Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γενεύη 2: Φήμες, προβοκάτσιες και αληθινές δράσεις



Tης Polina Chernitsa 
The Voice of Russia

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε την πληροφορία για το πιθανό κλείσιμο της πρεσβείας και της βάσης τεχνικής υποστήριξης πλοίων στη Συρία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε αυτά τα δημοσιεύματα ως φήμες και προβοκάτσιες. Στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται μαζί με τις ΗΠΑ για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.
“Εξωτερικοί παίκτες είναι το εμπόδιο για θετικά αποτελέσματα”, υπογράμμισε ο Λαβρόφ. 

Αυτά αλλά και άλλα «ζητήματα που ανακύπτουν» σκοπεύει να συζητήσει με τον Αμερικανό συνάδελφό του την επόμενη, κιόλας, εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ASEAN στο Μπρουνέι.

Το «Συριακό ζήτημα» αναμενόμενα ήταν το βασικό ζήτημα της συνέντευξης Τύπου στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή. Την πληροφορία για την «αναχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία» την είχε μεταφέρει στις αρχές της εβδομάδας η βρετανική εφημερίδα Guardian
Ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για φήμες:
“Η πρεσβεία μας εργάζεται ως συνήθως, ασχολούμενη με τις εργασίες της διπλωματικής αποστολής, αλλά, φυσικά, σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Λειτουργεί επίσης και το τμήμα υλικής και τεχνικής υποστήριξης του ρωσικού στόλου στο λιμάνι του Ταρτούς. Δεν γίνεται καθόλου λόγος για την εκκένωση της βάσης, όσο και του προσωπικού της”.
Ένα άλλο φλέγον «συριακό θέμα» είναι η προμήθεια όπλων στους Σύριους "αντάρτες". Μεταξύ άλλων, η πληροφορία για την επιδίωξη των ΗΠΑ να αρχίσουν τις αποστολές όπλων τράνζιτ μέσω Ιορδανίας. Οι πληροφορίες αυτές έκαναν την εμφάνισή τους μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής της G8 και τις παραμονές των διαπραγματεύσεων του Λαβρόφ με τον Κέρι. Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως πιθανές αποστολές όπλων στην αντιπολίτευση θα παραβιάσουν τη φιλοσοφία του καλέσματος της Διάσκεψης της Γενεύης:
“Όταν προωθήσαμε τη κοινή ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία, είχαμε υπογραμμίσει ότι η συμμετοχή στη Διάσκεψη και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα πρέπει να γίνει χωρίς προαπαιτούμενα. Οι αντιπολιτευόμενοι, τους οποίους υποστηρίζει η Δύση και ορισμένες χώρες της περιοχής, δήλωσαν πως δεν θα έρθουν στη Γενεύη, μέχρι να αποκατασταθεί η στρατιωτική ισορροπία στο θέατρο των επιχειρήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό η δραστηριότητα σχετικά με την παροχή όπλων στην αντιπολίτευση σημαίνει απλά ότι αυτό το προαπαιτούμενο υποστηρίζεται και από τη Δύση και από άλλες χώρες. Τα ζητήματα που ανακύπτουν σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ θα συζητήσω οπωσδήποτε με τον Τζον Κέρι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας”.
Δεν αποκλείεται οι Λαβρόφ και Κέρι να συζητήσουν και ένα άλλο δύσκολο ζήτημα, τις προμήθειες όπλων στους Σύριους "αντάρτες", οι οποίες ήδη γίνονται από τη Λιβύη. Παρόμοιο «λαθρεμπόριο» - όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ – γίνεται και από την Ευρώπη μέσω του Περσικού Κόλπου εδώ και καιρό. Και παρόμοια περιστατικά παραβίασης του εμπάργκο θα πρέπει να ερευνηθούν στα πλαίσια του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

Όλες αυτές οι δηλώσεις έγιναν από τον Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον συνάδελφό του από το Μαρόκο Σαάντ αντ Ντιν αλ Οσμανί. Οι δύο υπουργοί, αποτιμώντας την κατάσταση στη Συρία, υπογράμμισαν: η Μόσχα και το Ραμπάτ τάσσονται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης στη χώρα, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]