Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα Πούτιν σε Ομπάμα

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, παρέδωσε στην Ουάσιγκτον επιστολή για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η αμερικανική αντιπυραυλική «άμυνα» δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας.

Επιστολή-απάντηση στην αντίστοιχη επιστολή Ομπάμα, που είχε φέρει μαζί του στη Μόσχα στις 15 Απριλίου ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τόμας Ντόνιλον, έστειλε ο Β.Πούτιν. Και οι δυο επιστολές έχουν ως θέμα τις διμερείς σχέσεις.

Ο Πάτρουσεφ βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 20 Μαΐου. Στις 22 Μαΐου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Vedomosti, συναντήθηκε με τον Ντόνιλον, ενώ για κάποια ώρα συναντήθηκε μαζί τους και ο Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την επιθυμία του για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κέιτλιν Χέιντεν. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη για συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η πιθανότητα πολιτικής διευθέτησης της κατάστασης στη Συρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Business Standard, ο κ.Πάτρουσεφ συναντήθηκε και με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, η αμυντική συνεργασία, και ξανά η Συρία, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζορτζ Λιτλ.

Η Μόσχα θέλει εγγυήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Izvestia, στην επιστολή του προς τον Πούτιν ο Ομπάμα πρότεινε να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, μεταξύ των άλλων, και μέσω της ανταλλαγής δεδομένων. Στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας αναφέρεται και η επιστολή Πούτιν, στην οποία περιγράφεται η οπτική της Μόσχας για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το σύστημα στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής για θέματα εξωτερικών σχέσεων, η ρωσική πλευρά είναι «ικανοποιημένη με τις αμερικανικές προτάσεις» για την αντιπυραυλική άμυνα, και ειδικότερα με την κοινοποίηση στη Ρωσία στοιχείων γύρω από το αμερικανικό σύστημα. Τόνισε όμως, ότι τα στοιχεία για οτιδήποτε νεότερο αναπτύσσουν οι Αμερικανοί στον τομέα αυτό, η Ρωσία μπορεί να τα πληροφορηθεί και με άλλους τρόπους (!). Και πρόσθεσε: «Η Μόσχα χρειάζεται ουσιαστικές νομικές εγγυήσεις ότι η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα δεν θα στρέφεται κατά της Ρωσίας, ή μια συμφωνία για την ανάπτυξη ενός κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θεωρεί ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας ανατρέπει την υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων και απειλεί τη Ρωσία.

Ο Πουσκόφ υπενθύμισε ότι στο προοίμιο της συμφωνίας για μείωση των στρατηγικών όπλων START III, αναφερόταν ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από αυτό εξάγεται το συμπέρασμα πως, «ενώ εμείς θα μειώνουμε τα στρατηγικά όπλα μας, οι ΗΠΑ θα αναπτύσσουν νέα μέσα για να εξουδετερώσουν αυτό που θα έχει απομείνει στη Ρωσία ύστερα από τη μείωση».

Διαμαρτύρονται οι Ρεπουμπλικάνοι

Παρά ταύτα, κατά της πρωτοβουλίας του Ομπάμα τάχθηκαν και οι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τώρα προσπαθούν να μπλοκάρουν τις προτάσεις του προέδρου για συνεργασία με τη Ρωσία με την προώθηση ενός νομοσχεδίου, που προβλέπει την απαγόρευση κοινοποίησης στη Ρωσία οποιωνδήποτε στοιχείων αφορούν το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό αφορά, μεταξύ των άλλων, τη λεγόμενη τεχνολογία hit-to-kill, η οποία δίδει τη δυνατότητα κατά την αναχαίτιση ενός στόχου από πυραύλους των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων, να πλήττεται ο πύραυλος-στόχος και όχι να εκρήγνυνται σε μικρή απόσταση από αυτόν.

Χαρακτηριστικά, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Αλμπάμα, Μο Μπρουξ, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία κατάθεσης του νομοσχεδίου, δήλωσε στη διάρκεια των ακροάσεων ότι «η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να αποχαρακτηρίσει άκρως απόρρητες τεχνολογίες μας στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας». Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να δώσει στη Ρωσία απόρρητα στοιχεία, και σημειώνει ότι οι συζητήσεις που γίνονται με τη Ρωσία έχουν να κάνουν με πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των πυραύλων που κατασκευάζονται και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουν τα καύσιμά τους, γράφει η Izvestia.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υποδιευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Ντμίτρι Σουσλόφ, σημείωσε: «Προκειμένου να εγκριθεί από τη Γερουσία η συμφωνία για αμοιβαία κοινοποίηση πληροφοριών όσον αφορά την αντιπυραυλική άμυνα, είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν τα 2/3 των ψήφων, δηλαδή χρειάζεται η συγκατάθεση ενός μέρους των Ρεπουμπλικάνων, καθώς μόνο αυτές των Δημοκρατικών δεν είναι αρκετές».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι σήμερα οι χώρες με τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας διεθνώς, τόσο τακτικά, όσο και στρατηγικά. Τα τελευταία χρόνια πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαθιστούν συστηματικά στοιχεία της αντιπυραυλικής άμυνας σε διάφορα σημεία του κόσμου, μερικά από τα οποία βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας.

Πηγές: Vedomosti, Izvestia.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]