Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Guardian: Δε φταίει η τεμπελιά για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα

«Η Ευρώπη στοιχειώνεται από το μύθο των τεμπέληδων πληβείων», τιτλοφορείται το άρθρο του διάσημου καθηγητή Οικονομικών του Cambridge, Χα-Τζουν Τσανγκ, ο οποίος επιχειρεί να καταρρίψει το επιχείρημα ότι για την κρίση στην Ευρωζώνη φταίνε οι «τεμπέληδες» λαοί της νοτίου Ευρώπης.


Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο φόβος των πλούσιων παλαιότερα ήταν το οργισμένο προλεταριάτο που διεκδικούσε μονίμως περισσότερα δικαιώματα. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Τσανγκ, και οι κατέχοντες φοβούνται πλέον τους τεμπέληδες πληβείους, οι οποίοι «πίνουν το αίμα» της οικονομίας.

Ειδικότερα στην Ευρώπη πολλοί αποδίδουν την κρίση στους λαούς του νότου, οι οποίοι θεωρούνται τεμπέληδες και αργόσχολοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι απλά ένας μύθος.

Όπως αναφέρει, το 2011 οι Έλληνες δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες, την ίδια στιγμή που οι Γερμανοί εργάστηκαν 1.413 ώρες και οι Ολλανδοί μόνο 1.379 ώρες.
«Αυτοί οι αριθμοί μας λένε πως η τεμπελιά δεν φταίει για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα», σχολιάζει.

Παρατηρεί ακόμα ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ευρωπαϊκών χωρών δεν οφείλονται στις αυξημένες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, αλλά στα μειωμένα έσοδα από τη φορολογία, και επομένως δεν αποτελεί λύση η κατάλυση του κοινωνικού κράτους.

Επισημαίνει, ότι σε γενικές γραμμές οι φτωχοί άνθρωποι εργάζονται πιο σκληρά από τους πλούσιους, και μάλιστα συνήθως σε δουλειές με χειρότερο ωράριο και συνθήκες εργασίας.
Όσο για το πώς είναι τόσο δημοφιλής η σύνδεση της φτώχειας με την τεμπελιά, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι γι’ αυτό ευθύνεται η επικρατούσα ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, βάσει της οποίας πολλοί από μας φτάσαμε να πιστεύουμε τον μύθο ότι ο καθένας είναι πλήρως και αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μοίρα του.

Πηγή newsbomb.gr
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]