Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αποφασίσουν ακόμα αν έγινε πραξικόπημα στην Αίγυπτο!


Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέϊ Κάρνι δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να κρίνει η αμερικανική κυβέρνηση εάν και κατά πόσον η απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από τις αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις αποτελεί ή όχι πραξικόπημα όπως το ορίζει η Ουάσιγκτον.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση.

«Μελετούμε τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές αντιδρούν και χειρίζονται την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται πιο κοντά στο να λάβει μια απόφαση σχετικά με το εάν θα χαρακτηρίσει πραξικόπημα την αποπομπή του κ. Μόρσι –κάτι που θα είχε συνέπεια βάσει του ισχύοντος νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες την άμεση διακοπή των προγραμμάτων βοήθειας προς τον αιγυπτιακό στρατό και μια σειρά άλλων μέτρων.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα σχέδια του Λευκού Οίκου να παραδώσει άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 τις επόμενες εβδομάδες στην αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου.

«Δεν υφίσταται ουδεμία αλλαγή στους σχεδιασμούς να παραδοθούν F-16 στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων είναι ενδεχόμενο να προχωρήσει τον Αύγουστο. Άλλα οκτώ μαχητικά F-16 είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν τον Δεκέμβριο.

Για το οικονομικό έτος 2013, που λήγει τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει οικονομική βοήθεια ύψους 650 εκατ. δολαρίων, ενώ απομένει να χορηγηθεί βοήθεια αξίας ακόμη 585 εκατ. δολαρίων, είπε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ποινικές διώξεις

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος περίπου 200 προσώπων, μεταξύ άλλων για «φόνο» και για «παρακίνηση σε βία», μετά τις συγκρούσεις κατά τις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 55 άνθρωποι την Δευτέρα στο Κάιρο, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κάϊρο.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή που μίλησε στο AFP οι κατηγορούμενοι πρόκειται να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση τις προσεχείς 15 ημέρες, διαρκούσης της έρευνας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Διώκονται επίσης για «παράνομη οπλοφορία» και «διατάραξη της τάξης και ασφάλειας».

Δικαστική πηγή είχε δηλώσει την Τρίτη ότι περίπου 650 πρόσωπα, που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να εισέλθουν διά της βίας στο αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ανακρίθηκαν στο πλαίσιο της εξελισσόμενης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την μια και ανδρών της αστυνομίας και του στρατού από την άλλη.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι κατηγορούν τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ, κατήγγειλαν μια «σφαγή», ενώ αντιθέτως ο στρατός έκανε λόγο περί ανταπόδοσης πυρών έπειτα από επίθεση «ένοπλων τρομοκρατών». Ο απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για τουλάχιστον 55 νεκρούς και 435 τραυματίες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ από την πλευρά του διέταξε την διεξαγωγή έρευνας.

Ενώ η εισαγγελία διέταξε νωρίτερα τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο διορισμένος πρωθυπουργός, ο 76χρονος Χάζεμ Μπεμπλάουι, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, εν μέσω ενός κλίματος δυσπιστίας από τους υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και ανοικτής εχθρότητας από τους ισλαμιστές.

Σε μια προσπάθεια να επικρατήσει ένας «συμφιλιωτικός» τόνος ο Μπεμπλάουι είπε ότι θα προτείνει «ορισμένα υπουργεία» σε στελέχη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης –τον πολιτικό βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων– και του ισλαμιστικού κόμματος Νουρ, αλλά η πρωτοβουλία του απορρίφθηκε από τους ισλαμιστές.

«Δεν θα συνθηκολογήσουμε με τους πραξικοπηματίες. Απορρίπτουμε όλα όσα προκύπτουν από το πραξικόπημα» του στρατού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάρεκ αλ Μόρσι. Επικρίσεις έναντι των κινήσεων του Μπεμπλάουι διατύπωσε και το κίνημα Ταμαρόντ, το οποίο πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι.

Πηγή: Reuters, Ενημέρωση Λευκού Οίκου, ANA-MPA


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]