Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαν Κι Μουν: «Απίστευτες οι ωμότητες στη Συρία»

Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, χαρακτηρίζοντας «αηδιαστικές και απίστευτες» τις ωμότητες στη Συρία

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν εξέφρασε σήμερα, Τρίτη, τον αποτροπιασμό του για τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της διετούς εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, όπως αυτές καταγράφονται στην έκθεση που εκπόνησαν οι επιθεωρητές του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρσκι.

«Είδε την αναφορά. Ειλικρινώς θεωρεί τον κατάλογο των ωμοτήτων που αναφέρονται στην έκθεση αηδιαστικό και απίστευτο», πρόσθεσε ο Νεσίρσκι.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν σήμερα από τη Γενεύη πως έχουν «βάσιμους λόγους» να πιστεύουν πως έχει γίνει περιορισμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και προειδοποίησαν πως η σπαρασσόμενη χώρα βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».

Εξάλλου, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε σήμερα πως θεωρεί «βέβαιο» ότι έχει γίνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν «σε πολλές περιστάσεις στη Συρία και με τρόπο στοχευμένο», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιόν θεωρεί υπεύθυνο για τη χρήση του.

«Αυτές οι δοκιμές αποδεικνύουν την παρουσία σαρίν σε πολλά δείγματα που έχουμε στην κατοχή μας», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αυτών δοκιμών παραδόθηκαν στον ΟΗΕ.

Ο Φαμπιούς επεσήμανε πως παρέδωσε τα αποτελέσματα σήμερα το πρωί στον καθηγητή Άκε Σέλστρεμ, επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής που σύστησε ο Μπαν, η οποία έχει αποστολή της να επιβεβαιώσει τις αιτιάσεις για χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Οι δοκιμές αυτές είχαν πραγματοποιηθεί σε γαλλικό εργαστήριο που είχε πιστοποιήσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OIAC).

«Αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε αμέσως στην αρμόδια αποστολή του ΟΗΕ και να δημοσιεύσουμε τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας. Θα ήταν απαράδεκτο οι ένοχοι αυτών των εγκλημάτων να επωφεληθούν και να μείνουν ατιμώρητοι», προστίθεται στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, τα δείγματα προέρχονται από το Τζομπάρ, στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου δύο ειδικοί απεσταλμένοι της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ έγιναν αυτόπτες μάρτυρες στα μέσα Απριλίου στη χρήση τοξικών αερίων και παρέδωσαν δείγματα στις γαλλικές αρχές, αλλά και από το Σαρακέμπ, νοτίως της Χομς (κέντρο), όπου είχε σημειωθεί παρόμοια επίθεση στα τέλη Απριλίου.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την κατάσχεση δύο δεξαμενών με νευροπαραλυτικό αέριο από αντάρτες
Όπως μεταδίδει ο συριακός Τύπος, οι δεξαμενές κατασχέθηκαν στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Χάμα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, στις δεξαμενές περιέχεται το
αέριο σαρίν, για τη χρήση του οποίου οι αρχές και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται συνεχώς.
Με βάση την ταξινόμηση του ΟΗΕ το σαρίν συγκαταλέγεται στα όπλα μαζικής καταστροφής. Σύμφωνα με τη σύμβαση για χημικά όπλα, όλα τα αποθέματά του πρέπει να καταστραφούν. Ωστόσο, η Συρία ανήκει στις πέντε χώρες, οι οποίες δεν έχουν υπογράψει και δεν έχουν επικυρώσει αυτή τη σύμβαση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]