Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποθέματα χρυσού πουλά η Κύπρος (παρά τις διαψεύσεις)


Μία ακόμα αρνητική εξέλιξη στην κυπριακή οικονομική κρίση σημειώθηκε χθες, καθώς η Κύπρος προχωρεί σε πώληση μεγάλου μέρους των αποθεμάτων της σε χρυσό. Συγκεκριμένα, η Κύπρος συμφώνησε να πωλήσει αποθέματα χρυσού για να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει μέρος της δικής της συνεισφοράς στη δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο έγγραφο του Reuters αναφέρονται τα αποθέματα χρυσού που θα πωληθούν ως "πλεονάζοντα", αλλά αναρωτιέται κανείς πόσο "πλεονάζει" στην Κύπρο ο χρυσός, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη αυξάνουν σταθερά τα αποθέματά τους λόγω της γεωπολιτικής και νομισματικής αστάθειας που επικρατεί. Και πόσο "περιττά" μπορούν να είναι τα αποθέματα χρυσού για μια χώρα που δεν αποκλείεται να χρειαστεί μεθαύριο να εκδώσει δικό της νόμισμα - για να μη μιλήσουμε καν για πιθανά προβλήματα με την Τουρκία.

Στο κείμενο διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισ. ευρώ από τη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Η Κομισιόν προβλέπει επίσης ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων. Βέβαια, την ακρίβεια τέτοιων εκτιμήσεων την ξέρουμε πολύ καλά στην Ελλάδα... Και είναι απορίας άξιο πώς αναμένονται αυξημένα φορολογικά έσοδα από μια οικονομία ρημαγμένη, και μάλιστα ακριβώς από τον χρηματοπιστωτικό τομέα της που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα.

Επί του συνόλου των κυπριακών χρηματοδοτικών αναγκών των 23 δισ. ευρώ μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2013 και του πρώτου τριμήνου του 2016, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προβλέπεται να δώσει εννέα δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ένα δισ. ευρώ και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει από την πλευρά της τα 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που προετοίμασε η Επιτροπή.

Ακόμη το έγγραφο αναφέρει ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014 ώσπου να επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (+1,1%) το 2015.

Την ίδια ώρα το χρέος - κατά τις προβλέψεις του εγγράφου — θα φτάσει στο 126% του ΑΕΠ, πριν μειωθεί στο 104% το 2020. Φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα είναι στο 6% του ΑΕΠ, το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 7,9%, το 2015 στο 5,7% και το 2016 το 2,5%.

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Δεν ευσταθεί η πληροφορία για την πώληση χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ - Είναι ένα θέμα που εδώ και καιρό έχει τεθεί, αλλά δεν ισχύει

Στην κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών περί πώλησης από την πλευρά της Κύπρου αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ, ως εργαλείο χρηματοδότησης μέρους του πακέτου διάσωσης της χώρας, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Όπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου το θέμα του χρυσού και η ενδεχόμενη πώληση του έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό.

Tι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Η Κύπρος θα δρομολογήσει την πώληση αποθεμάτων χρυσού, αξίας 400 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει με τους δανειστές.

"Η Κύπρος θα πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος του πακέτου διάσωσής της" αναφέρει επίσημο έγγραφο της τρόικας, το οποίο φέρεται να έχει διαρρεύσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]