Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ραδιενεργό υλικό «αναζητείται» στο Καζακστάν

Φόβοι των αρχών μην βρεθεί στα χέρια εξτρεμιστών ισλαμιστών

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Οι αρχές του Καζακστάν βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, μετά την «απώλεια» δοχείου με άκρως ραδιενεργό και επικίνδυνη ουσία, (καίσιο-137) που εξαφανίστηκε στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία το δοχείο «έπεσε» από ειδικό όχημα που το μετέφερε.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιοχή Mangistau, δήλωσε την Τρίτη ότι το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και σαν υποπροϊόν των πυρηνικών αντιδραστήρων.

«Το δοχείο με το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-137, δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Azamat Sarsenbayev στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, προσθέτοντας ότι οι αρχές ανακάλυψαν ότι είχε εξαφανιστεί την περασμένη Τετάρτη.

Το καίσιο-137, έχει χρόνο ημίσειας ζωής 30 ετών, και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά εγκαύματα ή ακόμα και σε θάνατο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, και ο στρατός του Καζακστάν έχουν εμπλακεί στις προσπάθειες για να βρεθεί το δοχείο, το οποίο ζυγίζει περίπου 50kg έως 60kg.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), δεν προέβη μέχρι στιγμής σε καμία άμεση παρατήρηση.

Όλες οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι το χαμένο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευασθεί πιθανόν μια "βρώμικη βόμβα", η οποία δεν πρέπει να βρεθεί π.χ. στα χέρια ακραίων ισλαμιστών, όπως του ισλαμικού στρατού ISIS.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]