Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

120 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι προκαταβολές για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ!

Έμπρακτα, αποδεικνύουν οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες το ενδιαφέρον τους για τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μία κοινοπραξία η οποία έχει υποβάλει πρόταση για απόκτηση δικαιωμάτων διεξαγωγής ερευνών σε συγκεκριμένο οικόπεδο, με στόχο τον εντοπισμό υδογονανθράκων, υποστηρίζει την πρότασή της με προκαταβολή που ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για το ότι το ύψος των εφάπαξ προκαταβολών, που περιέχονται στις προσφορές της περασμένης Παρασκευής, κυμαίνεται από 60 έως και 120 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το ύψος της προκαταβολής είναι ένα από τα κριτήρια της τελικής επιλογής.

Η πραγματικότητα, που διαμορφώθηκε την τελευταία ημέρα της υποβολής προσφορών, οδήγησε τον διευθυντή ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου να δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό «Λόγος» ότι, δεδομένου ότι ενδέχεται να ανατεθούν, στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, τέσσερα ή και πέντε οικόπεδα, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, σε έναν περίπου χρόνο, να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ, προκαταβολικά.

Εύλογο παραμένει το ερώτημα γιατί η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία δραστηριοποιείται στο οικόπεδο 12, δεν συμμετείχε στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σημειώνεται ότι ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης ενημέρωσε πως η ομάδα επαφής με τη Noble Energy, στην οποία συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές τεσσάρων υπουργείων, των Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου και Γεωργίας, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), θα προχωρήσουν σε συμφωνίες με την αμερικανική εταιρεία, με πρώτο στόχο τη ροή του φυσικού αερίου, το συντομότερο, για τις ανάγκες της Κύπρου και, στη συνέχεια, για τις υποδομές που απαιτεί η εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Η ίδια η Noble Energy, που άρχισε τη γεώτρηση στο οικόπεδο 12, λύνει τη σιωπή της και, σε ανακοίνωση της, εξηγεί ότι η απόφασή της να μη συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο εκδήλωσης ενδιαφέροντος «βασίζεται στην αποφασιστικότητα της Noble να επικεντρώσει το ανθρώπινο δυναμικό και τα κεφάλαιά της στην αξιολόγηση και ανάπτυξη των σημαντικών πηγών του οικοπέδου 12, συμπεριλαμβανομένων και επιπρόσθετων ευκαιριών εξόρυξης και να τηρήσει τη δέσμευσή της στον κυπριακό λαό να φέρει το φυσικό αέριο όσο το δυνατό πιο γρήγορα και πιο ασφαλισμένα».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η αμερικανική εταιρεία επικαλείται, για την απουσία της από τη διεκδίκηση νέου οικοπέδου στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οκτώ κοιτάσματα- επτά στην ισραηλινή ΑΟΖ και ένα στην κυπριακή- στα οποία ήδη δραστηριοποιείται, καθώς και τις δαπανηρές προσπάθειες που καταβάλλει για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση των ουσιαστικά επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]