Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ουκρανία: Παίζεται όλη η συνεργασία Γερμανίας - Ρωσίας

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Σαφέστατος είναι ο στόχος των Αμερικανών στην Ουκρανία: Θέλουν πάση θυσία να τινάξουν στον αέρα την οικονομική, πολιτική και πάνω απ' όλα την ενεργειακή συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία, αξιοποιώντας τον πόλεμο που μαίνεται στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας μεταξύ του δυτικο-ουκρανικού και του ρωσικού πληθυσμού της. Αν οι ΗΠΑ κατορθώσουν να υπονομεύσουν την ενεργειακή συνεργασία Βερολίνου - Μόσχας, θα καταστήσουν εκ νέου τη Γερμανία «ενεργειακό όμηρο» της Ουάσιγκτον. Θα την αναγκάσουν δηλαδή να προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από χώρες τις οποίες οι Αμερικανοί ελέγχουν πολιτικά ή και στρατιωτικά, όπως η Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα του Κόλπου.

Μετά μάλιστα και τις εισβολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και στη Λιβύη και την επικράτηση των φιλοαμερικανικών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, οι Γερμανοί δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να παίρνουν πετρέλαιο και από τις χώρες αυτές, όπως έκαναν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Θα μπορεί η Ουάσιγκτον να απειλεί το Βερολίνο διαρκώς ότι θα το στραγγαλίσει ενεργειακά, αν δεν εκτελεί πειθήνια τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία ώστε οι ΗΠΑ να αυξάνουν συνεχώς τις κυρώσεις εναντίον των Ρώσων, υποχρεώνοντας τους Γερμανούς και την ΕΕ να συμπορεύονται με την Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί αξιοποιούν τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος είναι πράκτορας των συμφερόντων τους. Ο Γιατσενιούκ στέλνει τον ουκρανικό στρατό εναντίον των περίπου οκτώ εκατομμυρίων Ρώσων της Ουκρανίας. Επιχειρεί να τους καθυποτάξει στρατιωτικά, αναγκάζοντας τον Πούτιν να στέλνει ρωσικές δυνάμεις που να αναμειγνύονται με τους Ρώσους της Ουκρανίας και να μην επιτρέπουν την ήττα του ρωσικού πληθυσμού.

Οσο κλιμακώνει όμως ο Γιατσενιούκ τις συγκρούσεις στέλνοντας τεθωρακισμένα, όλο και πιο δύσκολο γίνεται να περάσει σχετικά απαρατήρητη η ρωσική στρατιωτική παρέμβαση. Οι Αμερικανοί έχουν φυσικά τα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που φωτογραφίζουν τις μετακινήσεις και το πέρασμα ρωσικών τεθωρακισμένων στο ουκρανικό έδαφος για λίγες ώρες. Δείχνουν στους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τις φωτογραφίες αυτές και τους υποχρεώνουν θέλουν - δεν θέλουν να κλιμακώνουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ο εκλεγείς προ τριμήνου νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστηρίχθηκε διακριτικά (τρόπος του λέγειν) τόσο από τους Γερμανούς όσο και από τους Ρώσους με αποστολή να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και έτσι να απαλλάξει την Ουκρανία από την πρωθυπουργία του ανθρώπου των Αμερικανών, του Γιατσενιούκ.

Αν αυτό συμβεί, τότε θα πάρουν το πάνω χέρι στην Ουκρανία οι Γερμανοί και οι Ρώσοι, παραμερίζοντας τους Αμερικανούς. Ο Προσένκο, λοιπόν, έστω και με κάποια καθυστέρηση, πριν από δέκα μέρες προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία. Ξέροντας ότι οι πιθανότητες να παραμείνει και μετά τις βουλευτικές εκλογές πρωθυπουργός της Ουκρανίας είναι μηδαμινές -για να μην πούμε ανύπαρκτες- ο Γιατσενιούκ κλιμάκωσε τις πολεμικές επιχειρήσεις. Στόχος του ήταν να συντρίψει στρατιωτικά τους Ρώσους της Ουκρανίας και να καταλάβει τα προπύργια της αντίστασης. Παρά την άρνηση της Μόσχας ότι παρενέβη στρατιωτικά, όλα δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός έτρεψε σε φυγή τους Ουκρανούς στρατιώτες. Οσο και αν είναι της πλάκας ο ουκρανικός στρατός, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί από απλούς ένοπλους μαχητές, όταν χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα και πολεμικά αεροπλάνα.

Μπήκαμε έτσι σε μια άλλη φάση, όπου τόσο το Κίεβο όσο και οι Ρώσοι της Ουκρανίας επιδιώκουν να ελέγχουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν μετά από δύο μήνες. Αναλόγως φυσικά με την έκβαση των εκλογών αυτών, η πιθανότερη λύση που ενδέχεται να δοθεί είναι η ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας. Ομοσπονδοποίηση κατ' όνομα μόνο, γιατί είναι βέβαιο ότι στις ρωσικές περιοχές, μετά και τις αγριότητες του εμφύλιου πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μόνο κατ' όνομα η Ουκρανία θα αποτελεί ενιαίο κράτος.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]