Σε οριοθέτηση ΑΟΖ καλεί η Κομισιόν
Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσουν αμέσως σε οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) τους, αφού όμως προηγηθεί συμφωνία με τους γείτονές τους, απευθύνουν οι Βρυξέλλες.
Το μήνυμα προκύπτει μέσα από τη μελέτη της Κομισιόν για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την αρμόδια επίτροπο Μαρία Δαμανάκη.
Εχει συνταχθεί από ειδική επιστημονική ομάδα και επικεντρώνεται στα οφέλη από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών, καθώς προτεραιότητα της Κομισιόν αποτελεί η λεγόμενη «γαλάζια ανάπτυξη».
Στο «Κόστος και όφελος από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο» υπάρχουν σαφείς αναφορές στο δικαίωμα των κρατών-μελών να ανακηρύσσουν ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ωστόσο εξίσου σαφής είναι η αναφορά στο ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους σε συνεννόηση με τους γείτονές τους.
«Ενώ τα κόστη και τα οφέλη που θα προέκυπταν από τα δικαιώματα της ΑΟΖ και άλλων ζωνών θα μπορούσαν να υπολογιστούν, δεν έχει υπολογιστεί ένα βασικό κόστος, αυτό της διαπραγμάτευσης των ορίων της ΑΟΖ με τους γείτονες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ».
Στο ίδιο σημείο, εξάλλου, υπάρχει και αναφορά σύμφωνα με την οποία τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι «απρόβλεπτες», καθώς «η κυριαρχία είναι μείζον ζήτημα και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να λήξουν χωρίς να επιτευχθεί ποτέ συμφωνία». Εξού και αναφέρεται ότι είναι σημαντικό για το θέμα της ΑΟΖ να υπάρχει πολιτική βούληση των χωρών, καθώς και των γειτόνων τους.
Επί της ουσίας, η μελέτη, έλεγαν διπλωματικές πηγές, στοχεύει σε συνολική ρύθμιση του θέματος των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, προβάλλοντας τα πρακτικά οφέλη της ΑΟΖ έναντι της ανοικτής θάλασσας.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται, εξάλλου, η αλιεία, καθώς η Ενωση επιχειρεί να ρυθμίσει και την αλιευτική πολιτική της μέσω του θέματος της ΑΟΖ.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι επί της ουσίας η παρέμβαση της Κομισιόν επιχειρεί μια συντεταγμένη εκμετάλλευση της θάλασσας στη Μεσόγειο, καθιστώντας πάντως σαφές ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, αλλά ΑΟΖ των κρατών-μελών.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν γίνει σχετικές ενέργειες στον ευρωπαϊκό χώρο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας και της Γαλλίας. Για την ακρίβεια, η Γαλλία προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ της τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο η οριοθέτηση έχει δημιουργήσει επικάλυψη με μέρος της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Ισπανία με την Ιταλία. Το γεγονός προκαλεί τριβές ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ισπανία, καθώς η δεύτερη θεωρεί ότι η Γαλλία έχει πάρει μέρος τής δικής της ΑΟΖ.
Πηγή "Τα Νέα"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...