Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρούσντι: Κάτι πήγε λάθος με την "καρδιά του Ισλάμ"

Ο βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί φάτουα από τον ιρανό ανώτατο πνευματικό ηγέτη, δήλωσε σε συνέντευξή του πως κάτι έχει πάει λάθος στην καρδιά του ισλάμ.
 
   Ο Ρούσντι τόνισε στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Le Monde πως τα χρόνια που προσπαθούσε να γλυτώσει από την φάτουα που εξέδωσε εναντίον του το 1989 ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στην ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου.
 
   "Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του ισλάμ. Είναι πολύ πρόσφατο. Θυμάμαι όταν ήμουν νέος, πολλές πόλεις του μουσουλμανικού κόσμου ήταν κοσμοπολίτικες με σημαντικό πολιτισμό", επισήμανε.
 
   "Για μένα είναι τραγικό το πώς αυτός ο πολιτισμός οπισθοδρόμησε, σαν ένα τραύμα που προκαλεί κάποιος στον εαυτό του. Το ισλάμ στο οποίο μεγάλωσα ήταν ανοικτό, με επιρροές από τον ινδουισμό και τον σουφισμό και όχι σαν το σημερινό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα", πρόσθεσε.
 
   Η φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του συγγραφέα για το μυθιστόρημά του "Σατανικοί Στοίχοι" έκανε τον Ρούσνι σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό της θρησκευτικής ευαισθησίας.
 
   Η συνέντευξη, που δημοσιεύεται στα γαλλικά, έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ρούσντι που περιγράφει τα εννιά χρόνια της ζωής του μετά την έκδοση της φάτουα.
 
   "Υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορείς να κατηγορείς πια τη Δύση. Αυτό το πιστεύω, αλλά αν υπήρχε έστω το παραμικρό σημάδι ότι η μουσουλμανική κοινότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανοικτή δημοκρατία, θα μπορούσα να αλλάξω γνώμη", είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός συγγραφέας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]