Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν προς Σαμαρά: "Να σας φτιάξουμε τέμενος"...

"Το προσκύνημα Σαμαρά στη Ντόχα του Κατάρ". Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρισθεί η έξοδος του φερόμενους ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά και η συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Φαίνεται πως αρκούσε μία σύντομη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών προκειμένου να δοθεί η εικόνα του διστακτικού Σαμαρά απέναντι στον "τραχύ" και θρασύ Ερντογάν, ο οποίος του μίλησε για το πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί ιεροδιδασκάλων στην Θράκη, αλλά και για άλλα πολλά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε διακριτικά τα ελληνοτουρκικά θέματα στο Αιγαίο, σκιαγραφώντας έτσι την διάθεσή του να τα προωθήσει ως πρωθυπουργός.

«Αν δεν το κατασκευάσετε εμείς, μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι της Αθήνας να έχουν ένα τέμενος να προσευχηθούν» είπε ο Τ. Ερντογάν στον Α. Σαμαρά κατά τη συνάντηση τους στη Ντόχα, του Κατάρ. Το θέμα του τεμένους και η καθυστέρηση που σημειώνεται στην κατασκευή του δημιουργεί μία εστία πίεσης προς τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι και η Σαουδική Αραβία έχει θέσει στο παρελθόν το θέμα, προσφέροντας κεφάλαια για την κατασκευή του. Ωστόσο οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθυστερούν την εκκίνηση του έργου. 

Ήταν μία άτυπη συνάντηση όπου, σύμφωνα με τις διαρροές, ο πρωθυπουργός έθεσε-μάλλον διακριτικά-στον Τούρκο ομόλογό του τα θέματα που υπάρχουν με το Αιγαίο, ενώ ο Ερντογάν εξεθεσε τον προβληματισμό του για τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται από το Ελληνικό Δημόσιο ιεροδιδάσκαλοι για τη διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κάνει βήματα προς την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής στη Χάλκη, ζητώντας, ωστόσο ανταλλάγματα για τη μεταχείρηση της μειονότητας. 

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τον Α. Σαμαρά, πέρα από τα θέματα της μειονότητας, την οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στην περιοχή και στην Ευρώπη. Ανακοίνωσε δε, ότι στις 5 Μαρίου θα συγκληθει το Ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή και των δύο πρωθυπουργών.

Μέχρι αυτή τη συνάντηση αναμένουμε να υπάρξουν πλήθος θεμάτων - προβλημάτων που θα προκύψουν έπειτα από "πρωτοβουλίες" της Άγκυρας. Εξάλλου, θα ήταν πρωτοφανές φαινόμενο και κυριολεκτικά έκπληξη εάν γινόταν συνάντηση των δύο χωρών (σε ανώτατο επίπεδο) χωρίς να έχουν υπάρξει κάποια τουρκικά "παρατράγουδα" πριν από αυτήν. Πάντως, με την στάση του κ. Σαμαρά στην Ντόχα, προβλέπεται πως το αποτέλεσμα αυτής της επίσημης συνάντησης των δύο ανδρών θα είναι "μηδέν εις το πηλίκιον", ενώ η "μπόχα" που θα απλωθεί πριν και μετά από αυτήν, ίσως να είναι εξίσου πρωταφανούς μεγέθους, αναλόγου των συμφερόντων που διακυβεύονται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και... φυσικά της Ανατολικής Μεσογείου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Τη "δεινότητα" του κ. Σαμαρά στην εξωτερική πολιτική τη γνωρίζουμε από τη θητεία του στο ΥΠΕΞ επί Μητσοτάκη. Αν δε λάβουμε υπόψη και ποιός είναι ο σημερινός ΥΠΕΞ, το μίγμα είναι εκρηκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολοι τους ειναι ενδοτικοι,εσωστρεφεις,υλιστες,και ειναι ετοιμοι για καθε υποχωρηση κοινως "την ουρα στα σκελια"

      Διαγραφή
  2. http://www.enet.gr/?i=news.el.gallery&id=792&m=148947

    http://ametroepeia.pblogs.gr/2012/12/h-drahmh-tha-htan-mia-katastrofh-gia-mas.html
    ο εθνικοπατριώτης Σαμασκαράς έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταστρέφοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα του Ελληνισμού στο Μακεδονικό Ζήτημα, προσκύνησε γερμανόδουλα τας επιθυμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά μέσω Παπαδήμιου, και στη συνέχεια ως πορδηπουργός της εκποίησης, χάρισε μαρίνες -ήτοι την αιχμή του δόρατος της Τουριστικής Βιομηχανίας, αφού προσελκύουν την αφρόκρεμα των πλούσιων τουριστών- σε Τούρκους επιχειρηματίες (Dogus & Kos), συνεργάζεται με τον Κύπριο προδόταρο ναιναίκο του σχεδίου Ανάν/Αυνάν, Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]