Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Πεντάγωνο κάνει τη δική του... ΕΥΠ



  • Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναβαθμίζει τον μηχανισμό συλλογής πληροφοριών του
  • Στα πρότυπα πανίσχυρων ξένων υπηρεσιών η διάρθρωση και η στελέχωσή της, αλλά και με έμφαση στην ανάλυση
Του Γιάννη Ροδίτη

Με ταχύτατους ρυθμούς και στόχο τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό στη συλλογή πληροφοριών από στρατιωτικές πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωρά στην αναβάθμιση της Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (ΔΔΣΠ), την οποία επί της ουσίας θα μετατρέψει σε ειδική μυστική υπηρεσία, στενά συνεργαζόμενη με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων αξιωματούχων, με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα σε θέματα άμυνας, έτσι ώστε η ηγεσία του ΥΕΘΑ να έχει σφαιρική, άμεση και περισσότερο τελέσφορη ενημέρωση.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έχει διακρίνει το σοβαρό κενό που υφίσταται στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας από τη σημαντική μείωση της ροής πληροφοριών λόγω της αντίστοιχης μείωσης της ροής τους από την ΕΥΠ, ως αποτέλεσμα της αποστρατικοποίησης της υπηρεσίας.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν η νέα Αρχή πληροφοριών για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα στηριχθεί στην υφιστάμενη ΔΔΣΠ ή θα «κτιστεί» εξαρχής. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, η καινούργια υπηρεσία δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε απολύτως από τις αντίστοιχες ξένες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου και της ΔΔΣΠ έχουν έρθει σε επαφή με αρκετές από αυτές, στην προσπάθειά τους να συλλέξουν πληροφορίες. Η περιβόητη GRU της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η αμερικανική DIA και η Ισραηλινή AMAN είναι μερικές μόνον από τις πλέον γνωστές και ιδιαίτερα… αποτελεσματικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών που έδωσαν τα φώτα τους στην αντίστοιχη ελληνική.

Η πολιτική ηγεσία φέρεται να έχει αναθέσει στην στρατιωτική ηγεσία την δημιουργία της νέας υπηρεσίας, οριοθετώντας παράλληλα τις αρμοδιότητές της. Ο νέος θεσμός θα λειτουργεί συμπληρωματικά της ΕΥΠ, ενώ αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχίσουν να υπηρετούν κανονικά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η στελέχωση

Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσει και η επάνδρωση της υπηρεσίας, στην οποία θα περιλαμβάνονται αξιωματικοί ειδικευμένοι στον τομέα των πληροφοριών, αλλά και ειδικό επιστημονικό προσωπικό από τους τομείς των διεθνών σχέσεων, της γεωπολιτικής και της στρατηγικής.

Στενή αναμένεται να είναι και η συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το ΙΔΙΑ, το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΙΣΤΑΜΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανάλυσης και σκοπό να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι ειδικές γνώσεις και οι ερευνητές τους. Ακόμη, θα επιχειρηθεί συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού για μία σφαιρική ενημέρωση, που θα οδηγεί στον συγκερασμό όλων των μελετών.

Οι στόχοι

Κύριος στόχος της νέας υπηρεσίας είναι ο συντονισμός του έργου των Γενικών Επιτελείων. Οι πληροφορίες που συλλέγουν και οι τρεις Κλάδοι μέσω ραντάρ, των ακόλουθων Άμυνας και άλλων πηγών, θα αναλύονται, θα ταξινομούνται και θα επιστρέφουν στα Επιτελεία προς αξιοποίηση. Στη διάθεση της υπηρεσίας θα βρίσκονται και μη επανδρωμένα οχήματα (UAVs), τα οποία διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Πληροφορίες μη επεξεργασμένες δεν έχουν πρακτική αξία και δεν είναι αξιοποιήσιμες, ενώ μπορούν να φέρουν και το αντίθετο αποτέλεσμα», τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της νέας υπηρεσίας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζουν ότι μεγάλο μέρος της προσπάθειας θα αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών από «ανοιχτές πηγές» (open collection of information), καθώς το internet παρέχει εκπληκτικές δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, που παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως «απόρρητες» και αποτελεί πλέον έναν από τους βασικότερους «συμμάχους» των μυστικών υπηρεσιών!

Πηγή εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Σχόλιο ιστολογίου: Βέβαια, καλό θα ήταν ο υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος να ανακοίνωνε τον προϋπολογισμό, αλλά και το που θα βρει το τεράστιο ποσό χρημάτων που απαιτούνται για να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός. Εκτός και αν ακολουθεί την πεπατημένη των μεγαλοστομιών του προκατόχου του...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ε, αφού θα συνεργάζεται και με ινστιτούτα όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΣΤΑΜΕ και κακό συναπάντημα να μένουμε ήσυχοι. Δεν συνεργάζεται απευθείας και με την ΜΙΤ να κόβουμε και τους μεσάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι της ΜΙΤ είναι τσιγκούνηδες και δεν δίνουν καλά λεφτά. Ενώ με τα ινστιτούτα έχεις ένα soro χρηματοδοτήσεις από καλά ιδρύματα.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]