Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Στρατηγός Αλ-Σίσι στο Κάιρο δημιουργεί συνασπισμό για στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες, εμφανίσθηκαν σημάδια πυρετώδους διπλωματικής δραστηριότητας από αιγυπτιακής πλευράς για το θέμα της Λιβύης . Πέρα από τις προσκλήσεις για την δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας» για τον πόλεμο κατά του ISIS, η Αίγυπτος δημιουργεί ένα άλλο στρατιωτικό συνασπισμό με στόχο την διεθνή επέμβαση στην Λιβύη.

Θα είναι ένας συνασπισμός αραβικών και δυτικών κρατών, με σκοπό την στρατιωτική επέμβαση, για την «αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη». Επίσης θα αφορά την παροχή μαχητικών αεροσκαφών για την διενέργεια αεροπορικών επιδρομών, αλλά και την δυνατότητα της χερσαίας επέμβασης.

Τα αιγυπτιακά σχέδια έγιναν γνωστά μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο της Μαυριτανίας. Εκεί αναφέρθηκαν οι έντονες προσπάθειες του προέδρου της Αιγύπτου, στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, να πείσει τον ομόλογό του, της Μαυριτανίας, Μοχάμεντ Ould Abdel Aziz, να ενταχθεί στον εν λόγω συνασπισμό. Ο συνασπισμός σύμφωνα με τα σχέδια, θα αντιμετωπίσει με ένα κεραυνοβόλο στρατιωτικό πλήγμα τους ισλαμιστές στην Τρίπολη και την Βεγγάζη.

Τα ΜΜΕ της Μαυριτανίας ανέφεραν ότι στρατάρχης Α. Σίσι ελπίζει να έχει «στην τσέπη του» και μια εντολή του ΟΗΕ για την επέμβαση στη Λιβύη, ηγούμενος του στρατιωτικού συνασπισμού. Αντίθετη άποψη έχουν όπως αναμενόταν, η Τουρκία, το Κατάρ, η Αλγερία και το Σουδάν.

Η Συμμαχία χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και υποστηρίζεται από την Ιταλία και την Γαλλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ακόμη έτοιμες να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα, «λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον αραβικό κόσμο και την παρουσία του ISIS».

Από την άποψη της κυβέρνησης της Αιγύπτου, και προσωπικά των υπηρεσιών πληροφοριών, η Λιβύη μετατρέπεται τάχιστα σε μια θερμοκοιτίδα ισλαμικού θρησκευτικού εξτρεμισμού, η οποία θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των αιγυπτιακών ριζοσπαστικών ομάδων, και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Σε περίπτωση που η Λιβύη καταστεί (που έχει καταστεί), άντρο τους ακραίου ισλαμισμού δεν κινδυνεύει μόνο η Αίγυπτος αλλά όλες οι όμορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]