Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα δεν έχει ούτε Πολίτευμα, ούτε Σύνταγμα


Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είναι μπερδεμένη... Πολίτες, πολιτικοί. Δημόσια πρόσωπα, Τύπος, όλοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα της χώρας απλώς αντιμετωπίζονται με λάθος τρόπο. Αν κάποιοι άλλοι κυβερνούσαν και έκαναν τα... αντίθετα, θα ήταν όλα καλύτερα. Είναι ολοφάνερο: Κανείς δεν έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ποτέ δεν ήταν - ούτε είναι - οικονομικό. Πάντα ήταν πολιτικό.

Όλα ξεκίνησαν το έτος 1986. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλάζει το Σύνταγμα και δίδει στον εαυτό του υπερεξουσίες. Δημιουργεί έτσι ένα σκληρό πρωθυπουργο - κεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, που αφοπλίζει, καταργεί και περιθωριοποιεί όλους τους υπόλοιπους θεσμούς. Αμέσως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για μια άνιση κοινωνία όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει στα χέρια του νόμιμες υπερεξουσίες Καντάφι και όλη η υπόλοιπη κοινωνία ΤΙΠΟΤΕ! Απλά ακίνητη και χωρίς να συμμετέχει να παρακολουθεί.

Σε βάθος χρόνου η χώρα κυβερνάται πάντα από μια μικρή ομάδα περί τον εκάστοτε πρωθυπουργό που δεν λογοδοτεί πουθενά. Και οι μετέπειτα πρωθυπουργοί βολεύτηκαν έχοντας και αυτοί υπερεξουσίες. Όμως οι πολίτες, δεν είχαν θεσμούς που να τους προστατεύουν από τις αυθαιρεσίες της εξουσίες των ολίγων. Και έτσι φθάνουμε σήμερα εν έτη 2013, όπου ο απολογισμός είναι συγκλονιστικός:
  • Υπουργικό Συμβούλιο δεν υπάρχει. Συνεδριάζει μια φορά το χρόνο για να ζητήσει ο πρωθυπουργός με έναν μονόλογο του "καλύτερα αποτελέσματα". Σώμα-καρικατούρα εντελώς ανύπαρκτο
  • Η Βουλή έχει καταργηθεί. Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου την υποκαθιστούν, ενώ οι βουλευτές έχουν μόνο μια υποχρέωση: Να ψηφίζουν τυφλά ότι φέρνει προς ψήφιση ο πρωθυπουργός.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολιτικά και ουσιαστικά ένα τίποτα. Διακοσμητικός.
  • Τα κόμματα δεν λειτουργούν. Χωρίς όργανα, χωρίς διείσδυση στην κοινωνία, είναι φορείς - σφραγίδες μηδενικής σημασίας.
Πώς κυβερνάται η χώρα εδώ και 27 χρόνια λοιπόν; Με έναν πρωθυπουργό εντελώς ανεξέλεγκτο και με μια μικρή ομάδα στελεχών γύρω του. Η μικρή αυτή ολιγαρχία αγνοούσε μέχρι περιφρονήσεως κάθε άλλο δημοκρατικό πυλώνα. Έτσι φτάσαμε πολιτικά στον πάτο. Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει ούτε Πολίτευμα, ούτε Σύνταγμα. Δηλαδή εδώ, δεν υπάρχουν οι κανόνες ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ μιας κοινωνίας.

Είναι μάταιο να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει από την κρίση όταν έχει το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεών της αφοπλισμένο και τους λειτουργικούς θεσμούς σε αχρηστία. Είναι μάταιο να πιστεύει κανείς ότι αν φύγει ο νυν πρωθυπουργός και έρθει ένας άλλος κάτι θα αλλάξει. Αυτή η αλλαγή έγινε ήδη 5 φορές και τα πάντα χειροτέρευαν. (Μητσοτάκης, Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς).

Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν, πρώτα από όλα ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. 
Με έναν ελεγχόμενο πρωθυπουργό. 
Με θεσμούς ανεξάρτητους που να έχουν λόγο και παρέμβαση. 
Με το Σύνταγμα να τηρείται κατά γράμμα. 
Και τότε, δεν θα περιμένουμε από ένα Παπανδρέου με τους κηπουρούς του, ή από έναν Σαμαρά με τους "δικούς" του να σωθεί η χώρα. Θα το προσπαθεί ολόκληρη η κοινωνία θεσμικά και με κανόνες. Δεν θα είναι μια ολόκληρη κοινωνία θεατής στις ατομικές και ερασιτεχνικές αποφάσεις του εκάστοτε ανεξέλεγκτου πρωθυπουργού. Θα προστατεύεται και θα έχει λόγο. 
Η Ελλάδα χρειάζεται και πάλι ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Καραγκιόζηδες πολιτικοί σε πρόχειρες παράγκες. Θυμάστε κάτι μεγαλοστομίες και εθνικές κραυγές από κάποια "Νέα Ελλάδα" πριν τις εκλογές; Αβραμόπουλος και Αγγελοπούλου πίσω από τη "Νέα Ελλάδα". ΤΡΑΓΙΚΟ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που "καταγγέλεις" δεν είναι τραγικό, αλλά ψευδέστατο. Καλό θα ήταν να ξέρουμε τι αναμεταδίδουμε, φροντίζοντας προηγουμένως να το έχουμε "τσεκάρει". Πράγμα που δεν έκανες, αλλά έτρεξες να γίνεις αναμεταδότης -εν αγνοία σου μάλλον- μιάς καλοστημένης προπαγάνδας. Κι επειδή θέλεις κάτι παραπάνω από λόγια ως απόδειξη, θα σου βάλω ένα πρόβλημα: Γιατί, εαν και εφόσον αυτοί οι πανίσχυροι οικονομικά που ισχυρίζεσαι ότι βρίσκονται πίσω από τη "Νέα Ελλάδα", δεν προβάλλεται το κόμμα αυτό στις τηλεοράσεις, αλλά προβάλλονται άλλοι που πανελλαδικά δεν πιάνουν ούτε τον αριθμό των 10.000; Γιατί το σύστημα δεν σπρώχνει ένα συστημικό κόμμα (δηλαδή δικό του), αλλά πράττοντας αντιθέτως διατηρεί όλες τις πόρτες του κλειστές σε αυτό; Η απάντηση δική σου

      Διαγραφή
    2. Τι να τσεκάρω; ότι στο κόμμα που ιδρύθηκε το Μάη του 2010 και στο καταστατικό του αναφέρεται ότι καλείται το Συνέδριο κάθε 2 χρόνια, μέχρι σήμερα (Απρίλη 2013) στην επίσημη ιστοσελίδα εμφανίζεται μόνο το όνομα του Προέδρου και κανενός άλλου; Ποιοί συμμετέχουν στα όργανα; Πότε έγινε Συνέδριο;

      Διαγραφή
    3. Οι υπεύθυνοι των οργάνων έχουν ανακοινωθεί. Αλλά ενώ έχεις απορία ποιοί μετέχουν στα όργανα, γράφεις σε πρηγούμενό σου σχόλιο ποιοί είναι από πίσω!!! Δεν ξέρεις ποιοί εμφανίζονται, αλλά ξέρεις ποιοί είναι απο πίσω τους; Γράψε τους ένα mail και ρώτησέ τους για περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι προτιμότερο από το να αναμεταδίδεις (επειδή έτσι σε ενημέρωσε κάποιος) αναλήθειες

      Διαγραφή
  2. ΟΙ ΑΓΕΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΗΓΕΤΩΝ! ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΜΕ ΠΩΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΕΛΕΣ!
    ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΕΘΕΣΠΙΣΕΝ ΠΡΟ ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΕΤΩΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, (ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ....) ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΕΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΟΠΛΙΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΩΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΛΟ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΛΟ!
    Ο ΕΞΕΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΜΑΣ, Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗΣ, ΔΙΕΤΥΠΩΣΕ ΣΑΦΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΝΩΝΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ:
    Δημοκρατία δ' ἐστὶν ὅταν ᾖ κύριον τὸ πλῆθος
    Δημοκρατικόν ἐστι τὸ κληρωτᾶς εἶναι τάς ἀρχὰς
    Δὶς τὸν αὐτὸν μὴ ἄρχειν,πρὸ τοῦ πάντας ἐξελθεῖν

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ:
    ΚΛΗΡΩΣΙΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ), ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΤΟΤΗΣ!
    ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ!
    Διὰ τοῦ περιγραφομένου συστήματος ἐπιτυγχάνεται:
    ἡ ἐξαφάνισις τῆς διαπλοκῆς
    ἡ ἐξασφάλισις τῆς διαφανείας
    Τὸ γενικὸν συμφέρον τοῦ κοινωνικοῦ συνόλου

    ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!

    http://www.astron.gr/politikos_vios.html

    ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ
    http://www.facebook.com/groups/163371727146896/?fref=ts

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Σε μια ρώγα από σταφύλι
    έπεσαν οχτώ σπουργίτες
    και τρωγόπιναν οι φίλοι.
    Τσίρι τίρι, τσιριτρό,
    τσιριτρί τσιριτρό!

    Εχτυπούσανε τις μύτες
    και κουνούσαν τις ουρές
    κι είχαν γέλια και χαρές.
    Τσίρι τίρι, τσιριτρό,
    τσιριτρί τσιριτρό!

    Πώπω, πώπω, σε μια ρώγα
    φαγοπότι και φωνή!
    την αφήκαν αδειανή.
    Τσίρι τίρι, τσιριτρό,
    τσιριτρί τσιριτρό!

    Και μεθύσαν κι όλη μέρα
    πάνε δώθε, πάνε πέρα,
    τραγουδώντας στον αέρα.
    Τσίρι τίρι, τσιριτρό,
    τσιριτρί τσιριτρό!
    Στίχοι:
    Ζαχαρίας Παπαντωνίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]