Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο θάνατος της φαρμακευτικής περίθαλψης


Του Γιώργου Κιοσέ, φαρμακοποιού

Παρακολουθώντας τα τελευταία 2 ½ χρόνια την εφαρμογή αλλοπρόσαλλων πολιτικών και πρόχειρων αποφάσεων στο θέμα του φαρμάκου και τη φαρμακευτική περίθαλψη, οι παρενέργειες ήρθαν πολύ γρήγορα και η απογοήτευση κυριάρχησε με θύμα την ιδιωτική φαρμακευτική περίθαλψη.

Ακούγαμε για πολιτική υγείας που θα εξασφάλιζαν πρότυπες υπηρεσίες στον Έλληνα ασθενή με κυρίαρχο την ενοποίηση των ταμείων στον περίφημο ΕΟΠΥΥ. Με τη δημιουργία του ιατρικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς υποβαθμίστηκαν αφού η πλειοψηφία των γιατρών αρνήθηκαν την ενσωμάτωσή τους στο φορέα.

Περιουσίες ταμείων υγείας απορροφήθηκαν για να καλύψουν βραχυπρόθεσμα τα οικονομικά ελλείματα άλλων ταμείων από τις πολιτικές του χρηματιστηρίου, των ομολόγων και του κουρέματος.

Φάρμακα άρχισαν να εξαφανίζονται, άλλα βρίσκονται με πληρωμή μόνο μετρητοίς με την καλή θέληση και μόνο των φαρμακοποιών.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία φυλλοροεί επί 1 ½ χρόνο, αντί να επιλύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα στους γιατρούς και φαρμακοποιούς και εάν δε ληφθούν ριζικά άρα και ακριβά οικονομικά μέτρα, σίγουρα πνέει τα λοίσθια.

Με αφορμή τα παραπάνω γεννώνται τέσσερα εύλογα ερωτήματα:

Ερώτημα 1ο
Αφού δεν είχαν οικονομοτεχνική μελέτη αξιόπιστη και αφού δε διέθεταν τα αντίστοιχα του μεγέθους ενός τεράστιου και μοναδικού ασφαλιστικού φορέα, κεφάλαια για να καλύψουν τουλάχιστον τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του, γιατί έστηναν έναν γίγαντα με πήλινα πόδια;

Ερώτημα 2ο
Τώρα που και τα τελευταία προσχήματα κατέπεσαν και όλοι συνειδητοποίησαν τη γύμνια του ασφαλιστικού συστήματος, πώς μπορεί να διασωθεί το νέο αυτό αλλά θνησιγενές ταμείο ώστε η φαρμακευτική περίθαλψη που ήδη μετρά αντίστροφα την εξαφάνισή της να μην καταρρεύσει;

Ερώτημα 3ο
Πως θα δικαιολογήσουν την πολιτική αυτή στοχοποίησης του φαρμάκου και κατ’ επέκταση των λειτουργών της υγείας αφού τώρα έχουν περισσότερη ανάγκη αυτούς που μέχρι χθες λοιδορούσαν;

Ερώτημα 4ο
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012 καθώς και οι παλαιότερες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ πλησιάζουν τα 800.000.000 ευρώ. Μέχρι να πληρωθεί κάποιο κονδύλι από αυτά θα έχουν μπει στο χρέος και οι συνταγές του Μαϊου, άλλα 250.000.000 ευρώ.

Με δεδομένα τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, εγγυάται ο ΕΟΠΥΥ τη συνέχιση της ύπαρξης φαρμακευτικής περίθαλψης απρόσκοπτα στους ασφαλισμένους του;

Καλές οι μεταρρυθμίσεις, όμως για την επιτυχία τους χρειάζεται η συνεργασία, η συμμετοχή των  καθ’ ύλην αρμόδιων συμβούλων της πολιτείας για τα θέματα του φαρμάκου, των φαρμακοποιών. Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση –όποτε προκύψει- να διαβάσει τα μηνύματα των καιρών στο φάρμακο και να διασώσει την φαρμακευτική περίθαλψη του Έλληνα ασθενούς.

Ως τότε... καλό κουράγιο!    

Πηγή: Ygeia News
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι εποχές που παίρναμε τα φάρμακά μας από τον επιστήμονα φαρμακοποιό της γειτονιάς μας ενοχλούν κάποιους πολύ έντονα. Μεριάστε να διαβούν οι αλυσίδες τύπου Walgreens, όπου οι μπαταρίες για τα κινητά και τα παιδικά μπλουζάκια θα πουλιούνται πλάι στα αντιβηχικά και τα θερμόμετρα. Οι φαρμακοποιοί στην ανεργία και από τους ασθενείς, όποιος αντέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]