Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιέσεις στον Βενιζέλο για διαγραφή ΓΑΠ


  • Κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ  
  • Ο Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις να διαγράψει τον Παπανδρέου
Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκρηκτική συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών, όπως εκτιμούν πολλά στελέχη, έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά τυφλής σύγκρουσης. Ορισμένοι μάλιστα έχουν φτάσει να μιλούν ανοιχτά για τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος και οι βουλευτές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Κορυφαία στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Βενιζέλο εισηγούνται τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού και το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ κρέμεται σε μια κλωστή, ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει στους κυβερνητικούς εταίρους και το Μέγαρο Μαξίμου για τυχόν επιπτώσεις των εξελίξεων στην κυβερνητική συνοχή.

Κύκλοι της Ιπποκράτους διευκρίνιζαν χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του Γιώργου Παπανδρέου και σε κάθε περίπτωση πρώτα θα ολοκληρωθεί το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών και έπειτα θα ληφθούν αποφάσεις από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Βενιζέλος προς Παπανδρέου: Ελα στα όργανα να εξηγηθείς για τα χρέη

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών αφού ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να φέρει το πόρισμα στα όργανα του κόμματος και καλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου να προσέλθει εκεί και να δώσει εξηγήσεις για τα υπέρογκα χρέη πολλών εκατομμυρίων που άφησε πίσω του.

Θεωρείται απίθανο ο πρώην Πρωθυπουργός να παραστεί ως μέλος της ΚΠΕ στη συνεδρίαση που θα συζητηθούν τα οικονομικά και τα χρέη παρελθόντων ετών. Οι σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δείχνουν να έχουν χαλάσει οριστικά αφού αρνήθηκε ακόμη και να πάρει τον φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία που του έδωσε ο διάδοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οπως εξηγούν στελέχη του περιβάλλοντός του, δεν μπορεί να συνεργαστεί με αυτούς που προσπαθούν να τον απαξιώσουν ηθικά κάνοντας διαρροές εναντίον του για «χρυσά ταξίδια» και υπέρογκες δαπάνες χωρίς παραστατικά.

Παπανδρέου: Ο Βενιζέλος θέλει να με απαξιώσει ηθικά

Με εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει σαφές ότι θεωρεί υπεύθυνο για τις διαρροές περί μαύρης τρύπας εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ και υπέρογκες δαπάνες ταξιδιών, τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Παπανδρέου είχε εκνευριστεί πολύ από τις πρώτες κιόλας διαρροές αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της ενόχλησής του μέχρι χθες το απόγευμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Παπανδρέου


Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την οργή του για τις απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές, που στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της Προεδρίας του.

Υπογράμμισε ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί διαλύει το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Τα σχετικά δημοσιεύματα στοχεύουν στην ηθική απαξίωση του Γιώργου Παπανδρέου, με ανήθικες πρακτικές.

Πρακτικές που μετατρέπουν σε δήθεν "μαύρη τρύπα" τις γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και ανέρχονται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ -τη στιγμή που και άλλα κόμματα έχουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα οικονομικά δεδομένα να επιδείξουν- ή σχεδόν δεκαπλασιάζουν αυθαίρετα το κόστος ενός ταξιδιού του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ενώ σκοπίμως αποσιωπούν το γεγονός ότι, τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και ορκωτοί λογιστές.

Όσοι συνεργούν στην παραγωγή και αναπαραγωγή των ανήθικων χαλκευμένων διαρροών και των ψευδών, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Την ώρα που καταρρέουν όλα τα σενάρια συνωμοσίας που στηθήκαν για να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι μεταφέρουν αυτά τα νοσηρά σενάρια στο εσωτερικό του Κινήματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε το βάρος της ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταστεί δυνατό, να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία της χώρας και να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, πάντα στην υπηρεσία της Πατρίδας και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αγωνίστηκε με αρχές και αξίες, όπως αυτή της διαφάνειας, για την όποια πάλεψε από την πρώτη στιγμή να εμπεδώσει και στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ σήκωσαν στην πλάτη τους το τεράστιο βάρος μιας ηράκλειας προσπάθειας που κράτησε τη χώρα ζωντανή.

Προσπάθεια που, πλέον, έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς που πριν την κατήγγειλαν.

Η σύγκρουση του Γιώργου Παπανδρέου με όσους αμφισβητούν αυτές τις αλήθειες θα είναι και διαρκής και σκληρή. Γιατί αφορά τους Έλληνες, τη χώρα, τη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ».

Ο Βενιζέλος σήκωσε το γάντι: Έλειπες στο εξωτερικό, έλα τώρα να δώσεις εξηγήσεις

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από το Γιώργο Παπανδρέου να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε αναγκαία τη συνάντηση, λόγω της απουσίας του Γ. Παπανδρέου τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό.

Πρώτο αντικείμενο συζήτησης ήταν η πορεία της χώρας και της κυβέρνησης καθώς και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ιδίως στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Ένα βασικό θέμα συζήτησης ήταν η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο δανεισμός της περιόδου 2003-2011 (που έφτασε στα 116,5 εκ) σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατά 90%, (από περίπου 22 εκ. στα περίπου 2,5 εκ. –που είναι ούτως ή άλλως εκχωρημένα στις τράπεζες-) αφήνει το ΠΑΣΟΚ με μηδενική ουσιαστικά επιχορήγηση προκειμένου να καλύπτει τις δραστικά μειωμένες λειτουργικές του δαπάνες.

Το ζήτημα διογκώνεται διότι διασταυρώνεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους εφαρμόζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Βενιζέλου, πριν υποβληθεί η έκθεση των έξι μεγάλων ελεγκτικών εταιριών που έχουν κληθεί να ελέγξουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, θα ζητηθεί από τα πρόσωπα τα οποία έχουν κατά καιρούς αναμιχθεί στη διαχείριση να συνεργαστούν με τους ελεγκτές ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν και τα θέματα που συνδέονται με την «λίστα Λαγκάρντ» και την κατάρρευση της πολιτικής σκευωρίας που οργάνωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες ορισμένων προσώπων που έπαιξαν δυστυχώς ρόλο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012».

Οριστικό το χάσμα

Μετά από αυτές τις σκληρές ανακοινώσεις υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου χάραξε τη δική του πορεία όπως φαίνεται από το ύφος της ανακοίνωσης του αλλά και ότι ο κ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι όταν τον προέτρεψε να συμμετάσχει στην ΚΠΕ «ως πρώην πρόεδρος, αλλά και ως βουλευτής» όπου θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος στη σχετική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

Παπανδρέου: Δεν φεύγω από το ΠΑΣΟΚ αν και δέχομαι εισηγήσεις

Από την πλευρά Παπανδρέου λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει σχέδιο εξόδου από το ΠΑΣΟΚ, αν και δέχτηκε σχετικές εισηγήσεις, αλλά και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη ρετσινιά ότι «φαγώθηκαν» χρήματα από το ταμείο του κόμματος επί των ημερών του. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν έχει στο μυαλό του να φτιάξει κόμμα και να συγκεντρώσει τους πιστούς παπανδρεϊκούς κάτω από μια νέα στέγη. Από την άλλη πλευρά ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε την καυτή πατάτα των χρεών του κόμματος, τα οποία έχουν γίνει μη διαχειρίσιμα.

Ο Βενιζέλος θεωρεί ότι υπονομεύεται από «παπανδρεϊκούς»

Στο βάθος της σύγκρουσης βρίσκεται η βαθιά καχυποψία του ενός πολιτικού για τον άλλο. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να πιστεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο πολιτικής και ηθικής εξόντωσης του από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι υπονομεύεται συστηματικά από στελέχη προσκείμενα στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος δεν κάνει καμία προσπάθεια να τα συγκρατήσει. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι δύσκολο να κάνει πίσω είτε ο νυν είτε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και η συμβίωση τους μοιάζει πλέον αδύνατη.

Από την Ιπποκράτους πάντως υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος. Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν, θα ειπωθούν ενώπιον των καταστατικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Είναι κατανοητή η ευαισθησία όλων των δημοσίων προσώπων, ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η ευαισθησία της βάσης του Κινήματος και όλης της ελληνικής κοινωνίας προς την οποία πρέπει να ανταποκρίνεται το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων με βάση τη διεθνή εμπειρία και με πλήρεις εγγυήσεις διαφάνειας.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Άντε, καιρός να "εξαγνιστούν" ένα ένα τα δεινοσαυρικά κόμματα από τις σεσημασμένες παλιομουτράκλες. Μόνο που θα είναι ελάχιστες. Και μετά τον "εξαγνισμό" θα πλασαριστούν για φρέσκα; Κούνια που τους κούναγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί να τον διαγράψουν; Ερήμην τους γίνονταν όλα; Δεν ξέρω αν τα πίστευαν, αλλά υποστήριζαν και ψήφιζαν οτιδήποτε τους πρότεινε.
    ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΝ ΓΑΠ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ, ΠΑΣΟΚΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]