Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εξαγωγές όπλων από ΕΕ προς Σαουδική Αραβία πυροδοτούν διεθνείς εκρήξεις και τρομοκρατία


Της Julie Lévesque για το καναδικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο Global Research


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel , η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων προς την Σαουδική Αραβία. Στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ που εξάγουν όπλα στη χώρα αυτή, η Γαλλία έρχεται πρώτη με εξαγωγές ύψους 2.168,6 εκατομμυρίων ευρώ μόνο το 2010. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ιταλία, με 435,3 εκατομμύρια ευρώ και ακολουθεί η Βρετανία με 328,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, εξοπλίζοντας τους Σαουδάραβες μονάρχες, οι χώρες-μέλη της ΕΕ παραβιάζουν την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία διέπει τις εξαγωγές όπλων από την ΕΕ. Στο άρθρο παρατίθεται ενδιαφέρουσα σχετική παράγραφος της νομοθεσίας που αφορά στην μη αύξηση των αμυντικών συστημάτων και τον αφοπλισμό, στην οποία αναφέρεται:
"Τα κράτη-μέλη έχουν για μια ακόμη φορά αποδείξει ότι διαθέτουν την βούληση και αποφασιστικότητα να εμποδίσουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για ανεπιθύμητους σκοπούς, όπως είναι η εσωτερική καταστολή και η διεθνής τρομοκρατία, και να συμβάλει στην περιφερειακή αποσταθεροποίηση σε διάφορα σημεία του πλανήτη..."


Αξίζει να σημειωθεί, όσον αφορά σε ακριβώς αυτό το ζήτημα, ότι υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αμυντικού εξοπλισμού κατέληξαν στα χέρια Λίβυων και Σύριων "επαναστατών" , στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τρομοκρατικές ομάδες, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην πυροδότηση των βίαιων συρράξεων και της περιφερειακής αποσταθεροποίησης ακριβώς σε αυτές τις αντίστοιχες περιοχές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Finian Cunningham, "ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έπαιξαν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στην Λιβύη και στην Συρία, παρέχοντας οικονομική βοήθεια, όπλα, μισθοφόρους και έντονη διπλωματική στήριξη στα αυτοσχέδια "μεταβατικά κυβερνητικά συμβούλια" που σχηματίστηκαν ή προετοιμάζονται και στις δύο αυτές χώρες".

Το περιοδικό Der Spiegel επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν τη Σαουδική Αραβία να είχε ενεργό ρόλο στην βίαια καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων στο Μπαχρέιν, θέμα το οποίο αγνοήθηκε από τα περισσότερα συμβατικά μέσα ενημέρωσης στη Δύση.

Παρ' όλο που οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά η Γαλλία, έχουν επίσημα εκφράσει την "ανησυχία" τους, όπως είπαν, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και στη Λιβύη, έκαναν τα στραβά μάτια για τις παραβιάσεις των ίδιων δικαιωμάτων από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας. Οι χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι οι κύριοι εξαγωγείς όπλων της μοναρχίας του βασιλικού οίκου των Σαούδ, ενός από τα πιο στυγνά καθεστώτα στον κόσμο, το οποίο χρόνια τώρα υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία συστηματικά και επί δεκαετίες διοχετεύει όπλα και οικονομική στήριξη σε ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και δρουν σε διάφορα σημεία της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο όπλων διέρχεται περίοδο άνθησης, "σημειώνοντας αύξηση 24% τα τελευταία 5 χρόνια, παρά τις προσπάθειες τις οποίες οι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν για το αντίθετο".

Αποτελεί όντως τραγική ειρωνία το γεγονός ότι τα κράτη που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τη μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα όπλων στον κόσμο (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) είναι αυτές οι ίδιες χώρες στις οποίες, σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχει ανατεθεί η αποστολή της "διατήρησης της ειρήνης", αφού είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μόνο το 2010, οι "μπίζνες του πολέμου" απέφεραν κέρδη 1,6 τρις δολαρίων, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, που έχει έδρα την Στοκχόλμη.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Και την ίδια ώρα που εξοπλίζουν τους σεΐχηδες για να θρέφουν τρομοκράτες, οι Γάλλοι και το υπόλοιπο εγκληματικό συνδικάτο της Ευρώπης στερούν από τα Ελληνόπουλα το καθημερινό τους γεύμα. Σύντομα θα τους στερήσουν και το ψωμί!

    Ξυπνήστε και δείτε γύρω σας τι συμβαίνει. Κλείστε την τηλεόραση. Πληροφορείστε τα ανίδεα θύματα της παραπληροφόρησης. Ο πόλεμος εναντίον μας έχει αρχίσει ήδη και ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς θα ανεβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]