Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο στρατιωτικό δόγμα διαμορφώνει η Ρωσία

Εκσυγχρονίζεται το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας «προκείμενου να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες ασφάλειας», αναφέρει ανακοίνωση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου. Ειδική επιτροπή, την οποία συγκρότησε το συμβούλιο, επιφέρει«βασικές τροποποιήσεις» στο δόγμα του 2010 και θα το έχει έτοιμο έως το τέλος του 2014.

Το νέο δόγμα «θα απηχεί τις νέες απειλές κατά της ασφάλειας της Ρωσίας, περιλαμβανόμενης της επέκτασης του ΝΑΤΟ, της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Μιχαηλ Ποπόφ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι «το ζήτημα της στρατιωτικής εξάπλωσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα μας, περιλαμβανόμενης και της επέκτασης της Συμμαχίας θα παραμείνει η μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή κατά της Ρωσίας».

Κυβερνητικές πήγες προσθέτουν ότι «το νέο δόγμα λαμβάνει υπόψιν του τις νέες στρατιωτικές απειλές που εκφράζουν η Αραβική άνοιξη, η στρατιωτική σύγκρουση στη Συρία και η όλη κατάσταση στην Ουκρανία και την περιοχή της».

Επανειλημμένα στο παρελθόν, δήλωσε ο κ. Ποπόφ, πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Δύσης «μας διαβεβαίωναν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας. Μας διαβεβαίωναν για τις καλές προθέσεις τους, αλλά οι κινήσεις και τα έργα τους το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν εντελώς τα αντίθετα». Και κατέληξε: «Η ζωή δείχνει ότι η αξιοπιστία ορισμένων δυτικών εταίρων μας είναι εφήμερη και, δυστυχώς, συνδέεται στενά με την πολιτική κατάσταση».

Κυβερνητικές πήγες σε δηλώσεις τους για τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσία περιλαμβάνουν και την «απόφαση» των Ηνωμένων Πολιτειών και των σύμμαχων τους στο ΝΑΤΟ «να ενισχύσουν το επιθετικό δυναμικό τους οικοδομώντας ένα παγκόσμιο πυραυλικό αμυντικό σύστημα».

ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική άσκηση
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκατοντάδες στρατιώτες, οχήματα και αεροσκάφη από εννέα χώρες θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις, τα οποία αρχίζουν σήμερα στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας.
Τα γυμνάσια αυτά επρόκειτο αρχικά να είναι περιορισμένα, όμως επεκτάθηκαν σε μια ευρύτερης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ με στόχο να καθησυχασθούν τα ανατολικά κράτη μέλη που αισθάνονται πως απειλούνται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συμμαχία, με τα γυμνάσια αυτά θα εκπαιδευθούν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες.

«Η άσκηση Steadfast Javelin II έχει στόχο να καταδείξει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο θεμελιώδη σκοπό του να διαφυλάσσει την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών και των εταίρων του» αναφέρεται σε δήλωση της συμμαχίας.

Η άσκηση θα διεξαχθεί ώς τις 8 Σεπτεμβρίου στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, καθώς και τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν. Άλλα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, τα οποία θα διεξαχθούν και στο έδαφος της Ουκρανίας, σχεδιάζονται ήδη για τους ερχόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Εσθονίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θέλει να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ μόνιμες βάσεις στο έδαφός της, για να αμυνθεί εναντίον της γειτονικής Ρωσίας και για να κατευνασθούν οι φόβοι ότι το κράτος αυτό της Βαλτικής θα μπορούσε να γίνει η επόμενη εστία ανάφλεξης μετά την Ουκρανία.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]