Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η χώρα θα χρεοκοπήσει σύντομα, αλλά για την ώρα θα παραμείνει στο ευρώ...

UBS: Τώρα είναι η ώρα για την απομυθοποίηση της κατάστασης της Ελλάδας - Η αλήθεια έναντι των μύθων

Τους σύγχρονους μύθους που συνδέονται με την κατάσταση της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί να καταρρίψει στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο "Debunking the new Greek mythology" (Aπομυθοποιώντας τη σύγχρονη ελληνική μυθολογία) η UBS.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Andreas Höfert, αναλυτής της UBS, οι διαστάσεις που έχει λάβει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει επιφέρει μεγάλη κόπωση τόσο στους πολιτικούς, όσο και την κοινή γνώμη. Η κατάσταση μάλιστα, κατά τον ίδιο, έχει γίνει τόσο πολύπλοκη, που η πλειοψηφία αξιωματούχων, αναλυτών και επενδυτών προτιμά να πιστεύει σε ορισμένους απλούς μύθους παρά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ως έχει...

Ταξιδεύοντας στη Γερμανία στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο Höfert, έμεινε έκπληκτος από τη σχιζοφρένεια, όπως αναφέρει, ορισμένων Γερμανών βουλευτών, οι οποίοι αν και εμφανίζονταν υπέρμαχοι της ιδέας περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τελικά ψήφισαν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ στην κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου στο γερμανικό κοινοβούλιο.

"Προσωπικά ποτέ άλλοτε δεν έγινα μάρτυρας τόσο μεγάλης διάστασης απόψεων των πολιτικών. Η διαφορά ανάμεσα στο τι σκέφτονται και τι πραγματικά πράττουν είναι μεγάλη", σχολιάζει ο αναλυτής της UBS και προσθέτει: "Οι πολιτικοί έχουν την τάση να προχωρούν στην ανάληψη ασφαλών και βολικών μεθόδων, προκειμένου να κάνουν μια κατάσταση να μοιάζει διαχειρίσιμη. Όμως αυτοί οι μύθοι που δημιουργούνται πρέπει να καταρριφθούν, αν πραγματικά όλοι επιθυμούν μια λύση ουσιαστική, μια λύση διαρκείας έναντι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους".

Ποιοι είναι όμως κατά τη UBS οι μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν γύρω από την κατάσταση της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας;


- Οι Έλληνες θα λάβουν έναν φάκελο με 130 δισ. ευρώ, 12 χιλ ευρώ για κάθε πολίτη.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες πολίτες που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 50% και βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν, δεν πρόκειται να δουν ούτε ένα σεντ από τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Περί τα 30 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την αγορά collaterals προκειμένου να διασφαλιστούν τα νέα ελληνικά ομόλογα, 50 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ τα υπόλοια 50 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό (γνωστό ως escrow account) προκειμένου να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος.

- Η Ελλάδα έχει αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ούτε αυτό ισχύει. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και μάλιστα πολύ σύντομα. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως χρειάζεται μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του χρέους (PSI+), συμμετοχή την οποία δεν μπορεί να συγκεντρώσει. Για το λόγο αυτό θα υιοθετήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) προκειμένου να επιτύχει την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+. Aυτό είναι χρεοκοπία...

- Το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα είναι και το τελευταίο.

Δεν είναι αλήθεια. Με τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ακόμη κι αν όλα όσα προβλέπονται σε αυτή, τηρηθούν πιστά - στόχος εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί - η χώρα θα μπορεί να επιβιώσει στην καλύτερη περίπτωση έως το 2014. Κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει τι θα συμβεί μετά το 2014.

- Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020.

Δύσκολο να προβλεφθεί. Οι αναλυτές δεν μπορούν με βεβαιότητα να διατυπώσουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το τι μπορεί να συμβεί σε έξι μήνες από τώρα. Ποιος μπορεί με σιγουριά να πει τι θα συμβεί σε ορίζοντα οκτώ ετών, ήτοι το 2020;

- Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Για την ώρα, ναι. Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου οι Έλληνες πολίτες να αντιληφθούν πως οι θυσίες που τους ζητώνται - όχι μόνο σήμερα, αλλά σε βάθος 10ετίας, αξίζουν πραγματικά τον κόπο για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ...

"Mέχρι οι πολιτικοί να πάρουν απόφαση να αντιμετωπίσουν ορισμένες σκληρές αλήθειες αναφορικά με την πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι αλλεπαλληλοι ισχυρισμοί τους πως η κρίση έχει τελειώσει θα αποτελούν τον μεγαλύτερο μύθο από όλους", καταλήγει η UBS.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]