Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαβρόφ: Η ύστατη προσπάθεια για την ειρήνη στη Συρία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξή του μιλάει για την ύστατη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης, στη διάσκεψη «Γενεύη –2», για τα θέματα ασφάλειας στην Αρκτική, και για τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΕΡ: Θα καταλήξει η επικείμενη διεθνής διάσκεψη για τη Συρία σε διπλωματική «παγίδα» για τη Ρωσία; Σε περίπτωση αποτυχίας, οι Αμερικανοί θα πουν: «Η Ρωσία ήθελε ειρηνευτικές συνομιλίες ... Ορίστε, διεξήχθησαν και ποιό το αποτέλεσμα; Κανένα. Τώρα, ας προχωρήσουμε με τον δικό μας τρόπο». Δηλαδή, ας ξεκινήσει η εφαρμογή του στρατιωτικού σεναρίου.

ΑΠ: Η «συριακή παγίδα» μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μόνο αν δράσουμε βιαστικά.
Καταρχήν, θα πρέπει να έχουμε τη συναίνεση των σημαντικότερων εμπλεκόμενων μερών. Η κυβέρνηση της Συρίας έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη και γενικά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση εποικοδομητικά. Αν και παραμένει καχύποπτη ως προς το κατά πόσο θέλει η αντιπολίτευση να διαπραγματευθεί χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, όπως προβλέπεται από το ανακοινωθέν της Γενεύης.
Στη διάσκεψη θα πρέπει να εκπροσωπείται το σύνολο της συριακής αντιπολίτευσης. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ομάδων που δρουν εκτός Συρίας. Εμείς, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό (σ.σ. για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη διάσκεψη), στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση τα κατάλληλα μηνύματα. Σε κάποιες από αυτές τις ομάδες έχουμε περισσότερη επιρροή, σε άλλες, λιγότερη. Σε μερικές από αυτές, ασκείται πολύ μεγαλύτερη επιρροή από τη Δύση, σε άλλες πάλι, από τις χώρες του Κόλπου και την Τουρκία. Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει ένας «καταμερισμός της εργασίας».

ΕΡ: Υπάρχουν όμως, και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, για παράδειγμα, το Ιράν, που χωρίς την παρουσία τους, η διάσκεψη για τη Συρία μάλλον θα αποτύχει.

ΑΠ: Φαίνεται ότι όλοι συμφωνούμε στη συμμετοχή όλων των πλευρών που ήταν παρόντες στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου 2012. Ωστόσο, πριν από ένα χρόνο δεν ήταν στη Γενεύη ούτε το Ιράν, ούτε και η Σαουδική Αραβία.Τους Ιρανούς τους μπλόκαραν οι Αμερικανοί, η τότε κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Και οι Σαουδάραβες, δεν προσκλήθηκαν σε «αντιστάθμισμα» της απουσίας του Ιράν.
Από τότε είχαμε θεωρήσει αυτό το «παιδικό παιχνίδι ανταλλαγής» σαν μια όχι και τόσο σοβαρή προσέγγιση. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Είτε θέλουμε μια λίστα συμμετεχόντων η οποία θα είναι πλήρως αντιπροσωπευτική από τη συριακή πλευρά, είτε θα θυσιάσουμε την επιτυχία της διάσκεψης υπέρ των προσωπικών φιλοδοξιών και δυσαρεσκειών.

Αντιπαραγωγικές οι λογικές των ΗΠΑ

ΕΡ: Είναι δυνατόν να αρθεί το αδιέξοδο στο συριακό πρόβλημα μέσα στις λίγες ημέρες που θα διαρκέσει η νέα διάσκεψη;

ΑΠ: Ορισμένοι από τους εταίρους μας, όπως αναφέρθηκε στο θέμα αυτό και ο Τζον Κέρι, πιστεύουν ότι αρκούν λίγες ημέρες, μέχρι μια εβδομάδα συνομιλιών. Πιστεύω, ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική. Διασκέψεις που έφεραν την ειρήνη στην περιοχή, διήρκησαν μήνες, ακόμη και χρόνια. Δεν θέλω να συμβεί το ίδιο στην περίπτωση της Συρίας. Κοντολογίς, τα τεχνητά χρονικά περιθώρια που τίθενται, εμποδίζουν την επίτευξη της ειρήνευσης στη χώρα, και είναι εντελώς αντιπαραγωγικά.

ΕΡ: Πότε θα καταστεί σαφές, μέχρι που είναι έτοιμη να συμφωνήσει η συριακή αντιπολίτευση;

ΑΠ: Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν δύο συνδιασκέψεις: Η πρώτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει κάτω από την «ομπρέλα» του Εθνικού Συνασπισμού των συριακών αντιπολιτευτικών και επαναστατικών δυνάμεων. Η δεύτερη -περίπου τις ίδιες ημέρες- θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.Επίσης αυτή την εβδομάδα, στο μεσοδιάστημα των δύο συνδιασκέψεων, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του «πυρήνα» της «Ομάδας φίλων της Συρίας», η οποία θα εξετάσει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία.
Πρέπει να περιμένουμε για ένα σήμα από την αντιπολίτευση, η οποία ήταν ανέκαθεν κατά της έναρξης των συνομιλιών ειρήνευσης χωρίς προϋποθέσεις. Εάν το σήμα είναι θετικό, τότε μπορούμε να διαμορφώσουμε τη λίστα των μετεχόντων στη διάσκεψη, την ημερήσια διάταξη και το πρόγραμμα, τους κανόνες του παιχνιδιού για τους ξένους παίκτες, κλπ. Και μόνο τότε, αφού όλα αυτά θα έχουν συμφωνηθεί, θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την ακριβή ημερομηνία έναρξης της διάσκεψης.

ΕΡ: Πολλοί πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα, οι ρωσο-αμερικανικές διαφορές στο συριακό επικεντρώνονται στην εξεύρεση μιας απάντησης στο βασικό ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει πρώτα; Η παραίτηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, ή οι ειρηνευτικές συνομιλίες; Εσείς με τον Τζον Κέρι, στις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις μπορέσατε να καταλήξετε σε μια κοινή απάντηση;

ΑΠ: Οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της ρωσο-αμερικανικής πρωτοβουλίας, συμφώνησαν στις 7 Μαΐου, ότι δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις.

Επιστολές μεταξύ Πούτιν - Ομπάμα

ΕΡ: Σύντομα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να πάρει την απαντητική επιστολή από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ποιά θα είναι η επόμενη κίνηση;

ΑΠ: Η διαδικασία της ανταλλαγής προσωπικών μηνυμάτων μεταξύ των δύο ηγετών, ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα. Ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, τη διάβασε προσεκτικά και θα απαντήσει καταθέτοντας τις απόψεις του σχετικά με τα βασικά ζητήματα των σχέσεων των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων της αντιπυραυλικής άμυνας, της στρατηγικής σταθερότητας και όλων των παραγόντων που την επηρεάζουν. Στη συνέχεια, θα περιμένουμε την αντίδραση των ΗΠΑ στην απάντησή μας.

Κούρσα εξοπλισμών στην Αρκτική

ΕΡ: Την περασμένη εβδομάδα, στη σουηδική πόλη Κιρούνα, συμμετείχατε στη συνεδρίαση του Αρκτικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, οι Δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα επικρίνει τη Ρωσία για την υποτιθέμενη προσπάθεια της Μόσχας να ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αυτή τη φορά στην Αρκτική. Ποιά είναι η απάντησή σας σε αυτές τις κατηγορίες;

ΑΠ: Οι χώρες που έχουν σύνορα, τα οποία εκτείνονται σε πολλές κατευθύνσεις, μεταξύ των άλλων και προς Βορρά, πρέπει να διαφυλάξουν την ασφάλειά τους σε οποιοδήποτε μέρος του εδάφους τους. Υπάρχει ένα αξίωμα που λέει: Σε όποιο περιβάλλον και να βρίσκεσαι, είσαι αναγκασμένος να σκεφτείς για την ασφάλεια της χώρας σου. Είναι αφελές να τεθεί το ζήτημα της Αρκτικής σε άλλη βάση πέραν της προαναφερθείσας, που ισχύει για όλες τις άλλες περιοχές του πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική μας για την ανάπτυξη της Αρκτικής, προϋποθέτει τη διευρυμένη και συστηματική διεθνή συνεργασία.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο rg.ru

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]