Η άστοχη ελληνική στρατηγική στην ΑΟΖ και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν
Επώνυμη επιστολή-φωτιά καταγγέλει στον Σαμαρά πως ανύπαρκτη εταιρεία διαχείριζεται τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Τα νερά, στον τομέα των σεισμικών ερευνών, έρχεται να ταράξει επιστολή, με παραλήπτη των πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από μια ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων από τον κλάδο της ενέργειας.
Στο περιεχόμενό της περιγράφονται μεθοδευμένες και μυστικές κινήσεις πολιτικών παραγόντων αναφορικά με τον τρόπο που γίνονται οι αξιολογήσεις των προσφορών και κατ' επέκταση η ανάθεση των έργων στους αναδόχους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η επιτροπή υποστηρίζει ότι το αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση των προσφορών είναι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. η οποία, ωστόσο, παρότι με βάσει τη κείμενη νομοθεσία έχει δημιουργηθεί, αντιθέτως δεν έχει συσταθεί σε Σώμα, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, για τη στελέχωση του ΔΣ.
«Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (εφεξής "ΕΔΕΥ") παραμένει ανενεργή, παρά το γεγονός ότι, έστω και καθυστερημένα, όλα τα σχετικά με τον φορέα νομικά ζητήματα διευθετήθηκαν με το Π.Δ.14/ΦΕΚ21/Α/13.2.2012 και η στελέχωση του Δ.Σ. της ΕΔΕΥ έπρεπε να έχει διευθετηθεί από 15.3.2012 βάσει της Δ13/Β/Φ9.5.15/3557/14.2.2012 προκήρυξης. Αντιθέτως, κατόπιν χορήγησης παράτασης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (!) για προφανείς λόγους, η στελέχωση απλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ...» αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τον τρόπο που λειτουργεί ο συγκεκριμένος κλάδος.
Η παρανομία;
Η μη νόμιμη διαδικασία τώρα ξεκινάει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρεται στην επιστολή. Όπως προαναφέραμε, ο μόνος φορέας ο οποίος θεσμικά είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των έργων είναι η «ΕΔΕΥ».
Παραμένοντας όμως ανενεργή η εταιρεία, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κάνει κάτι για το αντίθετο, αντιθέτως έχει προχωρήσει σε διαδικασίες αξιολόγησης προσφορών για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μέσω διαφόρων επιτροπών, δημιουργούνται καίρια ερωτήματα ως προς την τεχνογνωσία των συγκεκριμένων επιτροπών.
Διαβάστε ολόκληρη των επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή προς τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο
Παραπληροφόρηση της Βουλής για το πώς γίνονται η διαδικασίες
Στην ίδια επιστολή, υποστηρίζεται ότι η Βουλή δεν έχει ενημερωθεί για το σύνολο της αλληλογραφίας ενώ καταγγέλλεται η λειτουργία του περίφημου Invest in Greece ως υποκατάστατο της ΕΔΕΥ «Επί του παρόντος, η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει ενημερωθεί για το σύνολο της αλληλογραφίας, των πρακτικών καθώς και των λοιπών νομιμοποιητικών εγγράφων που σχετίζονται με τη διαδικασία επιλογής του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων ως σύμβουλο του ΥΠΕΚΑ, για τις "Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων", για τα πρακτικά των σχετικών επιτροπών, για το ρόλο του Invest in Greece (!) ως υποκατάστατο της ΕΔΕΥ, για το "Draft Model Agreement" και τα υπόλοιπα που αναφέρονται συνοπτικά στην από 10.5.2012 με Α.Π. ΥΠΕΚΑ/ΓΡ.ΥΦ./0279 επιστολή τού τέως Υφυπουργού ΠΕΚΑ προς τους αρχηγούς των κομμάτων. Ως εκ τούτου, η στρατηγική της Ελλάδας ταυτίζεται με τη στρατηγική των συμβούλων που παρέχουν –τυπικά ή άτυπα– τις υπηρεσίες τους στην εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση. Δίχως οιαδήποτε διάθεση αμφισβήτησης του πατριωτισμού των εν λόγω συμβούλων, η ποιότητα αυτών των υπηρεσιών, όπως προσδιορίζεται εμφανώς από το προαναφερόμενο παράδειγμα του συμβατικού κειμένου, δεν είναι επαρκής για να προστατέψει το Δημόσιο Συμφέρον».
Ξεκινάει έρευνες η PGS
«Τρυπάει» σε Ιόνιο και Κρήτη
Υπό το εξαιρετικά σφικτό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ελληνικό Δημόσιο, η υπογραφή της σύμβασης με τη νορβηγική εταιρεία ερευνών είναι το μόνο εμπόδιο που δεν επιτρέπει στην Petroleum Geo Services (PGS) να βάλει μπροστά τα μηχανήματα για να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Όλα τα εμπόδια αναμένεται να ξεπεραστούν εντός του μήνα και η νορβηγική εταιρεία θα λάβει το «πράσινο φως» για την εκτέλεση των ερευνών, με το χρονοδιάγραμμα να θέλει την επεξεργασία των δεδομένων να ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι του 2013, ώστε μέσα στο 2014 να προκηρυχθεί ο γύρος των παραχωρήσεων.
Στο μεταξύ, εκτενές ρεπορτάζ φιλοξένησε χθες το πρακτορείο «Reuters» σχετικά με την μελέτη που έχει κάνει η ομάδα υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Φώσκολο και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας «Flow Energy» (και πρώην διευθυντή ερευνών και κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ) Ηλία Κονοφάγο, για τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα υδρογοναθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος τα εκτιμώμενα αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης ανέρχονται σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι μπορούν να αποφέρουν κρατικά έσοδα600 δισ. δολαρίων σε 25-30 χρόνια. Πιο συντηρητικές είναι οι εκτιμήσεις του κ. Κονοφάγου που μιλούν για 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, που αντιστοιχούν σε 20 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, και είναι ικανά να αποφέρουν 270 δισ. δολάρια στο ελληνικό Δημόσιο, σε βάθος πάντα 25-30 ετών.
«Πρόκειται πάντως για νούμερα που δε στηρίζονται σε σεισμικά και γεωτρητικά δεδομένα, όπως κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις το United States Gelogical Survey, η γεωολογική υπηρεσία των ΗΠΑ", απαντούν από την πλευρά τους γνώστες του αντικειμένου. Κι αυτό καθώς η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης είναι εντελώς ανεξερεύνητη, αντίθετα με το Ιόνιο για παράδειγμα. "Εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε περιοχές όπου υπάρχουν στοιχεία από σεισμικές έρευνες, κάτι που δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει», προσθέτουν τα ίδια στελέχη.
Η συγκεκριμένη πάντως μελέτη, που σύμφωνα με το «Reuters» είναι και σε γνώση του γραφείου του Πρωθυπουργού, έχει βασιστεί σε σύγκριση των γεωλογικών στοιχείων της θαλάσσιας περιοχής νότιας της Κρήτης με περιοχές που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά διεθνώς, και όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα. Τέτοια είναι τα νησιά Μπαρμπάντος στη Βενεζουέλα και τα νησιά Τιμόρ στη ΒΔ Αυστραλία.
Η έρευνα έγινε με τη συνδρομή του Καναδικού Ινστιτούτου Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) και του Αλέν Μπρουνετόν πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (ΒΕΙCIP).
Εκτιμήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς υδρογονάνθρακες».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...