Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμμαχίες τώρα!

Γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Η επιτήρηση της Ελλάδας και της Κύπρου «πατάει γκά­ζι» και σκληραίνει, παρά την ψευδή εικόνα που δί­νουν Σαμαράς και Αναστασιάδης. Δυστυχώς, η πίεση αγγίζει πια, είτε άμεσα είτε έμμεσα, και τα εθνικά θέματα, που μπαίνουν σε φάση «επιτάχυνσης». Πα­ράλληλα, οι όροι της «μνημονιακής» διαχείρισης στις δύο χώρες άπτονται της κυριαρχίας, της ανεξαρτη­σίας, αλλά και της μελλοντικής δυνατότητας να ανα­κάμψουν.

Στην Ελλάδα οι δανειστές βάζουν στο χέρι το τραπεζικό σύστημα δεσμεύοντας τη ρευστότητα προς όφελος των συνδεδεμένων με αυτούς επιχειρηματικών συμ­φερόντων, τις λαϊκές καταθέσεις, αλλά και την υπο­θηκευμένη στις τράπεζες ιδιωτική περιουσία. Στην Κύπρο, αν αληθεύουν τα χθεσινά ρεπορτάζ Reuters και άλλων, ήδη «καπάρωσαν» τα αποθέματα χρυσού.

Στην Ελλάδα η αδυναµία της ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει τον στοιχειώδη έλεγχο της οικονομίας έχει μετατρέψει τη Θράκη σε πεδίο ανεξέλεγκτης τουρ­κικής διείσδυσης. Στην Κύπρο ήδη το ψευδοκράτος, εκμεταλλευόμενο το κυπριακό «σοκ και δέος», επι­χειρεί την ντε φάκτο ισχυροποίησή του.

Η ελληνική ΑΟΖ δεν επιτρέπεται να ανακηρυχθεί αν δεν προηγηθεί ένα είδος διευθέτησης με την Τουρκία, και το Καστελόριζο τείνει να «εξαφανιστεί» από τον χάρ­τη και, επιπλέον, με τη συμφωνία της ελληνικής κυ­βέρνησης, θεωρείται όχι ελληνική, αλλά... «ευρωπα­ϊκή». Στην Κύπρο αμφισβητούνται ή ξηλώνονται με­θοδικά οι συμφωνίες που γνωρίζαμε - ακόμη και για την οριοθέτηση της ΑΟΖ - για τα ενεργειακά, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για διευθετήσεις και άρση των εντάσε­ων (Τουρκία - Κούρδοι, Τουρκία - Ισραήλ) προσφέρο­ντας ανάσες στην Άγκυρα και σφίγγοντας την τανάλια σε Αθήνα και Λευκωσία.

Επιπλέον, στην Ελλάδα επανέρχεται, εν μέσω όλων αυ­τών, η πίεση για επίλυση του θέματος με την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ στην Κύπρο η πορεία προς την επαναφορά ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν γίνε­ται κατηφορική.

Καθώς πλέον επιβεβαιώνεται η χρόνια προειδοποίηση ότι τα μνημόνια δεν έχουν μόνο δρα­ματικές επιπτώσεις, αλλά δημιουργούν και εθνικούς κινδύνους, είναι προφανές πως η συζήτηση περί της ανάγκης αξιόπιστων και σοβαρών διεθνών συμμαχι­ών, που σταδιακά και καθυστερημένα ανοίγει, πρέπει επιτέλους να λάβει σάρκα και οστά. Τώρα, πριν να εί­ναι πολύ αργά...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]