Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον «γύψο» του στρατού η Αίγυπτος

Ο υφηγητής της έδρας Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του MGIMO, Νικολάι Σουρκόφ, επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο επιδεινώθηκε ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν. Οι Αιγύπτιοι φιλελεύθεροι αρχικά δεν σκόπευαν να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Μόρσι, προκειμένου να μην ενταθεί η αστάθεια. Σχεδίαζαν να περιμένουν πρώτα τις επόμενες προεδρικές εκλογές, και να ανέβουν στην εξουσία ειρηνικά. Ωστόσο, καταλυτικά αρνητικό ρόλο έπαιξαν τα οικονομικά προβλήματα.

Ετσι, τονίζει, η ανάμιξη του στρατού αποτελούσε τη μοναδική ελπίδα για να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε νέα αιματοχυσία και να επιβληθεί μια σχετική τάξη. Ωστόσο, δεν αποκλείει την πιθανότητα ο στρατός να συνεχίσει για αρκετό διάστημα τον ρυθμιστικό του ρόλο, επειδή η πόλωση στην αιγυπτιακή κοινωνία είναι ιδιαίτερα έντονη και για την ώρα δεν υπάρχουν οι πολιτικοί εκείνοι που θα γίνονταν αποδεκτοί από όλους. Ο ειδικός ακόμα, επισημαίνει ότι οι στρατιωτικοί θα υποχρεωθούν σύντομα να ζητήσουν ξένη βοήθεια, καθώς χωρίς αυτή δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες επιβίωσης του πληθυσμού και να αποτρέψουν νέες εξεγέρσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες η διεθνής κοινότητα -κατά κύριο λόγο οι Δυτικές χώρες- πρέπει να κατανοήσουν ότι η σταθερότητα στην Αίγυπτο, και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη της Μέση Ανατολή, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό –και- από αυτές.

Ο Νικολάι Σουρκόφ πρόσθεσε ότι τα γεγονότα στην Αίγυπτο θα έχουν σοβαρές συνέπειες για όλη την περιοχή. Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή και αποτελεί το παράδειγμα για τις άλλες. Πολλοί παρατηρητές στον αραβικό κόσμο εκλαμβάνουν τη νέα αντιπαράθεση στην Αίγυπτο σαν την αποφασιστική μάχη μεταξύ των ισλαμιστών και των κοσμικών δυνάμεων που θα καθορίσει την πορεία, στην οποία θα αναπτυχθεί η περιοχή. Την ισλαμική, ή τη Δυτική.

Ο Μόρσι έφυγε, ποιος είναι ο επόμενος;

Την άποψη ότι ο αιγυπτιακός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κρατικό και πολιτικό σύστημα της χώρας, διαχρονικά, εξέφρασε και ο καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Βαβίλοφ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vzgliad, ανέφερε ότι αρχής γενομένης από το 1952, ο στρατός έπαιζε στην Αίγυπτο βαρύνοντα και αποφασιστικό ρόλο σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι και σε αυτή τη νέα ασταθή και δύσκολα ελέγξιμη κατάσταση ο στρατός δήλωσε ότι, όπως πάντα, είναι στο πλευρό του λαού, καθώς και ότι τώρα παίρνει τα ηνία, αλλά στη συνέχεια θα τα παραδώσει και θα περάσει σε δεύτερο πλάνο. Άλλωστε, στην Αίγυπτο υπάρχουν πλέον αρκετές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποκτήσει την εμπειρία της πολιτικής ζωής.

Όσον αφορά την ανατροπή Μόρσι, ο Α.Βαβίλοφ πιστεύει ότι η απομάκρυνσή του ήταν αναπόφευκτη, διότι αυτός δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα και τα οποία τώρα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη οξύτητα. Όταν ο Μόρσι ανέλαβε πριν από ένα χρόνο την εξουσία, πολλοί έλεγαν πως η ωρολογιακή βόμβα για τον ίδιο δεν ήταν η πολιτική, αλλά η οικονομία. Ο λαός πρέπει να έχει φαγητό, να έχει ηλεκτρικό, βενζίνη. Χρειάζεται ένας νέος ηγέτης, ο οποίος θα μετάγγιζε νέο αίμα στην πολιτική διακυβέρνηση. Και μάλιστα, όπως ορθά αναφέρουν πολλοί σήμερα, εκεί δεν χρειάζεται πολιτικός, αλλά ένας τεχνοκράτης, ο οποίος θα μπορούσε, αν όχι να επιλύσει, τουλάχιστον να αμβλύνει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι μια τέτοια προσωπικότητα, η οποία θα μπορούσε να ενώσει όλο τον αιγυπτιακό λαό, αυτή την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει. Ο Μόρσι λοιπόν έφυγε, αλλά ποιος θα είναι ο επόμενος; Ο ειδικός δεν αποκλείει την επιστροφή στην αυταρχική διακυβέρνηση, καθώς, οι απλοί Αιγύπτιοι, μεταξύ των οποίων το 30% είναι αγράμματοι, επιθυμούν την … τάξη. Δεν έχουν ανάγκη από Δημοκρατία. Για αυτούς, το σημαντικότερο είναι να τραφούν οι πολυπληθείς οικογένειές τους.

Αναπόφευκτη η ανατροπή

Η καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Μαρίνα Σαπρόνοβα, επεσήμανε ότι στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μετασχηματισμού του πολιτικού συστήματος και των δομών του κράτους, η οποία απλούστατα δεν μπορεί να είναι γρήγορη από τη στιγμή που στην αιγυπτιακή κοινωνία δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την οδό που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Σχετικά με την ανατροπή Μόρσι, πιστεύει ότι αυτός εξαρχής απολάμβανε μικρή εμπιστοσύνη. Δεδομένων των αποτυχιών στην πολιτική του, η απομάκρυνσή του ήταν θέμα χρόνου. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Την Αίγυπτο αναμένει μια μακρά περίοδος οικονομικών και κοινωνικών τριβών. Πάντως, στη χώρα δεν θα συμβεί εμφύλιος πόλεμος, καθώς δεν είναι ούτε Λιβύη ούτε Συρία. Εκεί, εκτός των άλλων, δεν υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός όπλων στα χέρια του πληθυσμού.

Οι εξελίξεις στο εξής, εκτιμά η κ.Σαπρόνοβα, θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τους στρατιωτικούς, καθώς ο στρατός είναι η μοναδική οργανωμένη δύναμη που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού και είναι ικανή για μια ακόμη φορά να θέσει την πολιτική διαδικασία υπό τον έλεγχό του, και να αποκαταστήσει την τάξη. Ο στρατός θα ενεργήσει ως θεματοφύλακας. Μετά, θα παραδώσει την εξουσία στα πολιτικά πρόσωπα και θα διεξαχθούν εκλογές.

Κίνδυνος διάλυσης της Αιγύπτου

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, Γιεβγκένι Σατανόφσκι, μιλώντας στο ραδιόφωνο Vesti FM, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αίγυπτο πιο τεταμένη από ότι φαίνεται σε έναν ξένο. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, με την περιφέρεια να μην υπακούει το κέντρο, τις πόλεις της διώρυγας του Σουέζ να λένε «Φτάνει πια να ταΐζουμε το Κάιρο», και το Δέλτα να ζει απομονωμένο από την Άνω Αίγυπτο.

Κατά τον ίδιο, η επέμβαση των στρατιωτικών ήταν απαραίτητη προκειμένου η χώρα να μην διαιρεθεί, καθώς ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου είναι πολύ υψηλός. Όπως αναφέρει, συγκεντρώθηκαν 15 εκατομμύρια υπογραφές για να αποχωρήσει ο Μόρσι από τη θέση του, δηλαδή μερικά εκατομμύρια περισσότερα από ότι οι ψήφοι που είχε συγκεντρώσει. Ο ίδιος άλλωστε στην πρόσφατη ομιλία του αναγνώρισε τα λάθη του. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν πάντως οι ανταλλαγές πυροβολισμών, η χρήση μαχαιριών και ο πετροπόλεμος σε μεγάλες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η θέση του στρατού σε περίοδο ειρήνης είναι στους στρατώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι περίπλοκο το θέμα. Όταν υπάρχει κατάλυση του Συντάγματος, όσοι ορκίστηκαν να το υπερασπίζονται υποχρεούνται να το κάνουν; Και με ποιά μέσα;

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]