Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ουρές για τα φθηνά τρόφιμα

Εν ριπή οφθαλμού «έφυγαν» το Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 135 τόνοι πατάτας σε Κατερίνη, Καβάλα και Δράμα. Η πρωτοβουλία μεταφέρεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διατεθούν άλλοι 50 τόνοι.

Επαφές και στην Αθήνα

Μέσα σε πέντε ώρες το πρωί του Σαββάτου, 75 τόνοι πατάτας διατέθηκαν σε 1.082 οικογένειες που τις είχαν παραγγείλει μέσω διαδικτύου, στην Κατερίνη, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

Περισσότεροι από 100 εθελοντές της Ομάδας είχαν οργανώσει τη δράση με ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου γινόταν ταυτοπροσωπία των δικαιούχων, ταμείο και μεταφορά των τσουβαλιών στον χώρο στάθμευσης των δικαστηρίων. Η τιμή πώλησης ήταν 25 λεπτά το κιλό, όπως και στην πρώτη εκδήλωση που είχε διοργανωθεί το περασμένο Σάββατο με τη διάθεση 24 τόνων.

Στη Δράμα, όπου διοργανώθηκε ανάλογη πρωτοβουλία το Σάββατο από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, η ζήτηση ήταν πολλαπλάσια της προσφοράς των 13 τόνων και προκλήθηκε πρόβλημα από τον συνωστισμό των πολιτών που συνέρρευσαν στον χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου.

Ετσι, η δράση επαναλήφθηκε χθες, με τους συνολικά 47 τόνους πατάτας να γίνονται ανάρπαστοι. Στον ίδιο χώρο διατέθηκαν και ποσότητες φασολιών, παραγωγής της ευρύτερης περιοχής, με τιμή διάθεσης 2,5 ευρώ το κιλό. Η δράση θα επαναληφθεί και το ερχόμενο Σάββατο.

Το αδιαχώρητο προκλήθηκε και στα δύο σημεία διάθεσης πατάτας στον νομό Καβάλας. Στον πολυχώρο «Σήματα Καπνού» στο κέντρο της πόλης, οι εθελοντές του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Απασχολουμένων δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν τους συμπολίτες τους, ενώ ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν και στο χωριό Αμυγδαλεώνας, όπου διατέθηκαν πατάτες Νευροκοπίου με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου.

Τη «σκυτάλη» αναλαμβάνει σήμερα το ΑΠΘ, το οποίο θα επαναλάβει τη δράση που είχε διοργανώσει την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού μαθήματος για το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων, με πρωτοβουλία του ομότιμου καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής, Χρ. Καμενίδη.

Ο χώρος διάθεσης περίπου 50 τόνων πατάτας μεταφέρεται από την πανεπιστημιούπολη στην πλατεία του Θεάτρου Δάσους στο Σέιχ Σου, για πρακτικούς λόγους (ευκολότερη πρόσβαση, πάρκινγκ).

«Βρισκόμαστε σε επαφές με τους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος για τη διοργάνωση ανάλογων δράσεων ανά δήμο», είπε στο «Εθνος» ο κ. Καμενίδης, ο οποίος με τη συνδρομή μεταπτυχιακών φοιτητών διερευνά το έδαφος για τη διάθεση φθηνού αρνιού και κατσικιού από την περιοχή του Λαγκαδά εν όψει του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Δημήτρη Καμπούρη, η απευθείας διάθεση του οβελία θα μπορούσε να αυξήσει το κέρδος του παραγωγού κατά 2-2,5 ευρώ και να μειώσει το κόστος αγοράς από τον καταναλωτή κατά 3-4 ευρώ.
Το ερχόμενο Σάββατο θα διατεθούν εκατοντάδες τόνοι πατάτας σε ανάλογες εκδηλώσεις στη Λάρισα, στον Βόλο, στη Βέροια και αλλού.

Εθελοντές στην Αθήνα

Ομάδες εθελοντών που έχουν συμμετάσχει στη διοργάνωση «Κοινωνικών Παζαριών» στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα και βρίσκονται σε επαφές με συλλόγους, ενώσεις πολιτών και δημάρχους, με στόχο τη διείσδυση του «κινήματος» για τα φθηνά αγροτικά προϊόντα και στην πρωτεύουσα.

Με ποσοστό άνω του 50%, το ελαιόλαδο έλαβε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών που πήραν μέρος στη διαδικτυακή ψηφοφορία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας για το επόμενο προϊόν που θα ήθελαν να διατεθεί σε χαμηλή τιμή με παράκαμψη των μεσαζόντων. Το προϊόν αυτό, ωστόσο, έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με την πατάτα.

Η Ομάδα έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης στην Κατερίνη πριν από το Πάσχα, με τη συμμετοχή παραγωγών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα κληθούν με ανοιχτή πρόσκληση που θα βγει στον «αέρα» το επόμενο διάστημα.
Η πρόταση θα αφορά τη διάθεση λαδιού συσκευασμένου σε πεντάκιλα, συνολικής ποσότητας που εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τους 30 τόνους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Άμεσο, γιατί τους συμφέρει ο κηπουρός τους να είναι Πακιστανός και άρα "τζάμπα".

    Τους συμφέρει η υπηρέτριά τους να είναι Φιλιπινέζα και άρα "τζάμπα".

    Τους συμφέρει ο μπογιατζής της βίλας τους να είναι Αλβανός και άρα "τζάμπα".

    Τους κάνει "οικονομία" ο μετανάστης και το ΚΚΕ φροντίζει η οικονομία να γίνεται μόνιμη. Έμμεσο κέρδος έχουν, γιατί αυτό συμφέρει τα αφεντικά τους. Έχει κέρδος ο "διαπλεκόμενος" μεγαλοαστός από τη λαθρομετανάστευση, όταν είναι δεδομένο ότι αυτή συμφέρει το "αφεντικό" του.

    Ό,τι συμφέρει τον Σόρος, συμφέρει και τον Μπόμπολα.

    --------------------------
    http://www.youtube.com/watch?v=K_5hRdxZUpo&feature=youtu.be

    fnous-ΕΑΜ Β' - ΚΚΕ Α.Ε. Το μόνο ''κόμμα'' με Α.Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]