Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα καλά, τα μέτρια και τα... κακά σενάρια των κομμάτων ενόψει της κάλπης

Με τα καλά, τα μέτρια, αλλά και τα… κακά σενάρια ασχολούνται οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κομματικά επιτελεία λίγες ώρες πριν την κάλπη, εξετάζοντας και προετοιμάζοντας όλα τα ενδεχόμενα της επόμενης μέρας.

Νέα Δημοκρατία

Από τη στιγμή που η… αυτοδυναμία αποτελεί άπιαστο όνειρο και στόχο που ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί τις τελευταίες μέρες, το καλό σενάριο για την ηγεσία της Συγγρού είναι ένα ποσοστό που μπροστά να γράφει… τρία. Οτιδήποτε, δηλαδή, πάνω από το 30%, έστω και αν υπολείπεται του ποσοστού που έχασε στις εκλογές το 2009 ο Κώστας Καραμανλής. Το μέτριο σενάριο περιλαμβάνει ένα ποσοστό 27-28% που θα επιτρέψει στον Αντώνη Σαμαρά να διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ιδίως αν η διαφορά με το δεύτερο κόμμα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το κακό σενάριο είναι οτιδήποτε κάτω από 26% και κυρίως 25%, που προοπτικά θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και στη Συγγρού και θα μεταφέρει τη ρευστότητα και στο εσωτερικό της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ

Οτιδήποτε πάνω από 20% θα αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα τον καθιστά απολύτως αδιαμφισβήτητο στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως θα σηματοδοτεί τη δυνατότητα προοπτικής για το ΠΑΣΟΚ. Ένα ποσοστό γύρω στο 18%, με τα σημερινά δεδομένα, θα καταστήσει τη νέα ηγεσία πολύ πιο ευάλωτη στις πιέσεις για συγκυβέρνηση και θα επιτρέψει σε κορυφαία στελέχη εφόσον επανεκλεγούν, να αμφισβητήσουν αποφάσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, ιδίως εάν πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς. Σε χαμηλότερο ποσοστό η προοπτική ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ, έστω και σε βάθος χρόνου, αμφισβητείται σφόδρα, ενώ αν απειληθεί ή χαθεί η δεύτερη θέση εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν διαλυτικές τάσεις.

ΚΚΕ

Τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην άτυπη μάχη της αριστεράς για την τρίτη θέση, θα δημιουργήσει προοπτικά σοβαρά προβλήματα στην ηγεσία του Περισσού, τόσο όσον αφορά σε πολιτικές, όσο και σε πρόσωπα. Αν το ΚΚΕ, όμως, διαψεύσει τα σενάρια και επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του Περισσού θα παραμείνει αδιαμφισβήτητη και θα επηρεάσει τις εξελίξεις και σε τυχόν μάχη διαδοχής.

ΣΥΡΙΖΑ

Πριν ανοίξουν οι κάλπες έχει κατακτήσει τον αέρα του μεγάλου κερδισμένου της αναμέτρησης του Μαΐου, με τις προσδοκίες για τα ποσοστά του, συγκριτικά πάντα, να μην έχουν οροφή. Πολλοί δεν αποκλείουν να είναι πρώτο κόμμα όχι μόνο στη Β΄ Αθηνών, αλλά και στην Αττική, γεγονός που θα δημιουργεί από μόνο του ένα νέο πολιτικό τοπίο. Αν, όμως, τα σενάρια δεν επαληθευτούν και το ΚΚΕ κερδίσει εκ νέου τη μάχη για την αριθμητική (αλλά και πολιτική) ηγεμονία στο χώρο της αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει κριτική, κυρίως για τις δηλώσεις του περί ψήφου ανοχής στον Καμμένο.

ΛΑΟΣ

Για πολλούς, η είσοδος στη Βουλή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο ίδιος επιμένει ότι θα πετύχει πολύ περισσότερα. Ούτως ή άλλως, όμως, αν πετύχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ανοίγονται μπροστά του εκ νέου προοπτικές - αν όμως δεν το πετύχει ο ΛΑΟΣ θα φυλλοροεί.

Δημοκρατική Αριστερά

Οτιδήποτε πάνω από το 7% θα είναι μεγάλη επιτυχία για το νεοσύστατο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Το ποσοστό αυτό, άλλωστε, θα του επιτρέψει να ελέγξει τις εξελίξεις από τις αποφάσεις που θα λάβει περί συμμετοχής του ή όχι στη νέα κυβέρνηση, κάτι για το οποίο θα του ασκηθούν μεγάλες πιέσεις. Αντιθέτως, οτιδήποτε κάτω από 4,5% θα του δημιουργήσει από σοβαρά έως πολύ σοβαρά προβλήματα συνοχής, αλλά και προοπτικής.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Το 5% είναι από μέτριο, έως κακό σενάριο για τους νεοσύστατους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Αντιθέτως, οτιδήποτε πάνω από 8% θα αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία.

Δημοκρατική Συμμαχία

Ο στόχος είναι ένας - και ορίζει και τα καλά και τα κακά σενάρια: Η ένταξη στη Βουλή. Αν επιτευχθεί, η Ντόρα Μπακογιάννη θα αποτελέσει παράγοντα εξελίξεων. Διαφορετικά, ίσως περάσει έρημο…

Οικολόγοι - Πράσινοι

Και για τους Οικολόγους-Πράσινους η είσοδος στη Βουλή θα αποτελεί το μεγάλο άλμα.

Δράση

Κατά κοινή ομολογία ο Στέφανος Μάνος πραγματοποίησε το καλύτερο φίνις, αλλά και μια πολύ συγκεκριμένη προεκλογική εκστρατεία. Η είσοδός του στη Βουλή ίσως να μην απέχει πολύ και σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε να κάνουμε με την είσοδο στη Βουλή.

Χρυσή Αυγή

Η κρίση την εξέθρεψε και οδηγεί ένα ναζιστικό κόμμα, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κοινωνική Συμφωνία

Μπορεί η Λούκα Κατσέλη να βάλει ως στόχο την είσοδο στη Βουλή και ένα καλό ποσοστό όμως θα αποτελεί μπόνους στο νεοσύστατο κόμμα, που σε μια τέτοια περίπτωση θα προσδοκά και στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη συνολικότερη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]