Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Banana Republic


Κυβέρνηση ξένων επιτρόπων παρά τω… Παπαδήμω

Πολλαπλασιάζοντας τους τεχνοκράτες που αποτελούν τα «αφτιά» και τα «μάτια» της Τρόικας στην Αθήνα, ανακατεύοντας την «τράπουλα» των ρόλων που έχουν σήμερα τα ευρωπαϊκά όργανα τα οποία εμπλέκονται στη βοήθεια προς την Ελλάδα (ΕΚΤ, Κομισιόν, Ομάδα Δράσης) και διευρύνοντας τις αρμοδιότητές τους, θα κάνουν πράξη οι δανειστές μας την επικείμενη ενισχυμένη εποπτεία της χώρας μας.

Οι σχετικές ζυμώσεις κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με στόχο να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία), αλλά ταυτόχρονα θα «εξωραΐζει» την επιβολή επιτροπείας, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις επί ελληνικού εδάφους. Οι τελικές ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών και θα συνοδεύουν την οριστική απόφαση εκταμίευσης του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της έντονης κινητικότητας που επικρατεί είναι ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τάχθηκε δημοσίως υπέρ της δημιουργίας θέσης επιτρόπου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ότι άρχισε να ακούγεται έντονα το όνομα του Βέλγου Σερβάς Ντερούζ ως μέλλοντος συντονιστή του ελληνικού προγράμματος για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Σ. Ντερούζ ήταν αρχικά εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα αλλά αντικαταστάθηκε από τον Γερμανό Ματίας Μορς επειδή ενεπλάκη στο πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ασφυκτικές πιέσεις για να αναλάβει ο ίδιος και η ομάδα του (Task Force) ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος δεν επιθυμούσε να επεκταθεί πέραν της παροχής τεχνικής βοήθειας.

Ο «ΤτΚ» είχε επισημάνει από τις παραμονές κιόλας της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου αλλά και αμέσως μετά (στις 23/10 και στις 29/10) ότι ο ενισχυμένος «έλεγχος προόδου» με μόνιμη παρουσία αξιωματούχων της Τρόικας στην Ελλάδα θα ήταν ένα από τα «αντίτιμα» για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και την πρόσθετη δανειακή στήριξη. Μάλιστα, είχαμε αναφέρει ότι κομβικό ρόλο στο εποπτικό σχήμα που θα διαμορφωθεί πιθανόν να διαδραμάτιζε η Ομάδα του Χ. Ράιχενμπαχ.

Η Task Force απαρτίζεται από 47 στελέχη αποκλειστικής απασχόλησης (32 στις Βρυξέλλες και 15 στην Αθήνα), ενώ δεκάδες τεχνοκράτες από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμμετέχουν σε επιμέρους projects μετάγγισης τεχνογνωσίας. Έτσι, το πλεονέκτημα της Ομάδας είναι ότι έχει «ακτινογραφήσει» την ελληνική πραγματικότητα, έχει εντοπίσει τα «αγκάθια» που πρέπει να ξεριζωθούν για να σημειωθεί πρόοδος στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα» και έχει οργανώσει τον καταμερισμό δυνάμεων (και εθνικοτήτων) που θα συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η Τρόικα εκπροσωπείται και σε αρκετούς ελληνικούς θεσμούς. Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η ΕΚΤ και η Κομισιόν έχουν ορίσει από έναν παρατηρητή στο Διοικητικό Συμβούλιο (πρόκειται για έναν Ολλανδό και έναν Γάλλο). Επίσης, στο 7μελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου μετέχουν μία Σλοβάκα, ένας Γερμανός και ένας Ισπανός.

Ακόμα πιο σημαντικό ρόλο φαίνεται να επιφυλάσσουν οι δανειστές για δικούς τους ανθρώπους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα διαχειριστεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με τη νέα δομή του ΤΧΣ που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο πρόεδρος και ένα μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου και δύο από τα τρία μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του θα πρέπει να είναι «πρόσωπα με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα» και να τύχουν της έγκρισης του EuroWorking Group (του συμβουλίου των εκπροσώπων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών). Όπως είναι φανερό, οι διατάξεις αυτές ανοίγουν το δρόμο ακόμα και για τοποθέτηση ξένων ως επικεφαλής του ΤΧΣ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπαινοβγαίνουν επίσης στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία την τελευταία διετία τελεί υπό τη στενή καθοδήγηση της Eurostat.

Μάριος Ροζάκος στον “Τύπο της Κυριακής”

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]