Ποιοι και γιατί θέλουν την Ελλάδα «αποτυχημένο κράτος»
Την αποκάλυψη ενός τοπίου το οποίο ήταν εξαρχής σχεδιασμένο ως κατάληξη για τη χώρα ολοκληρώνει η ανακοίνωση των νέων μέτρων τα οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», επέβαλε η τρόικα και αποδέχτηκε μετά από εικονική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση. Η Ελλάδα κινδυνεύει πλέον να εξελιχθεί σ’ ένα «καταρρέον» ή «αποτυχημένο κράτος» («failed state»).
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το διεθνή ορισμό για τα failed states, υπάρχουν χαρακτηριστικά και δείκτες- η μεγάλη οικονομική πτώση, η ανεπάρκεια ή η αδυναμία των δημοσίων υπηρεσιών, προσφυγικά κύματα και ακούσιες μετακινήσεις πληθυσμών, αδύναμη ή αναποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία έχει ανεπαρκή ή καθόλου έλεγχο της επικράτειας, κ.ά.- που υποδεικνύουν, αναλόγως της έντασης των φαινομένων, ότι ένα κράτος είναι ή κινδυνεύει να γίνει «αποτυχημένο».
Ο συνολικός κατάλογος των παραμέτρων που εξετάζονται προκειμένου να καταταγεί ένα κράτος ως «failed» είναι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των «Επίκαιρων»: Ισχυρές δημογραφικές πιέσεις, μαζικές εκτοπίσεις προσφύγων που δημιουργούν έκτακτες ανθρωπιστικές ανάγκες, εμφάνιση ομάδων που ασκούν βία, ροή προσφύγων σε διαρκή και σταθερή βάση, υποβάθμιση περιοχών, σοβαρή οικονομική πτώση, άνιση οικονομική κατάσταση μεταξύ ομάδων, απονομιμοποίηση κράτους/κυβέρνησης, υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, αυθαίρετη επιβολή του νόμου, υπηρεσίες ασφαλείας που λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει», άνοδος ομαδοποιημένων ελίτ (φατριών), παρέμβαση εξωτερικών πολιτικών παραγόντων.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία επιβάλλεται, πάντως, η διατύπωση ορισμένων παρατηρήσεων, κυρίως όμως η κατάθεση πληροφοριών με βάση την εξέλιξη αυτού που ήδη ορίζεται διεθνώς ως «ελληνικό πρόβλημα».
Όπως αναφέρουν στα «Επίκαιρα» πρόσωπα τα οποία έχουν βαθιά γνώση όσων τεκταίνονται στο παρασκήνιο της διεθνούς διπλωματίας και των οικονομικών οργανισμών, το γεγονός ότι ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος εξελίχθηκε σε κρίση χρέους και δανεισμού δεν έγινε τυχαία. Αποτέλεσε το όχημα για να διογκωθεί ένα υπαρκτό πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να οδηγήσει τη χώρα στον έλεγχο τρίτων.
Αυτή ακριβώς η εξωτερική επέμβαση δημιούργησε τις προϋποθέσεις περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος και διάχυσής τους σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, προκειμένου να διαιωνιστούν η εξάρτηση και ο έλεγχος. Τώρα, η πολιτική που συνεχίζει να επιβάλλεται στη χώρα, εξωθεί σε κοινωνική αναταραχή, πολιτική ρευστότητα με την απειλή της γενικευμένης αποσταθεροποίησης να προβάλλει πιο έντονα από ποτέ.
Το ελληνικό κράτος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χάνει τη μία μετά την άλλη τις ζωτικές λειτουργίες του και τη δυνατότητά του να υπερασπιστεί την ίδια την υπόστασή του. ποιους βολεύει μια κατάρρευση των δομών της Ελληνικής Πολιτείας και η πλήρης διάρρηξη του κοινωνικού ιστού;
Αυτούς που θέλουν
α) να σφετεριστούν τον πλούτο της χώρας συνολικά,
β) αυτούς που θέλουν τη χώρα εκτός παιχνιδιού γενικότερα στην περιοχή διότι γνωρίζουν τις δυνητικές δυνατότητες που έχει λόγω της γεωγραφικής της θέσης
γ) αυτούς που σχεδιάζουν και εδαφικό ακρωτηριασμό και το στόχαστρο των οποίων δεν βρίσκονται μόνο οι αποκαλούμενες «ευαίσθητες περιοχές», καθώς η ατζέντα τους έχει διευρυνθεί.
Παρεμβάσεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει όργιο παρασκηνιακής παρέμβασης ξένων συμφερόντων και υπηρεσιών, με την εξαγορά προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις και τη χρηματοδότηση δράσεων που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς τους σε περιοχές υπεράνω υποψίας.
Παράγοντας, σύμφωνα με το περιοδικό, με σημαντική θέση στο εξωτερικό, συνόψιζε το συμπέρασμα ως εξής: «Στην αντίληψη ορισμένων παικτών, η Ελλάδα έχει δυσανάλογα μεγάλο πλούτο για το μέγεθός της. και δεν θεωρούν ως πλούτο μόνο τον ορυκτό, υποθαλάσσιο και υπόγειο, αλλά τη δημόσια περιουσία, τα νησιά, επειδή είναι πολλά, είναι στη θέση που είναι και αντιπροσωπεύουν έναν τεράστιο τουριστικό, επιχειρηματικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό πλούτο, την περιουσία που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό από κληροδοτήματα και αγορές, η οποία είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή πολύ μεγαλύτερων κρατών, την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων, η οποία επίσης είναι τεράστια και θέλουν να τη βάλουν στο χέρι.
Γενικά θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια για το μέγεθός της και η αδυναμία της να αξιοποιήσει αυτό τον πλούτο λόγω ανικανότητας και διαφθοράς του πολιτικού συστήματος τους έδωσε την ευκαιρία να επιχειρήσουν να τον αρπάξουν ρίχνοντας τη χώρα σε κρίση.
Ως "failed state", αγγλιστί, ορίζεται κάθε κράτος που αδυνατεί να εξωφλήσει τα χρέη του. Failed state ήταν η Αργεντινή μέχρι που βγήκε από το δολάριο και όλες οι άλλες χώρες που χτύπησε το ΔΝΤ. Failed state είναι η Ισπανία, με 2 περιφέρειες ήδη χρεοκοπημένες. Failed state είναι η Ελλάδα από τη στιγμή που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Failed states είναι και οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους, αλλά δεν το παραδέχονται, προτιμώντας να δείχνουν με το δάχτυλο τις χώρες που θέλουν να κατακτήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας είπε λοιπόν τίποτα το Ρόιτερ. Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα γίνεται από στιγμή σε στιγμή "vassal state" (κράτος υποτελές, δηλαδή αποικία). Αυτό πρέπει να συζητάμε αυτή τη στιγμή.
Failed state είναι το κράτος του οποίου οι θεσμοί είναι τόσο ανίσχυροι που δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει χωρίς τη διαρκή αλλοδαπή παρουσία. Δεν έχει να κάνει με εξόφληση χρεών.
ΔιαγραφήΕίναι τέλειο το άρθρο, Κωνσταντίνε, ειδικά στο τέλος του. Κάποιοι θέλουν να πιστεύουμε ότι είμαστε "αποτυχημένο κράτος". Με τόσο ορυκτό και άλλο πλούτο, είμαστε;
ΑπάντησηΔιαγραφήοι τουρκοι,οι τουρκοι,οι τουρκοι αυτοι και μονο αυτοι ειναι που μαχοντε αιωνια τον Ελληνισμο γιατι ποτε δεν προκειται να τον φτασουν,και ξερω τι λεω...οχι να περασουν... ουτε τις σολες των παπουτσιων μας δεν αξιζουν να γλυφουν.Τα σκατα του πλανητη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα διεθνή τοκογλυφικά και μισελληνικά κέντρα, θέλουν η Ελλάδα να καταστεί "failled state", όπως και ορισμένα ανθελληνικά ντόπια τομάρια που πιστεύουν ότι θα τα χοντροκονομήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τους υπάρχοντες πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών δεν συζητάμε πλέον....όλοι τους ξεπουλημένοι, διαχρονικά δωσίλογοι προδότες και τομαριστές...
Δυστυχώς όλοι εμείς τους αφήσαμε.....
Τώρα πλέον γνωρίζουμε, ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ ΕΠΙΘΕΣΗ από όλα τα παγκόσμια και ντόπια τομάρια, με σκοπό την πλήρη εξαφάνισή μας.
Η λύση πλέον είναι μία και μόνη, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, χωρίς κανένα από τα όλα υπάρχοντα προδοτικά-συστημικά κόμματα που σήμερα δήθεν μας εκπροσωπούν,ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ και να τους στείλουμε όλους αυτούς στο βόθρο που ανήκουν...
Ούτε να τους ακούμε,ούτε να πειθαρχούμε στην οιαδήποτε εντολή τους, ούτε να πληρώνουμε τίποτα από τις αισχρές τους απαιτήσεις, όλοι στους δρόμους, για την λευτεριά μας.
Το επιτάσσει άλλωστε και το άρθρο 120 του Συντάγματος της Ελλάδας.
Είναι καθήκον μας σαν Έλληνες διαχρονικό !!!
Νυν υπέρ πάντων αγών !!!
Κάποιοι αριστεροί φίλοι περιμένουν κάποια λαϊκή επανάσταση - των άλλων - και την αυτοοργάνωση του λαού - τόσες προσπάθειες των αγανακτισμένων που αποτύχανε - , αυτό όμως μπορεί να γίνει με ουσιαστικό τρόπο μόνο όταν οι Έλληνες μετανοήσουμε σε προσωπικό επίπεδο έκαστος. Η ορθοδοξία δεν χρειάζεται ούτε αριστερά, ούτε δεξιά αλατοπίπερα. Από μόνη της μας δείχνει τον δρόμο κι αυτός ξεκινάει από την δική μας βούληση και οδηγεί τόσο στην προσωπική ελευθερία, όσο και του έθνους - του κάθε έθνους - και του σύμπαντος κόσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πίστη σε μια επανάσταση που θα γίνει γενικά κι αορίστως από έναν λαό που επί τρία χρόνια κατ' ουσίαν δεν αντιδρά, μπορεί να σε καταστήσει εξίσου παθητικό αφού δεν προσωποιεί το πρόβλημα.
Νομίζεις τώρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα αν βγει όλος ο Ελληνικός λαός στους δρόμους ότι θα καταφέρει τίποτε ; Και αυτή η κυβέρνηση να φύγει θα έρθει άλλη χειρότερη (σ.σ. : όπως κι έγινε!). Είναι θολωμένη η διάνοιά μας και δεν ξέρουμε τι πρέπει ή ποιόν πρέπει να διαλέξουμε. Και εκλογές να γίνουν στα ίδια χάλια θα πέσουμε γιατί «Κατά την καρδία του λαού και οι άρχοντες αυτού».»
Δεν έχουμε ηγέτη να μας οδηγήσει. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες και δεν υπάρχει ένας σωστός άντρας να μπορέσει να οδηγήσει την Ελλάδα. Δεν αξίζουμε να έχουμε σωστό ηγέτη και έτσι δεν μας εμφανίζει ο Θεός τον άνθρωπο που χρειαζόμαστε. Όταν καταλάβουμε τα λάθη μας και αρχίσουμε να μετανοούμε τότε θα ξεχειλίσει η οργή από μέσα μας. Τότε θα δει ο Θεός την θέλησή μας για το καλό και θα γίνει το «ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ»».
Προσωπικά, δεν πιστεύω σε καμιά συλλογική δράση πλέον. Πιστεύω σε έναν ΑΓΝΩΣΤΟ που κάθε πρωί πήγαινε μόνος του έξω από την γερμανική πρεσβεία και διαμαρτύρονταν - το ξαναλέω - ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ !
Μόνο αυτός πιστεύει πραγματικά σε αυτό που κάνει και έχει βαθιά αίσθηση μέσα του της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, γι' αυτό και θυσιάζει από τον εαυτό του για να εκδηλώσει το πιστεύω του.
Τέτοιους Έλληνες χρειαζόμαστε - μερικούς, όχι πολλούς...
Τέτοιοι μπορεί να αλλάξουν τα πάντα!
Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι η θέληση για ελευθερία εκπηγάζει από πολύ βαθύτερες πηγές που έχουν σχέση με την θέληση να απελευθερωθούμε από τον κακό εαυτό μας κάτι που πιστεύει και η Ορθοδοξία.
Η συνειδητοποίηση και μόνο του λάθους δρόμου μας ίσως μας κάνει πιο υπεύθυνους και ταυτόχρονα προσελκύσει την Θεία βοήθεια που νομίζω, εδώ που φτάσαμε, θα χρειαστούμε όπως δεν την χρειαστήκαμε ποτέ άλλοτε στην ιστορία μας...
Όταν πει ο καθένας «για όλα φταίω εγώ» και αλλάξουμε ζωή, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των ενεργειών μας τότε θα αλλάξουν όλα.
Πάντοτε ο δυναμισμός του ελληνικού και Ορθοδόξου βρίσκεται στο ελάχιστο και αδύνατο, που κρύβει μέσα του κάτι το μέγιστο πνευματικά. Και Αυτό από μόνο του φανερώνει κάποια θεϊκή ευγένεια και λεπτότητα ανθρωπιάς που σώζει τον αδύνατο, χωρίς να τον πληγώνει, και είναι ξένο προς τη βαρβαρότητα του άγαν, που συνθλίβει τον άνθρωπο, χωρίς να τον υπολογίζει.
Και τάρα τι κάνουμε ; πολλή προσευχή για το εέλεος Του, οταν αρχισουν τα δυσκολα και βοηθεια στον διπλανο, έμπρακτη μετανοια δηλαδη.
ΚΩΣΤΑΣ Μ. - ΒΟΛΟΣ