Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ;

Στη γωνία περιμένουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ

Τρία είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, η οποία με βεβαιότητα προβλέπεται δύσκολη και ταραχώδης καθώς οι κλυδωνισμοί από το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ισχυροί.

Πρώτον, το εάν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 20%, καθώς υπάρχουν πολλά στελέχη που εκτιμούν ότι κάτω από το 20% στο ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει συζήτηση που θα αφορά ακόμα και την ηγεσία του κόμματος.

Δεύτερον, το πού θα «κάτσει» η διαφορά της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμάται ότι μια μεγάλη διαφορά καθιστά ανίσχυρο τον Ευ. Βενιζέλο, όχι μόνο στις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και εντός κόμματος.

Τρίτον, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι, αν από το αποτέλεσμα της κάλπης προκύψει αμφισβήτηση της κεντρικής θέσης που κατέχει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα, τότε σχεδόν αυτόματα και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, με φωνές εκ των έσω, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, που δεν είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ…

Οι αποστάσεις κορυφαίων στελεχών από τον Ευ. Βενιζέλο είναι δεδομένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση άμεσης αμφισβήτησής του. Βασικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ λέει στον Τύπο της Κυριακής ότι «κανείς το βράδυ των εκλογών δεν θα γίνει Βενιζέλος του 2007, καθώς προτεραιότητα για τη χώρα είναι το πώς θα κυβερνηθεί και όχι τα εσωκομματικά μας». Η ίδια πηγή, πάντως, παραδέχεται ότι άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη φυσιογνωμία αλλά και τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να συνεχίζει να παίζει το ρόλο του μεγάλου κόμματος της Κεντροαριστεράς, αν το αυριανό αποτέλεσμα δεν το επιτρέψει.

Είναι, ωστόσο, επιβεβαιωμένο ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους, συμφωνούν ότι πρώτα θα λυθεί το μείζον ζήτημα της συγκρότησης της επόμενης κυβέρνησης και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν ή ακόμα και για το ίδιο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Πολύ πριν από την εκλογική αναμέτρηση ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος απέρριψε προτάσεις που είχε από συνομιλητές του για διάλυση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα προεκλογικά. Η είδηση, ωστόσο, είναι ότι δεν απέρριψε αυτές τις σκέψεις μετεκλογικά, τις οποίες και συναρτούσε άμεσα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο ότι ο ίδιος, εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό, θα αναλάβει την πρωτοβουλία των απαιτούμενων αλλαγών, αφενός για να ισχυροποιήσει τη θέση του και αφετέρου για να δώσει το δικό του στίγμα στην επόμενη περίοδο. Όχι τυχαία, όπως ακριβώς έλεγαν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου για την ήττα του 2004 ότι δηλαδή έχασε ο Σημίτης τότε και όχι ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι και σήμερα οι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου αποδίδουν από τώρα την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου.

Το βέβαιο είναι ότι από Δευτέρα, ίσως και από Κυριακή βράδυ με την παρουσία κάποιων κορυφαίων στελεχών στα τηλεοπτικά κανάλια, θα ξεκινήσει μια συζήτηση που θα φέρει ισχυρές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου καταληκτική -και όχι απαρχή- θα είναι η ημερομηνία του επόμενου συνεδρίου που έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2012, το οποίο δεν αναμένεται να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Κάποιοι ήδη μιλούν για επανάληψη του συνεδρίου του 1996…

Από τον “Τύπο της Κυριακής”

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]