Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η γερμανική πλευρά παίζει προεκλογικά το «χαρτί» της Ελλάδας

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Υπόγεια σύγκρουση της γερμανικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα για την στάση έναντι της Ελλάδας. Η Γερμανία έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και κανείς από την ηγεσία δεν θέλει να πιεστεί η Ελλάδα στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή με αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, να βλέπουμε ένα πολιτικό και οικονομικό θρίλερ.

Η Γερμανική πλευρά, με δεδομένο ότι στις εκλογές ψηφίζουν και πολλοί ομογενείς μας, επιδεικνύει διαφορετική στάση και δείχνει πιο φιλική έναντι της Ελλάδας. Μόλις προχθές στο Βερολίνο, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έκανε νεύμα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστεί κοντά της στη φωτογράφηση που έγινε, μετά τη Σύνοδο των ηγετών για την ανεργία.

Την επομένη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν μέσω της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση των εκπροσώπων των δανειστών θα είναι θετική για την χώρα μας και εκθείασε την κυβέρνηση Σαμαρά. Την ίδια μέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εμφανίστηκε στην Ελλάδα και με δηλώσεις του, μετά τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στήριξε την προσπάθεια της χώρας.

Παράλληλα, στην Ελλάδα φθάνουν συνεχώς κυβερνητικές αποστολές από τη Γερμανία, όπως προ ημερών στο πλαίσιο της «Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης», όπου συναντήθηκαν με την ελληνική πλευρά, οι Γερμανοί υφυπουργοί των υπουργείων: Εξωτερικών Emily Haber, Εργασίας Hans-Joachim Fuchtel, Υγείας Thomas Ilka, Οικονομικών Anne-Ruth Herkes, Παιδείας και Ερευνας Thomas Rachel. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσωπήθηκε από τον γενικό διευθυντή Urban Rid και το υπουργείο Εσωτερικών από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Thomas Binder.

Την ίδια στιγμή που η γερμανική πλευρά παίζει προεκλογικά το χαρτί της Ελλάδας, το ΔΝΤ εμμένει και ο εκπρόσωπός του Πόλ Τόμσεν, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε απολύσεις μεγάλου μέρους δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

«Δεν βλέπω από πού μπορούν να προκύψουν οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, που προβλέπονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις, μέχρι το τέλος του 2014. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Για το λόγο αυτό, από τη διαθεσιμότητα θα πρέπει να προκύψουν απολύσεις εργαζομένων», φέρεται να είπε ο πολυπράγμων Τόμσεν.

Παράλληλα, υπάρχει ένταση των Γερμανών της Ομάδας Κρούσης (Task Force) και της τρόικας, με τους πρώτους να κατηγορούν τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ότι δεν μπορεί για όλα να είναι λύσεις οι απολύσεις.

«Η τρόικα ζητάει μόνο απολύσεις και νούμερα. Το πρόγραμμά της φαίνεται ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν μπορεί να αποδώσει, αλλά δεν βγαίνει. Μεταρρύθμιση δεν είναι απολύσεις. Δεν έχουμε λόγο να μένουμε στην Ελλάδα, εάν το μόνο που αναζητάει ο Μηχανισμός Στήριξης είναι υποχρεωτικές αποχωρήσεις», είναι η γραμμή της Task Force που θεωρεί προβληματική τη στάση της τρόικας.


Πηγή: Newpost


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]