Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Χειροπέδες» για τον Παπακωνσταντίνου!


Γράφει ο Γιώργος Λυκουρέντζος

Το σκαμνί του ειδικού δικαστηρίου «έδειξε» χθες η πλειοψηφία (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη «λίστα Λαγκάρντ» στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό γιατί όχι μόνο το πόρισμα της πλειοψηφίας ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, που κινδυνεύει πλέον με «χειροπέδες» για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία, της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, αλλά κυρίως γιατί ρητά και κατηγορηματικά η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν έχει επέλθει η λεγόμενη παραγραφή.

«Είναι πέρα από βέβαιο ότι τα αποδιδόμενα στον κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης (άρθ. 242&1-2-3 Π.Κ.), απιστίας σχετικά με την υπηρεσία (άρθ. 256 Π.Κ.) και προεχόντως παράβασης καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ) ανάγονται στα καθήκοντά του ως υπουργού Οικονομικών, αφού αναμφισβήτητα ενυπάρχουν στην ίδια τη φύση του υπουργείου που υπηρετούσε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα πραγματικά περιστατικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός όφειλε «να πρωτοκολλήσει το διαβιβαστικό έγγραφο και χωρίς δεύτερη σκέψη να στείλει το CD στο ΣΔΟΕ για αξιοποίηση». «Αντ’ αυτού, παραλαμβάνει τις βραδινές ώρες της 29ης Σεπτεμβρίου 2010 από τη διευθύντρια του γραφείου του κυρία Χατζή τον ψηφιακό δίσκο (CD) με τα ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας HSBC, μαζί με το συνοδευτικό από 29/09/2010 έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Την ίδια μέρα δημιουργεί ψηφιακό αντίγραφο του παραληφθέντος CD σε φορητή μονάδα αποθήκευσης (USB)» αναφέρει το πόρισμα, δείχνοντας ως μοναδικό υπεύθυνο για την αντιγραφή τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Ο υπουργός Οικονομικών οφείλει να διαχειρίζεται κατά τον πλέον αντικειμενικό, λυσιτελή, συνετό και συμφέροντα τρόπο τα έσοδα του κράτους, που είναι προεχόντως και οι πάσης φύσεως φόροι, πρόστιμα κ.λπ., μη χαριζόμενος σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα. Συναφής προς το καθήκον αυτό είναι και η χρησιμοποίηση στο ακέραιο χωρίς παραποιήσεις κάθε μέσου, το οποίο περιέρχεται στην κατοχή του και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων του κράτους, ιδία από τη φορολόγηση εισοδημάτων» προστίθεται χαρακτηριστικά.

Όπως προαναφέραμε ωστόσο, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι στο πόρισμά της η πλειοψηφία επιλέγει να κάνει ρητή αναφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την παραγραφή, παίρνοντας σαφώς θέση κατά της παραγραφής, θωρώντας ότι η περσινή Βουλή των δύο ημερών δεν αποτελεί την πρώτη από τις δύο Συνόδους που θα μπορούσαν να παραγράψουν τα όποια αδικήματα. Προκειμένου μάλιστα να ενισχύσει την άποψη αυτή, εισφέρει στον δημόσιο διάλογο ένα νέο στοιχείο. Και συγκεκριμένα ότι, για να έχουμε την 1η Βουλευτική Σύνοδο, θα πρέπει να έχει γίνει κήρυξη της έναρξης των εργασιών της Βουλής μετά την εκλογή του προεδρείου, κάτι που δεν συνέβη.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]