Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ο Μακρόν και ο Ερντογάν “το παίζουν ευγενικοί”;


Τι συμβαίνει τελικά ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία;

Γιατί ο Εμάνουελ Μακρόν (Macron) και ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) ξαφνικά το παίζουν ευγενικοί. Η εκεχυρία δεν θα διαρκέσει παρόλα αυτά. Οι δύο Πρόεδροι έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν από τον αμοιβαίο τους ανταγωνισμό.

Τα παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, (κείμενο Bibby Ghosh). Σημειώνει:

Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ο γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και ο τούρκος ομολογός του Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν σε μια «λεκτική εκεχυρία» στη διάρκεια αυτού που ο γάλλος Υπουργός Εωτερικών Jean-Yves Le Drian περιέγραψε ως μια «περίοδο ανάκαμψης» στις σχέσεις τους.

Η ορολογία του Le Drian ήταν καθόλα κατάλληλη. Η οργή και η αντίσταση πουτ χαρακτηρίζουν τη σχέση Macron – Erdogan προέρχεται από προσωπική σκοπιμότητα όπως και γεωπολιτικό υπολογισμό.

Ο τούρκος ηγέτης έχει ανοικτά και επανειλημμένως προβεί σε εικασίες για την ψυχική υγεία του γάλλου ομολόγου του, και ο Macron έχει κατηγορήσει τον αντίπαλό του για ψέματα και αποτυχία στο να επιδείξει σεβασμό για τη Γαλλία, μεταξύ άλλων πραγμάτων.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι η αλλαγή των χαρακτήρων στην ηγεσία των Βρυξελλών. Η άφιξη του Τζο Μπάιντεν (Biden) στη σκηνή και η επικείμενη αναχώρηση της Άγγελας Μέρκελ (Merkel) από αυτήν σηματοδοτούν ότι οι Macron και Erdogan θα πρέπει να αναστείλουν την αμοιβαία τους εχθρότητα, ενώ ο καθένας εργάζεται εκεί όπου ταιριάζει με τους νέους πρωταγωνιστές.

Ο ρόλος του Erdogan έχει ήδη μειωθεί. Ο τούρκος ηγέτης δεν απολαμβάνει πλέον την άμεση πρόσβαση στο Λευκό Οίκο που είχε στα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ (Trump). Ο γάλλος ηγέτης θα είναι ευτυχής που ο Biden συμμερίζεται την άποψή του για τον Erdogan ως έναν αυταρχικό και μπορεί να αισθάνεται ενθαρρυμένος στο να ωθήσει την Τουρκία να περιθωριοποιηθεί στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ.

Bloomberg, Bibby Ghosh – Why Macron and Erdogan Are Suddenly Playing Nice
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]