Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αγγλία κοιτάζει προς την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ώρα για αποφάσεις στην αδιέξοδη Ευρώπη

O Ντέιβιντ Κάμερον θα επιστρέψει σε μία (δικαίως) θερμή υποδοχή στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Δεν ήταν μια νίκη, δεν ήταν καν ισοπαλία, αλλά δεν ήταν και ήττα. Και είναι, φυσικά, απλά παράταση.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έπαιξε ένα δύσκολο χέρι με ευφυΐα και επιδεξιότητα. Είχε τα τυχερά του διαλείμματα, αφού και οι βασικές δυνάμεις αναπόφευκτα θα επιδίωκαν το σε αδιέξοδο. Τουλάχιστον οκτώ χώρες απείλησαν να χρησιμοποιήσουν βέτο, και οι εγχώριες πολιτικές ενός αριθμού από αυτές δεν έδιναν πολλά περιθώρια ελιγμών. Η απόσταση μεταξύ των κρατών μελών – βόρειοι εναντίων νότιων και ανατολικών κυρίως - ήταν τεράστια.

Η προσπάθεια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, για να καταλήξει σε μια νέα πρόταση ήταν γελοία. Ουσιαστικά πρότεινε αυξήσεις για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Προφανώς αυτό είχε ως σκοπό να πιέσει την υποστήριξη τωνχρεωμένων εθνών, και να εκβιάσει ηθικά τις πιστώτριες χώρες. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό απορρίφθηκε από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες και φυσικά τη Βρετανία. Επίσης, κατάφερε να οδηγήσει σε ρίξη τους συμμάχους Γαλλία και Γερμανία.

Ο κ. Κάμερον επικεντρώθηκε σε όσους επωφελούνται από την ΕΕ, η οποία είναι δημοφιλής τακτική με τους ψηφοφόρους, και σε μια κριτική που άφησε τους ευρωκράτες να αισθάνονται άβολα. Ένας οργανισμός όπως η ΕΕ, που δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία για πάνω από μια δεκαετία οδηγείται στη διάλυση στο πρόσωπο ενός λεπτομερούς ελέγχου, δήλωσε.

Το ερώτημα είναι: και τώρα τι;

Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες που λαμβάνουν προνόμια αδίκως στα πλαίσια του σημερινού συστήματος. Όπως η Πολωνία. Είναι η 20η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και λίγο πολύ η μόνη που ξεπεράσε την μετά τη ύφεση εποχή χωρίς εγχώρια ύφεση, και είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του προϋπολογισμού. Αν ακούσετε παράπονα από την πολωνική πλευρά για τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, τώρα ξέρετε γιατί. Φοβούνται ότι θα χάσουν τα αδικαιολόγητα προνόμια τους.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων. Ένα ορθολογικό σύστημα θα κατέληγε αυτόματα σε ένα πάγωμα σε περίπτωση αδιεξόδου, δημιουργώντας ένα κίνητρο για τις χώρες που λαμβάνουν κονδύλια να να συμφωνήσουν σε μία λύση. Αντ 'αυτού, η διαδικασία οδηγείται σε ένα ετήσιο σύστημα ενισχυμένης πλειοψηφίας. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τους δικαιούχους να ασκήσουν βέτο σε σωστές πολιτικές. Από την πλευρά της Βρετανίας, αν κερδίσουμε, θα χάσουμε - και αν χάσουμε, θα χάσουμε.

Τρίτον, υπάρχει το βασικό πρόβλημα στην καρδιά της ευρωζώνης. Πρωταγωνιστές της Ευρώπης δεν θα ανεχθούν μια μερική διάλυση, η οποία θα αναγκάσει τα μέλη της ευρωζώνης να υποτιμήσουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Έτσι, θα υπάρξει πίεση για μεγάλες αυξήσεις στις χρηματοοικονομικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και ενδεχομένως των άλλων οικονομιών υπό πίεση. Επειδή θα απαιτηθούν δαπάνες 10 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την άμβλυνση των προβλημάτων του ευρώ, οι πιέσεις θα διαρκέσουν πολύ πέρα από τον επταετή ορίζοντα του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το εμπόδιο σε όλη αυτή την πίεση θα είναι η γερμανική πολιτική. Με τις γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάταλη με τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι Γερμανοί είναι κοντά στο όριο της οικονομικής ανοχής.

Και όλοι έχουν ανάγκη την Γερμανία. Για το λόγο αυτό η κ. Μέρκελ ήταν ο πραγματικός μαέστρος των διαπραγματεύσεων - και για αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήθελε την καθυστέρηση. Της αφήνει περιθώρια πίεσης προς όλους σχεδόν. Πράγματι, η συμβατική σοφία στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης φαίνεται να είναι ότι θα στραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραχώρησης και υποστήριξη σε μια ένωση τραπεζών ως αποτέλεσμα για την τελική συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτύχει είτε μια σημαντική αλλαγή στη σχέση του με την Ευρώπη κατά την επόμενη δεκαετία ή θα καταλήξει να αποχωρήσει. Φαίνεται ότι η διαδικασία του προϋπολογισμού, μετά την αγωνιώδη αναποφασιστικότητα της κρίσης του ευρώ, έχει αρχίσει να πείθει και την Ντάουνινγκ Στριτ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη της Βρετανίας μέσω ενός αρχικού δημοψηφίσματος, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα δημοψήφισμα για την απόφαση παραμονής στην ΕΕ ώστε να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η απειλή είναι πραγματική. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Grant Shapps, συν-πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος του κ. Κάμερον, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ακριβώς αυτό.

Έτσι οι ασαφείς αψιμαχίες της περασμένης εβδομάδας μπορεί να αντιπροσωπεύουν τα αρχικά σχέδια προς μια μεγαλύτερη, αποφασιστική δράση, μια μάχη που θα αποφασίζει το μέλλον της Βρετανίας, εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]