχι μόνο το πότε, αλλά και το αν θα καταβληθούν οι δύο ύστερες δόσεις θα συναρτηθεί με το... αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με το αν θα συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα αυτό να κατέχει την εξουσία η κυβέρνηση Σαμαρά ή αν θα καταρρεύσει και έτσι θα οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου!

Πώς να ομολογήσει η Ευρωζώνη ότι, αν πέσει ο Σαμαράς, η εκταμίευση ή όχι των δόσεων θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο εκβιασμού της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ακολουθήσει και αυτή την πολιτική των Σαμαρά - Βενιζέλου; Το ίδιο γίνεται και με το ΔΝΤ. Οπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θέλει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου διάφορες άνευ ουσίας γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε μέχρι τα μέσα Μαΐου να εκταμιεύσει δανειακές δόσεις προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί των 7,1 δισεκατομμυρίων που όφειλε να έχει εκταμιεύσει μέχρι το τέλος Μαΐου βάσει των όρων της δανειακής σύμβασης (1,8 δισ. για το τρίτο τρίμηνο του 2013 που τα καθυστερεί, άλλο 1,8 δισ. για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 που επίσης το καθυστερεί και 3,5 δισ. που έπρεπε να έχει εκταμιεύσει ως χθες για το πρώτο τρίμηνο του 2014). Αν κάποιος απορεί γιατί η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να μας δώσουν κάπου 9,5 δισεκατομμύρια στα μέσα Μαΐου (περίπου 6 η Ευρωζώνη και 3,6 το ΔΝΤ), η εξήγηση είναι αυτή που υποπτεύεται ο κάθε μυημένος στην τακτική των δανειστών που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου μας: για τον απλούστατο λόγο ότι στις 20 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν και βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αλλά και στις 21 Μαΐου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει άλλα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες, γιατί λήγουν τα πενταετή "ομόλογα Αλογοσκούφη" με τα οποία η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε χρηματοδοτήσει την άνοιξη του 2009 τις ελληνικές τράπεζες! Συνολικά τον Μάιο, πέρα από αυτά τα 8,5 δισεκατομμύρια (4,1 στην ΕΚΤ και 4,4 δισ. για τα "ομόλογα Αλογοσκούφη"), η χώρα πρέπει να πληρώσει στους δανειστές της 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη. Επομένως, οι δανειστές θα πάρουν 9,8 δισ. ευρώ, σε εμάς η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα δώσουν δανειακές δόσεις 9,6 ευρώ, άρα αυτοί θα πάρουν όλα τα λεφτά που θα μας δανείσουν και θα χρειαστεί να βάλει και κάτι ψηλά η κυβέρνηση από τα ταμεία της χώρας μας!

Ιδού η απόδειξη για μια ακόμη φορά του κανόνα συμπεριφοράς της τρόικας που αναφέραμε ευθύς εξαρχής - αυτοί παίρνουν όλα τα λεφτά και σε εμάς φορτώνουν τα δάνεια που υποτίθεται ότι μας δίνουν, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να πέφτει έστω και ένα ευρώ στην πραγματική ελληνική οικονομία για να βοηθηθεί να ανακάμψει κατά κάποιο τρόπο. Η Ελλάδα για το 2014 πρέπει να πληρώσει 28,7 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι παίρνει στην ώρα τους όλες τις δανειακές δόσεις -πράγμα απολύτως αδύνατο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη- θα εισπράξει 23,7 δισεκατομμύρια. Πού θα βρει τα 5 δισεκατομμύρια που λείπουν, τα οποία μπορεί να γίνουν και 10 δισ. ευρώ, αν καθυστερήσουν οι δόσεις; Με νέο μνημόνιο, είναι η απάντηση!

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Φαύλος κύκλος τα μνημόνια για την ελληνική οικονομία με ευνοούμενους τους τραπεζίτες και τους Έλληνες επιχειρηματίες. Με το νέο μνημόνιο ( πολυνομοσχέδιο) δήθεν μας δίδουν 6 δις για υποχρεώσεις μας . Πουλήσαμε το Ελληνικό 900000000 ευρώ ,την μικρή ΔΕΗ 2δις σύνολο 3δις. Τι απομένει άλλα 3 δις. Άρα εντός των ημερών θα μας ανακοινώσουν μία νέα πώληση ,για συμπληρωθούν τα 6 δις. Τα δανεικά που θα πάνε ? Τελικά τι θα έχει η Ελλάδα μας ,αφού μας πήραν την ενέργεια, τα νερά μας , την κυριαρχία μας και την ελευθερία μας ? Τίποτε το μόνο που θα μας μείνει σίγουρα είναι η ανεργία ,η υπογεννητικότητα ,και η γήρανση ως λαός . Θέλω δε να σχολιάσω την πώληση του Ελληνικού. Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης υπάρχουν 2 αεροδρόμια το παλιό και το καινούργιο. Στην χώρα μας γιατί να πωληθεί το Ελληνικό ως χώρος και όχι ως αεροδρόμιο ? Τελικά δεν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την απόφαση της πώλησης ως οικόπεδο και όχι ως αεροδρόμιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]