Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα εκμηδενίσει τις συντάξεις η «επαναγορά»;


Πανικό προκάλεσε στα ασφαλιστικά ταμεία ο συνδυασμός των ειδήσεων αφενός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα προβεί σε επαναγορά ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών στο 35% της ονομαστικής αξίας τους και αφετέρου ότι το ΔΝΤ αρνήθηκε να δώσει το τμήμα της δόσης προς την Ελλάδα που του αναλογεί αν προηγουμένως δεν εκτιμήσει μετά τις 13 Δεκεμβρίου πώς πήγε η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Ο πανικός οφείλεται στο ότι ενδέχεται η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να δώσει εντολή στις διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να προσέλθουν και να δώσουν τα ομόλογα που κατέχουν χάνοντας το... 65% της αξίας τους!!! Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πραγματικό όλεθρο για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη δυνατότητά τους να δίνουν συντάξεις που να διασφαλίζουν υποτυπωδώς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λεηλατήσει με το «κούρεμα» το 53% της αξίας των ομολόγων που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν τα ξαναληστέψει εκ νέου με την «επαναγορά», δεν θα τους μείνει τίποτα σχεδόν για να δίνουν συντάξεις.

Η υπόθεση δεν είναι καθόλου αστεία και δεν προσφέρεται για δημαγωγία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, υποθέτοντας ότι ένα ασφαλιστικό ταμείο είχε ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ. Με το «κούρεμα» του PSI η κυβέρνηση του έφαγε τα 53 ευρώ. Δεν του έδωσε όμως τουλάχιστον τα υπόλοιπα 47 ευρώ στο χέρι. Οχι. Του έδωσε 15 ευρώ σε διετή ομόλογα με την εγγύηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τα οποία είναι όντως σίγουρα λεφτά. Τα μόνα σίγουρα, γιατί τα υπόλοιπα 32 που λείπουν του τα έδωσε υποχρεωτικά σε νέα ελληνικά ομόλογα ανύπαρκτης αξιοπιστίας και μάλιστα με μια «μικρή λεπτομέρεια»: Τα πρώτα από αυτά τα ομόλογα συνολικής αξίας 32 ευρώ λήγουν το 2023 και τα τελευταία το 2042!!!

Ζήσε δηλαδή Μάη μου να φας τριφύλλι. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και τι λέει; Να της δώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα ομόλογα ονομαστικής αξίας των 32 ευρώ έναντι... 11 ευρώ!

Με άλλα λόγια, από ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ πέρυσι τον Φεβρουάριο, να έχουν μείνει φέτος τον Δεκέμβριο στα χέρια των Ταμείων 15 συν 11 ίσον... 26 ευρώ!!! Θα τους έχει φάει δηλαδή η κυβέρνηση το... 74% της αξίας του ομολόγου! Πρόκειται αναμφίβολα για τη ληστεία του αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρόκειται για απίστευτο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα, αν δεν εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την υπαγωγή τους στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί και με τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και λοιποί δημόσιοι οργανισμοί, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες. Το αδίστακτο της ληστείας έγκειται στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία (τα νοσοκομεία, τα ΑΕΙ) είναι από τον νόμο υποχρεωμένα να έχουν όλα τους τα αποθεματικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τα διαχειρίζεται όπως θέλει αυτή και τους τα κάνει διαρκώς ομόλογα, τα οποία λεηλατούνται ασταμάτητα. Δεν έχουν δηλαδή το δικαίωμα ούτε καν τυπικά οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να καταθέσουν τα λεφτά τους σε μια τράπεζα, να τα βγάλουν στο εξωτερικό, ή να τα προστατεύσουν κατά πώς νομίζουν.

Επαναλαμβάνεται δηλαδή η ίδια απάτη με το «κούρεμα». Οπως τότε είχε εντέχνως καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι με το «κούρεμα» ομολόγων αξίας 200 δισ. ευρώ θα χρωστούσε η χώρα μας 100 δισ. λιγότερα στους ξένους και τελικά διαπιστώσαμε ότι στην πραγματικότητα το «κούρεμα» χρεοκόπησε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, καταφέροντας παράλληλα καίρια πλήγματα στα νοσοκομεία μας, τα πανεπιστήμιά μας κ.λπ., έτσι θα ξαναγίνει και τώρα με την «επαναγορά».

Θα αποτελειώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ τα ασφαλιστικά ταμεία και θα τα κάνει ανίκανα να δίνουν συντάξεις, θα ωθήσει εκ νέου σε κεφαλαιακή ανεπάρκεια τις ελληνικές τράπεζες και θα μας λένε πάλι σε λίγο ότι πρέπει να ξαναδανειστεί η χώρα για να γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πάει λέγοντας. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να μην προχωρήσει σε μια τόσο εχθρική στάση εναντίον των Ελλήνων συνταξιούχων, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι φοβόμαστε τα χειρότερα.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Θα «θυσιασθούν» τράπεζες και Ταμεία για τη δόση;
  Μείζον ζήτημα άμεσης προτεραιότητας καθίσταται για την κυβέρνηση η επιτυχής ολοκλήρωση του σχεδίου επαναγοράς ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. Η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί πρόκριμα για την έγκριση της δόσης από το ΔΝΤ και την περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών. Δεν είναι όμως καθόλου διασφαλισμένη: Από τους ξένους κατόχους ελληνικών ομολόγων, λίγοι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν στο 26%-35% της ονομαστικής αξίας.
  Ενδέχεται λοιπόν να χρειασθεί να "θυσιασθούν" τε ασφαλιστικά Ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες, αναλαμβάνοντας ρόλο "αυτόχειρα", ή υποκύπτοντας σε κυβερνητικές πιέσεις και εκβιασμούς.
  Η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές. Προέχει η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης. Αν λοιπόν οι ξένοι κάτοχοι ομολόγων προσφέρουν τίτλους ονομαστικής αξίας κάτω των 30 δισ. ευρώ, πρέπει να αναζητήσει τους υπόλοιποους από τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις ελληνικές τράπεζες. Κι αν βρεί απροθυμία, θα αναγκασθεί να πιέσει και να "εκβιάσει".
  Οι τραπεζίτες το ξέρουν και έχουν περάσει εκ των προτέρων στην αντεπίθεση: Ζητούν να αλλάξουν οι όροι των ανακεφαλαιοποιήσεων και υπάρξει ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποτιμούν τα ομόλογα σε ονομαστικές τιμές και όχι στις τρέχουσες. Ετσι θα χρειασθούν λιγότερα κεφάλαια από το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση και θα ίναι ευκολότερο να καλύψουν το 10% των ΑΜΚ, ώστε να μην περάσει ο έλεγχος στο Δημόσιο.
  Ομως, κι αν ακόμη οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία πεισθούν ή αναγκασθούν να δώσουν μέρος των ομολόγων τους στο πρόγραμμα επαναγοράς, και πάλι δεν διασφαλίζεται η επιτυχής ολοκλήρωση του. Διότι τράπεζες και Ταμεία δεν έχουν πλέον τόσα κρατικά χρεόγραφα ώστε να μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των απαιτούμενων 30 δισ.
  Οι τράπεζες κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας 16,6 δισ. ευρώ μετά το PSI (εξ αυτών 3,7 δισ. η Εθνική), ενώ τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης έχουν ομόλογα 5,5 δισ. ευρώ. ΄Η συνολική αξία τους δεν υπερβαίνει τα 22 δισ. Από αυτά εκτιμάται ότι ακόμη και υπό ασφυκτική κυβερνη τική πέση δεν μπορούν να δοθούν πάνω από 15 δισ.
  Ελληνικές ιασφαλιστικές εταιρίες έχουν ομόλογα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στα χέρια ιδιωτών βρίσκονται τίτλοι αξίας 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά μάλλον δεν πρόκειται να δοθεί τίποτα στο 30% της ονομαστικής αξίας.
  Το ζήτημα λοιπόν είναι πόσα ομόλογα θα προσφερθούν από ξένους επενδυτές. Από αυτό θα εξαρτηθεί το μέγεθος της "θυσίας" των ελληνικών τραπεζών και Ταμείων, που θα κληθούν να εκχωρήσουν ομόλογα τα οποία θα καλύψουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 30 δισ. ευρώ.  sofokleousin


  Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2DZ30WEI5

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]