Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καύσιμα: η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Του Δημήτρη Μάρδα*

"Πιστεύω ακράδαντα ότι το μόνο που πρέπει να μας φοβίζει είναι ο ίδιος ο φόβος".

- Φράνκλιν Ρούσβελτ, 4 Μαρτίου 1933

Σε μια περίοδο όπου ο δείκτης έκφρασης της δυσαρέσκειας των πολιτών έχει ξεπεράσει το κόκκινο και ο κόσμος απεγνωσμένος προσπαθεί να μαντέψει τι μέλλει γενέσθαι,  κάποιοι χρυσοφόροι τομείς της οικονομίας παραμένουν ανέγγιχτοι. Έτσι ακόμη ψάχνουμε, μαζί με τους φοροφυγάδες, τους κύριους παίχτες που ελέγχουν το παρεμπόριο, όπως και τους όποιους επώνυμους ή ανώνυμους που κινούν τα νήματα του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων. 


Ως προς το τελευταίο ντοσιέ, ενώ διάφοροι συντηρητικοί υπολογισμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι διαφυγόντες έμμεσοι φόροι είναι της τάξης των 500 εκατομμυρίων, άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό αυτό στο ένα δισ. ευρώ ή ακόμη και παραπάνω.  Είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις αναφορικά με το μέγεθος του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, όταν δεν υφίστανται συλλήψεις λαθραίων ή νοθευμένων καυσίμων σε μεγάλη κλίμακα. Από την άλλη, έκθεση του ΔΝΤ, αγγίζοντας μια δεύτερη πτυχή του θέματος, σημειώνει ότι η έλλειψη ανταγωνισμού στον υπό εξέταση χώρο κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές ένα δισ. ευρώ.

Ένα προϊόν εύφλεκτο, ογκώδες και με ιδιαίτερη οσμή κινείται παράνομα σε όλα τα μήκη και πλάτη του ελληνικού χώρου. Το λαθρεμπόριο καυσίμων αρχίζει με την ελεύθερη κυκλοφορία των βενζινών / ντίζελ στους δρόμους μέσω βυτιοφόρων ή στη θάλασσα με τα ειδικά πλοιάρια εφοδιασμού των πλοίων. Συνεχίζει με την αποθήκευση των παράνομα διακινουμένων καυσίμων σε μεγάλες δεξαμενές και ακολούθως την εικονική εξαγωγή τους ή τη διοχέτευσή τους στην εγχώρια αγορά. Τέλος ολοκληρώνει τον κύκλο του με τον αποχρωματισμό των καυσίμων και τη χρήση τους για άλλους σκοπούς, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στην υγεία των πολιτών λόγω προσμίξεων με χημικές ουσίες.

Οι πολιτικοί μας ηγέτες κρατούν μια «άψογη στάση» απέναντι στο φαινόμενο, στο πλαίσιο μιας ψυχραιμίας βρετανικού τύπου και μιας μοναδικής εντυπωσιακής ρητορείας περί «πάταξης του λαθρεμπορίου». Από την άλλη βέβαια τα δυο ειδικά  σκάφη που αγοράστηκαν για τη δίωξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία από τότε που αγοράστηκαν, από το 2008!

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι οι «πεφωτισμένοι» αρχηγοί και υπουργοί μας θέλουν διακαώς αλλά αδυνατούν να ελέγξουν το κύκλωμα αυτό, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές γνωστές σε όλο τον κόσμο. Δεν ψάχνουμε βελόνα στα άχυρα άλλα τόνους καυσίμων που χάνονται σε μια μικρή σε έκταση αγορά.  

Και μπορεί η «Θεωρία της Προσόδου» της οικονομικής θεωρίας να ερμηνεύει ακόμη και τον χρηματισμό πολιτικών και γραφειοκρατών που εμπλέκονται στον υπό εξέταση χώρο, ουδείς όμως από τους βαρόνους της πολιτικής μας ανησυχεί για το πολιτικό του μέλλον;

Όλα τα προαναφερθέντα ενισχύουν τέλος, έναν άλλον παράγοντα, την αβεβαιότητα. Αυτός με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά τις λειτουργίες της Διοίκησης, όπως και την ίδια την κοινωνία, που μένει άναυδη, βλέποντας οργίλους πολιτικούς να αφορίζουν απλά το πρόβλημα!  

Οι λύσεις που προτείνονται είναι ευρύτατα γνωστές. Χρειάζεται ειδικότερα ένας απλός μηχανισμός εποπτείας, ο οποίος θα αντιμετωπίσει με τη βοήθεια της επιστήμης του Μάνατζμεντ «τη μεγάλη φωτιά με την φωτιά», θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία, θέτοντας ταυτόχρονα ένα δεσμευτικό πλαίσιο διοικητικών προστίμων και ένα σύνολο διατάξεων που αφορούν στο «μαύρο χρήμα». (Βλ. αναλυτικότερα σχετική έκθεσή μας, για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ),  που θα παρουσιαστεί σήμερα ημέρα Πέμπτη στο κτήριο της ΓΣΕΒΕΕ στις 12.00).

Εδώ που έφτασε η χώρα, η πολιτική μας ηγεσία έχει δυο επιλογές πια, που δεν εντοπίζονται μόνο στο χώρο των καυσίμων, αλλά σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της: Ή θα απαλλαγεί από τα φοβικά της σύνδρομα και θα επιλέξει επιτέλους να συγκρουστεί, με τις ομάδες συμφερόντων που οδηγούν σε στρεβλώσεις την οικονομία και στον παράνομο πλουτισμό διαφόρων ομάδων συμφερόντων ή θα χαθεί στον Άδη αφήνοντας πίσω μια έντονη δυσοσμία!

* Ο κ. Δημήτρης Μάρδας είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Πηγή: Κεφάλαιο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]